Ustroj nove Vlade

HDZ devet mjeseci kasnije ostvaruje svoj cilj: Sektor energetike dobiva samostalno ministarstvo

Zlatko Crnčec

Sam Plenković je rekao da današnje konzultacije doživljava kao inicijalne / arhiva NL

Sam Plenković je rekao da današnje konzultacije doživljava kao inicijalne / arhiva NL

Most će inzistirati da to novo ministarstvo pripadne njima. Izvori iz HDZ-a vjeruju da neće biti problema da ministar energetike bude iz kvote Mosta, no gospodarstvo bi tada pripalo HDZ-u



Kod sastavljanja Vlade s Mostom nakon prošlih izbora HDZ je nastojao izdvojiti energetiku iz Ministarstva gospodarstva kako bi istovremeno ispunili dogovor da to ministarstvo pripadne njihovim partnerima i da dobiju nadzor nad energetskom politikom i energetskim tvrtkama u Hrvatskoj. Čini se da bi devet mjeseci kasnije HDZ mogao ostvariti taj cilj, te da bi Hrvatska mogla dobiti samostalno ministarstvo za energetiku, no ono ni ovaj put neće pripasti HDZ-u. O detaljima ustroja nove Vlade ni u HDZ-u, ni u Mostu ne žele previše govoriti, no neslužbeno su nam u obje stranke potvrdili da se razmišlja o izdvajanju energetike iz Ministarstva gospodarstva. Naši sugovornici iz Mosta ističu da će inzistirati da to novo ministarstvo pripadne njima, s obzirom na dosadašnja iskustva s HDZ-om kad je u pitanju energetski sektor i Ina. No, čini se da ovaj put HDZ na razdvajanju ne inzistira kako bi dobio resor energetike.



HDZ i manjine odgodili su nastavak svojih pregovora za danas, a kako se doznaje, HDZ će dogovarati program sa svima pojedinačno. Manjinci, zanimljivo je, također ne planiraju za prvi dan konzultacija dati Plenkoviću potpise za mandatara.


No, zanimljiva vijest stigla je jučer iz Vukovara, jer je tamošnji Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, kako prenosi HRT, zatražio ostavku Milorada Pupovca objašnjavajući da to čini nakon što je Narodno vijeće Srba podignulo pet kaznenih prijava protiv Pupovca zbog financijskih malverzacija te zloporabe položaja i ovlasti.





Nadzor kroz Vladu


Naši izvori iz HDZ-a vjeruju da neće biti problema da ministar energetike bude iz kvote Mosta. No, u tom slučaju bi gospodarstvo pripalo HDZ-u i čini se da je ovaj put toj stranci više stalo do tog resora nego do izravnog nadzora nad energetskim sektorom, što ionako može imati kroz Vladu, ali i zahvaljujući činjenici da će ovaj put njihov predsjednik Andrej Plenković biti premijer. U tom slučaju u HDZ-u smatraju da bi gospodarstvu trebalo pripojiti poduzetništvo i obrt koji više ne bi bili samostalan resor.


– Na taj način doista bismo mogli jače utjecati na pojedine politike u gospodarstvu te jače poticati razvoj pojedinih industrija. Mogli bismo puno bolje provoditi naš gospodarski program, kaže nam sugovornik iz HDZ-a. Predsjednik te stranke jučer je, pak, otkrio da bi Vlada mogla imati četiri potpredsjednika. O imenima nije želio govoriti, ali je sigurno da će to biti predsjednik Mosta Božo Petrov, a spekulira se da bi u HDZ-ovoj kvoti potpredsjednici bili Ivana Maletić, Davor Stier i Zdravko Marić. I dok će se oko potpredsjednika vjerojatno lako postići dogovor, i u HDZ-u i u Mostu svjesni su da tek sada slijedi teži dio pregovora oko podjele resora, ali i usuglašavanja Vladinog programa za četverogodišnje razdoblje.


– Tek trebamo razgovarati o tome kome će pripasti koje ministarstvo i to će biti teži pregovori nego oni oko sedam Mostovih jamstava, dijelom i zbog toga što će se na taj način vidjeti i odnosi snaga unutar svake pojedine stranke. Bit će rudarski posao dogovoriti program buduće Vlade, u toj se ocjeni slažu naši sugovornici iz Mosta i HDZ-a.


Plenković je već jučer najavio da HDZ ide s cjelovitom poreznom reformom i čini se da bi se već tu mogle vidjeti prve razlike između Mosta i HDZ-a.


Smanjenje poreza


– U prvoj fazi porez na dobit, porez na dohodak. Ideja da se smanji stopa PDV-a ići će u drugoj godini mandata, prvo na 24, a onda na 23 posto. Siguran sam da ćemo postići dogovor s Mostom oko te teme – kazao je Plenković, uvjeren kako će se oko toga uspjeti uskladiti s Mostom.


Međutim, Most se od početka protivio smanjenju PDV-a, te i sada naši sugovornici iz te stranke napominju da je puno važnije smanjiti opterećenja na plaće zaposlenih i na taj način smanjiti trošak poslodavcima, ali i povećati dohodak građana.


– Nitko se ne protivi da građani plaćaju manji PDV, ali puno bi važnije bilo smanjivati opterećenja na plaće. Kukuriku Vlada je smanjila PDV na turizam na deset posto, nakon toga ga je podigla na 13 posto, ali nitko nije smanjio cijenu kave, soka ili ručka u svom kafiću ili restoranu. Od smanjenja PDV-a opet bi najviše koristi imali uvoznici – napominje naš sugovornik iz Mosta.


U Mostu i HDZ-u jučer nisu imali jedinstven stav ni oko toga treba li Plenković danas kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ići na konzultacije s potpisima za mandatara. Pa je tako HDZ-ov Damir Krstičević kazao da će Plenković već sutra imati potpise, dok je ministar gospodarstva Tomislav Panenić iz Mosta poručio da još treba razgovarati i da je rano za priču o potpisima.


– Predsjednica je sazvala prve konzultacije. Danas je Hrvatin bio kod Predsjednice i to je prvi korak, i nakon toga ćemo vidjeti. To ne dovodi u pitanje broj potpisa koje imamo. Zadovoljan sam brojem potpisa, ali prije svega izbornom pobjedom – rekao je predsjednik HDZ-a. No, ni on, ali ni HDZ nisu otkrili koliki je taj broj potpisa.