25 kredita

HBOR je u proteklih 10 godina Agrokoru odobrio više od 900 milijuna kuna kredita

Hina

Foto: D. JELINEK

Foto: D. JELINEK

Aktivnih je 16 kredita, koji su odobreni u iznosu od 658,6 milijuna kuna, od čega je dio iznosa također otplaćen, a stupanjem lex Agrokora na snagu preostale obveze proglašene su dospjelima«, kaže se u bančinom odgovoru na upit Hine



Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u razdoblju od 2006. do kraja 2016. godine društvima iz Agrokor Grupe odobrila je 25 kredita u iznosu od 903,6 milijuna kuna, od čega je otplaćeno njih 9, doznaje se iz te banke.


»U navedenom razdoblju HBOR je društvima iz Grupe Agrokor odobrio 25 kredita u iznosu od 903,6 milijuna kuna, od čega je otplaćeno 9 kredita. Aktivnih je 16 kredita, koji su odobreni u iznosu od 658,6 milijuna kuna, od čega je dio iznosa također otplaćen, a stupanjem lex Agrokora na snagu preostale obveze proglašene su dospjelima«, kaže se u bančinom odgovoru na upit Hine.


Dodaje se još da su svi kreditni plasmani kvalitetno osigurani, uz zalog na nekretninama i/ili pokretninama, koje u većini slučajeva znatno premašuju vrijednost odobrenog kredita te ostalim uobičajenim instrumentima osiguranja.




Krediti HBOR-a kompanijama iz sastava Agrokora privukli su interes javnosti kada su polovinom siječnja četiri tvrtke iz sastava Agrokora – Jamnica, Zvijezda, Ledo i PIK Vrbovec – objavile da su u prosincu 2016. dobile 48,3 milijuna eura kredita od HBOR-a radi pripreme izvoza.


To je izazvalo prozivke ministra financija Zdravka Marića da je, premda je znao da je Agrokor u krizi, ipak kao predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a odobrio kredite tim kompanijama.


Ministar Marić u niz je navrata objašnjavao da se izuzeo od rasprave i odlučivanja o tim kreditima i da je na temelju stručnih službi HBOR-a odluku o tim kreditima donijela Uprava banke, dok je Nadzorni odbor dao suglasnost.


Nakon pritiska javnosti i s političke scene, HBOR je u srpnju objavio tonski zapis sa sjednice NO-a, održane u prosincu 2016., na kojoj se odlučivalo o tim kreditima, a zapis je pokazao da se Marić izuzeo iz rasprave i odlučivanja.