Konferencija za novinare u Osijeku

HDZ: Hrvatska ušla u demografski slom

Hina

Osječko-baranjski Županijski odbor HDZ-a upozorio je u četvrtak da je Hrvatska zbog negativnog prirodnog prirasta, odlaska velikog broja mladih u inozemstvo te velike starosti populacije ušla u demografski slom i da se taj gorući problem hrvatskog društva mora hitno početi rješavati



OSIJEK Osječko-baranjski Županijski odbor HDZ-a upozorio je u četvrtak da je Hrvatska zbog negativnog prirodnog prirasta, odlaska velikog broja mladih u inozemstvo te velike starosti populacije ušla u demografski slom i da se taj gorući problem hrvatskog društva mora hitno početi rješavati.


Predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a Ivan Anušić rekao je na konferenciji za novinare u Osijeku da je stanje zabrinjavajuće u cijeloj Hrvatskoj, pa i u Osječko-baranjskoj županiji koja je, po podatcima Državnog zavoda za statistiku, u 2013. godini imala negativni prirast, odnosno 2.786 rođenih, prema 3.825 umrlih osoba, što je negativni prirodni prirast od 1039 stanovnika. Po tome je ova Županija pri vrhu u Hrvatskoj, upozorio je Anušić.


Prema neslužbenim spoznajama, podaci za 2014. godinu još lošiji, što znači da se nastavljaju trendovi negativnog prirodnoga prirasta, započeti 2010. godine. Na ozbiljnost problema, rekao je Anušić, upućuje i podatak da su 2013. godine, prvi put od hrvatske samostalnosti sve hrvatske županije zabilježile negativni prirodni prirast.




Ako se nastavi ovakav trend, 2031. godine u Hrvatskoj će biti 11 tisuća razreda manje nego danas, trebat ćemo manje učitelja i nastavnika, a vjerojatno će slijediti zatvaranje škola. Sve je to rezultat zanemarivanja problema, koji polako prerasta u katastrofu, ustvrdio je Anušić.


Pozvao je vladu i sve koje o tome mogu odlučivati da je krajnje vrijeme da se sustavno, strateški i planski počne rješavati to pitanje a ne »improvizirati godinu za godinom i očekivati pozitivne rezultate«.


Predsjednik Povjerenstva za obitelj i mladež Mladen Pejić ocijenio je kako su razmjeri iseljavanja iz Hrvatske, posebice mladih, takvi da se može govoriti o egzodusu, ustvrdivši da se, po podatcima njemačke vlade, u Njemačku prošle godine uselilo 5.200 ljudi iz Hrvatske, što je dvostruko više nego godinu dana ranije.


Hrvatska treba koherentnu, dugoročnu natalitetnu politiku, koja bi se provodila bez obzira na promjene vlasti, poručio je, potrebno je poduzeti učinkovite gospodarske mjere da bi se zaustavio egzodus mladih.