Tiskovna konferencija nakon napisa u njemačkom listu

HDZ: Vlada bezidejna i stvara nesigurno okružje za investitore

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

»Imamo otvorene izvore financiranja, ali nemamo ni jedan ozbiljniji projekt niti poduzetnički pothvat, jer su svima zatvorena vrata za investicije i projekte. Nisu riješene administrativne barijere, a Vlada ne radi na potrebnim reformama«, rekla je HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić



ZAGREB  Iz HDZ-a su u ponedjeljak prozvali Vladu jer je, ocjenjuju, bezidejna i ležerna, a administrativnim barijerama zatvara vrata i stvara nestabilno i nesigurno okružje koje tjera investitore i poduzetnike, te loše koristi dostupne izvore financiranja, poput fondova EU-a.


»Imamo otvorene izvore financiranja, ali nemamo ni jedan ozbiljniji projekt niti poduzetnički pothvat, jer su svima zatvorena vrata za investicije i projekte. Nisu riješene administrativne barijere, a Vlada ne radi na potrebnim reformama«, rekla je HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić na konferenciji za novinare sazvanoj u povodu napisa u njemačkom »Bild am Sonntagu«.


Taj je list, pozivajući se na povjerljivu analizu Europske komisije, objavio da Hrvatskoj, kao i Grčkoj, prijeti bankrot.




Poruke koje su u Bildu objavljene, ističe Maletić, jasno su bile objavljene i od strane Europske komisije, MMF-a, Svjetske banke i drugih koji su ukazivali na katastrofalno stanje u Hrvatskoj.


U HDZ-u su, podsjeća Maletić, upozoravali da se uspješnim korištenjem europskih fondova dolazi sigurno do gospodarskog rasta.


»Gdje je Hrvatska? Prognoze kretanja gospodarskog rasta za 2015. godinu je 0,2 do 0,3 posto, što je dno ljestvice europskih država članica, a još su poražavajuće dugoročne prognoze«, rekla je Maletić.


Činjenica je, ističe, da je Hrvatska po ulasku u EU ušla u dvije najteže procedure.


»Proceduru prekomjernog deficita i proceduru makroekonomskih neravnoteža u kojoj nas je, nakon dubinske analize gospodarstva, Europska komisija svrstala u najtežu, petu kategoriju«, naglasila je Maletić. Šesta, posljednja kategorija, znači kaznene odredbe, dodala je.


Iz HDZ-a poručuju kako žele novi smjer ekonomske politike te se, kažu, raduju parlamentarnim izborima, jer će se na njima riješiti Vlade koja nema ideja, radne kondicije te želje i volje da promijeni stanje u Hrvatskoj.


Saborski zastupnik Ivan Šuker rekao je kako je to što je Bild napisao, ono na što HDZ upozorava već devet mjeseci.


Vlada je, ističe, prošli tjedan dala prijedlog odluke o izvršenju proračuna za 2014. te govori o deficitu od 12,8 milijardi kuna.


Zar se čudite ocjeni Bilda koji kaže da nam javne financije nisu u redu, ako EK i MMF kažu da je taj deficit 18,7 milijardi kuna, dakle veći je za šest milijardi kuna od onog što govori vlada, upitao je Šuker.


Kako se može govoriti o pozitivnom investicijskom okruženju ako je aktualna vlada u protekle tri i pol godine učinila 40 promjena poreznih zakona, naglasio je .


Sve to, kaže, stvara pravnu nesigurnost kod potencijalnih investitora u Hrvatskoj.


Vrijeme je da aktualna vladajuća koalicija, predvođena SDP-om, ode i prepuste stvar onima koji znaju što treba napraviti, poručuju iz HDZ-a.


Investicijsku bi klimu, kažu u HDZ-u, poboljšali uklanjanjem ključnih prepreka te uspostavom učinkovite javne uprave koja mora biti u službi investitora i građana.


Također, ističe Maletić, treba riješiti imovinsko pravne odnose te zauzeti proaktivan stav prema investitorima.