Simpatizeri SDP-a "živnuli"

HDZ: Kako će nam rasti rejting kad nigdje nema našeg predsjednika?

Dražen Ciglenečki

Kad se objavi da je Karamarko od 116 dana na radno mjesto gdje prima plaću došao samo 16 dana, to mora ostaviti nekog traga na ljude, kažu neiznenađeni HDZ-ovci



ZAGREB Otkad je ušao u visoku politiku, a osobito nakon što je postao predsjednik Vlade, Zoranu Milanoviću u medijima se zamjera da su mu javni nastupi previše zahtjevni za takozvanog običnog čovjeka i da bi stoga svoj rječnik morao pojednostaviti i očistiti od stranih izraza. Međutim, srpanjsko istraživanje agencije Ipsos Puls kao da na neizravan način demantira takvu percepciju Milanovića. Naime, prema novom Crobarometru premijera od svih visokoobrazovanih ispitanika podržava njih 23 posto, dok je njegov rejting unutar skupine onih sa samo osnovnom školom ipak nešto veći, 25 posto. Moglo bi se, dakle, zaključiti da niže obrazovani Hrvati nemaju baš toliko problema s razumijevanjem Milanovića. Ili su možda spomenute brojke posljedica premijerovih sve češćih susreta s »malim« ljudima.


No, za SDP je iz ove ankete ipak najvažniji podatak da im je popularnost prestala padati i da je s krajnje zabrinjavajućih 17,4 podrška porasla na 19,6 posto. Premda je vjerojatno prerano za procjene da za SDP dolaze bolji dani, izgleda da su im se birači počeli vraćati.


– Dvije su tu stvari bitne. Milanović je zadnjih tjedana puno vremena proveo na terenu sa članstvom SDP-a i to je sigurno pomoglo da se stranka stabilizira. Osim toga, njegovi najglasniji protivnici u SDP-u ipak su se uglavnom primirili nakon poraza što su ga doživjeli na sjednici Glavnog odbora kad se raspravljalo o isključenju Slavka Linića. Istina, taj je njihov poraz bio tijesan, ali su, možda i zbog bojazni da bi i oni mogli biti izbačeni jer su nesumnjivo nanosili štetu stranci, prestali s najgrubljim javnim napadima na Milanovića. I odmah se to odrazilo na rejting SDP-a, kao što je na njega sigurno negativno djelovalo i dvanaestosatno šamaranje na Glavnom odboru, koje gotovo da je izravno prenošeno, analizira visoki SDP-ov dužnosnik ovotjedni Crobarometar, koji je u stranci dočekan s olakšanjem. Ako, kaže naš sugovornik, SDP nastavi polako rasti, neće biti problema na parlamentarnim izborima. 




Još prije dva tjedna jedan nam je visokorangirani HDZ-ovac pričao da mu se prema raspoloženju u njegovom okruženju čini da su simpatizeri SDP-a »malo živnuli«. Zato ga ova anketa nije pretjerano iznenadila.


– Primijetio sam da su neki moji poznanici odjednom počeli govoriti da taj Milanović možda i nije toliko loš. Ne moramo mi u HDZ-u sad odmah strahovati, no Crobarometar nam je svakako poslao upozorenje. Ovakva istraživanja sigurno utječu na ljude, a mi, po svemu sudeći, nismo najbolje iskoristili pobjede na izborima za Europski parlament i u Vukovaru, ističe HDZ-ov dužnosnik. Rejting glavna oporbene stranke pao je u mjesec dana za neznatnih 0,7 postotnih poena, ali u kombinaciji s SDP-ovim porastom prednost HDZ-a smanjila se za tri postotka. HDZ-ovac s kojim smo razgovarali smatra da »zasluge« za to ima i Tomislav Karamarko, koji svojim nedolascima na u Sabor iritira građane.


– Kad se objavi da je Karamarko od 116 dana na radno mjesto gdje prima plaću došao samo 16 dana, to mora ostaviti nekog traga na ljude. Malo tko si od njih ne može priuštiti tako ležeran odnos prema poslu, a u pitanju je i odnos prema instituciji Sabora. I ne radi se samo o parlamentu, Karamarka nema skoro tri tjedna. Nitko ne zna gdje je. U ta tri tjedna pojavio se tek jednom, ali ne u Hrvatskoj nego u Bruxellesu na summitu Europske pučke stranke, čudi se HDZ-ov dužnosnik Karamarkovoj apstinenciji iz javnosti.


Inače, kad je riječ o obrazovnom profilu birača, HDZ tradicionalno najbolje prolazi među onima sa samo završenom osnovnom školom. U Crobarometru se 35 posto svih takvih birača izjasnilo za HDZ. Na suprotnom je polu ORaH. Vrlo je zanimljiv podatak da tek pet posto Hrvata koji imaju samo osnovnu školu podržava stranku Mirele Holy. ORaH je, znači, postao politička opcija neke urbane, visokoobrazovane ljevice, preuzimajući dio tog biračkog tijela SDP-u.