Status quo

HDZ POKOPAO PROMJENE Vlada neće pasti, no ništa neće biti ni od reforme obrazovanja

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Novi list / PIXSELL

Foto Novi list / PIXSELL

Dok šefovi stranaka pred kamerama nastoje izgladiti spor koji je prijetio raspadom koalicije, u nastavak Cjelovite kurikularne reforme pripremljene pred više od tri godine malo tko vjeruje



ZAGREB  Vlada po svemu sudeći neće pasti na obrazovnoj reformi, ali je obrazovna reforma već odavno pala. Neovisno o tome hoće li Matko Glunčić sjesti na čelo ERS-a ili ne, reforma je očito ustuknula pred političkim igrama i kadroviranjem. Nakon javnog prepucavanja koalicijskih partnera o tome može li Glunčić voditi ERS, šefovi HDZ-a i HNS-a, nakon sastanka u petak uvečer pomirljivo su poručili da je koalicija stabilna te da je javni dojam o njihovoj svađi – pogrešan.


– Koalicija je stabilna. Konstatirali smo da je u javnosti stvorena tenzija, a atmosfera je zapravo bila odlična – izjavio je Vrdoljak nakon sastanka s premijerom. Plenković je pak najavio  da će za dan-dva sazvati sjednicu Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) i imenovati novi ERS. Oko reforme se, kaže Plenković, ne treba preglasavati, nego biti uključiv, kako bi se ona mogla nastaviti.


Dok šefovi stranaka pred kamerama nastoje izgladiti spor koji je prijetio raspadom koalicije, u nastavak Cjelovite kurikularne reforme pripremljene pred više od tri godine malo tko vjeruje. U inicijativi Hrvatska može bolje, koja je organizirala dva masovna prosvjeda podrške građana  kurikularnoj reformi, uvjereni su da je reforma odavno pokopana u režiji HDZ-a.  


Mrska priča




Ovo što se događa oko ERS-a kulminacija je svega što gledamo zadnje tri godine. HDZ-u ne samo da nije stalo do obrazovne reforme, nego želi zatomiti promjene, ne želi mijenjati stvari – uvjeren je Marko Kovačić iz inicijative Hrvatska može bolje. Nebitno je, kaže, je li na čelu stranke Karamarko ili Plenković, riječ je o politici vladajuće stranke.


HDZ-u je kurikularna reforma mrska priča, ne žele mijenjati status quo. Što se HNS-a tiče, otkad je Blaženka Divjak došla na čelo MZO-a, ona radi velike kompromise. I njoj je samoj jasno da od Cjelovite kurikularne reforme nema ništa. Da se radi samo o parcijalnim promjenama, vidi se i u »Školi za život«  – veli Kovačić koji ne vjeruje da bi HNS zbog Glunčića napustio vlast.


Potez u kojem se na čelo ERS-a nastoji dovesti eklatantnog nepoznavatelja obrazovne politike, autora diskriminatornih izjava koji na svim razinama lobira protiv reforme, dokaz je, smatra Kovačić, da su vladajući odlučili pokopati Cjelovitu kurikularnu reformu, neovisno o suprotnim izjavama i pohvalama iz EU.


U srednji vijek


Sličnog je stava i Željko Jovanović, bivši SDP-ov ministar obrazovanja. Glunčićev bi izbor, smatra Jovanović, bio zadnji čavao u lijes kurikularne reforme.


 Plenković na čelo reforme gura čovjeka koji se otvoreno zalaže protiv reforme, a Dubravka Hrabar zaobilaznim putem vraća obrazovanje i hrvatsko društvo u srednji vijek. Nažalost, od Šustara preko Barišića i sada preko HRAST-ova uljeza Glunčića koji otvoreno opstruira gotovo svaki potez ministrice Divjak, HDZ na sve načine provodi svoju namjeru – guranje kurikularne reforme u lagano umiranje. Čini mi se da su aparati koji je drže na životu već ugašeni – komentira Jovanović.


Kurikularna je reforma, kaže, smokvin list kojim HNS skriva svoje trgovačke ambicije u Plenkovićevoj vladi, a jedino čime se on i Vrdoljak bave odugovlačenje je svih reformi, pa i obrazovne. Ova Vlada, uvjeren je Jovanović,  nema istinsku želju za  reformom, već kupuje vrijeme u strahu od pritiska konzervativne javnosti i novih prosvjeda. Ako pristane na Glunčićev izbor,  Vrdoljak će morati stati pred javnost i objasniti kako je pristao biti grobar obrazovne reforme, zaključuje SDP-ov zastupnik.


Polovična reforma


Ako se postigne kompromis oko ERS-a, a po svemu sudeći hoće, reforma koju ministrica Divjak gura ostat će polovična, tvrde u Inicijativi Hrvatska može bolje. »Takva reforma može završiti potpunom propašću, kao što je bio slučaj sa HNOS-om, ili može rezultirati apatijom nastavnika koji su već bezbroj puta bili u situaciji da se puno priča, a ništa ne događa«,  upozorava Kovačić.


Vladi je, dodaje, od reforme  važnije zadovoljiti zahtjev klerikalnih i neokonzervativnih snaga, a neće prezati ni pred čime da ostanu na vlasti.  


Ne mislim tu na udruge U ime obitelji ili Vigilare, oni su marginalci, ali imamo čitav ešalon neokonzervativaca u strukturama u obrazovanju – od HAZU-a,  dijela nastavnika i ravnatelja, pa do Agencije za odgoj i obrazovanje koja nevoljko prihvaća svaku promjenu. Naučeni su tako funkcionirati, cijeli obrazovni sustav prožet je konzervativizmom – zaključuje Kovačić.