Pod pritiskom

HDZ će na današnjem izbornom saboru forsirati jedinstvo, ne očekuju se kritike na račun Karamarka

Zlatko Crnčec

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

Kako kažu nezadovoljnici iz HDZ-a, s kojima smo jučer razgovarali, njima su ruke vezane činjenicom da nitko od njih ne smije javno napasti Karamarka



ZAGREB Vodstvo HDZ-a očekuje da će na današnjem općem izbornom Saboru stranke biti demonstrirano jedinstvo, te da neće biti nikakvih otvorenih kritika na račun predsjednika stranke Tomislava Karamarka. Sam Karamarko nalazi se trenutno pod velikim pritiskom i koalicijskog partnera Mosta i praktički cjelokupne oporbe da odstupi s pozicije prvog potpredsjednika Vlade zbog poslovnog odnosa tvrtke njegove supruge i tvrtke lobista MOL-a Josipa Petrovića. Stoga se očekuje da na današnjem izbornom Saboru izaslanici neće napadati Karamarka iako su stranci postoji veliko nezadovoljstvo i načinom na koji vodi HDZ i njegovim kadroviranjem prilikom sastavljanja Vlade koju vodi premijer Tihomir Orešković. Kako kažu nezadovoljnici s kojima smo jučer razgovarali njima su ruke vezane činjenicom da nitko od njih ne smije javno napasti Karamarka u trenutku kada se nalazi pod praktički udruženom vatrom Mosta i oporbe predvođene SDP-om.


– Situacija je sada slična onoj nakon parlamentarnih izbora. Na njima smo osvojili samo 50 mandata plus devet koliko su osvojili naši partneri iz Domoljubne koalicije. To su loši rezultati, ali nije se moglo napasti Karamarka koji je na kraju ipak uspio sklepati Vladu s Mostom. Možda bi zaista najbolji izlaz iz ove situacije bio da Karamarko sam ode. Da podnese ostavku i na poziciju u Vladi, ali i na čelno mjesto u HDZ-u. Ako bude novih izbora s njim na čelu ne možemo pobijediti bez obzira na činjenicu da je i predsjednik SDP-a Zoran Milanović krajnje nepopularan, rekao je jučer jedan saborski zastupnik HDZ-a. U vrhu stranke navodno se boje da bi nezadovoljstvo u stranci moglo izbiti tijekom rasprave o izvješću predsjednika stranke kada se za riječ može javiti svaki izaslanik.


Što se tiče samih izbora jasno je da će za zamjenika predsjednika stranke biti izabran aktualni glavni tajnik Milijan Brkić budući da je jedini kandidat. Kao najizgledniji kandidati za funkciju potpredsjednika spominju se europarlamentarka Ivana Maletić, direktorica HDZ-ove kampanje Josipa Rimac, te ministar regionalnog razvoja, njih navodno podržava Brkić, te šef mladeži Josip Bilaver, ministar prometa Oleg Butković i ministar vanjskih poslova Miro Kovač koji su favoriti predsjednika stranke Karamarka. U borbu za potpredsjedničku funkciju svakako će se uključiti i jaki ljude stranke – politički tajnik Tomislav Čuljak, zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, te europarlamentarka Dubravka Šuica. Što se tiče kandidata za članove predsjedništva njaveći je favorit definitivno ministar kulture Zlatko Hasanbegović koji je postao nova ikona hrvatske desnice, a uživa i povjerenje Tomislava Karamarka.