Zdravstveni program

HDZ: Neće biti poskupljenja dopunskog osiguranja i plaćanja u hitnim prijemima

Hina

Inzistirat ćemo na jasnoj podjeli na privatno i javno zdravstvo koje mora biti dostupno svakom građaninu Hrvatske, bez obzira koliko bogat bio i u kojem kraju Hrvatske živio. Dakle, nema niti riječi o onome što nam se predbacuje, o tzv. amerikanizaciji zdravstva. Čuvat ćemo zdravstvo kao civilizacijsku vrijednost koja mora biti dostupna svih građanima, rekao je Drago Prgomet na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a.



Na predstavljanju HDZ-ova zdravstvenog programa u ponedjeljak je najavljeno da neće biti privatizacije zdravstva i podjele na privatno i javno zdravstvo, ali ni poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja i naplate usluga na hitnim bolničkim prijemima za nehitne pacijente, kako je ranije najavljivao sadašnji tehnički ministar zdravlja Dario Nakić.


»Nema privatizacije zdravstva. Inzistirat ćemo na jasnoj podjeli na privatno i javno zdravstvo koje mora biti dostupno svakom građaninu Hrvatske, bez obzira koliko bogat bio i u kojem kraju Hrvatske živio. Dakle, nema niti riječi o onome što nam se predbacuje, o tzv. amerikanizaciji zdravstva. Čuvat ćemo zdravstvo kao civilizacijsku vrijednost koja mora biti dostupna svih građanima«, rekao je Drago Prgomet na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a.


Nema penalizacije za nehitne pacijente


Poručio je i da neće biti penalizacije za nehitne pacijente u hitnim bolničkim prijemima jer je država, odnosno Ministarstva zdravlja, dužno osigurati pacijentima hitnu medicinsku pomoć na razini primarne zdravstvene zaštite.




Tehnički ministar zdravlja Dario Nakić izjavio je pak kako će hrvatski zdravstveni sustav ostati solidaran i neće biti poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja, o čemu se razmišljalo zbog naslijeđenih dugova od prethodne Vlade u visini 2,9 milijardi kuna. »U međuvremenu je došlo do gospodarskog rasta, očekujemo da će se taj rast nastaviti i da neće biti potrebe za povećanjem cijene police dopunskog zdravstvenog osiguranja«, rekao je Nakić.


Zdravstvo, dodao je, mora biti dostupno svim građanima bez obzira na financijska sredstva koja državi stoje na raspolaganju.


Naveo je kako su u šest mjeseci još uvijek aktualne Vlade povećali kvalitetu zdravstvene skrbi i nabavili niz novih medicinskih uređaja, među kojima i 16 CT uređaja za bolnice širom Hrvatske.


Izgradnja nacionalne dječje bolnice


Za idući mandat najavio je nastavak funkcionalnog povezivanja malih bolnica s većima, administrativno rasterećenje i smanjenje standardnog broja pacijenata po liječniku obiteljske medicine sa 2000 na 1500 pacijenata, te izgradnju nacionalne dječje bolnice u Zagrebu za koju su, kaže, dijelom osigurana sredstva iz fondova EU.


Nakić najavljuje daljnji razvoj hitne medicinske službe te, uz helikopterski, uvođenje hitnog brodskog prijevoza pacijenata.


Ravnatelj HZZO-a Fedor Dorčić najavio je nastavak rada na digitalizaciji zdravstvenog sustava, a kao prvi korak naveo je puštanje u probni rad e-kartona 1. rujna, kao i pokretanje e-portala.


»Putem e-portala povezat ćemo liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i pacijente. U prvoj fazi to ćemo omogućiti za 1,2 milijuna stanovnika, a cilj je rasterećenje pacijenata od čekanja i liječnika od prevelikog administriranja«, rekao je Dorčić.


Sljedeći korak bit će izrada središnjeg kalendara naručivanja za sve bolnice, koji će pacijentima omogućiti transparentan uvid u liste čekanja, a onemogućiti dupliciranje narudžbi, rekao je Dorčić.


Ustvrdio je i da će središnji kalendar ujedno demantirati duljinu listi čekanja na dijagnostičke pretrage i preglede, na kojima je sada 800.000 narudžbi. Ravnatelj HZZO-a kaže kako se u većini radi o unaprijed dogovorenim pregledima, a stvarne liste čekanja iznose svega 10-20 posto tog broja.