Neoprezni građani se žale na novčane gubitke

HANFA upozorava: Ne nasjedajte na priče o jednostavnosti trgovanja i laku zaradu preko interneta

Branko Podgornik

Posljedice su daleko gore nego kod običnog klađenja na rezultat sportske utakmice / arhiva NL

Posljedice su daleko gore nego kod običnog klađenja na rezultat sportske utakmice / arhiva NL

Ako netko uloži tisuću eura, može nakon nekog vremena, recimo, zaraditi pet tisuća eura. No, može i izgubiti, ali tako da na kraju plati nekoliko puta veći iznos od onih tisuću eura koje je isprva uložio



 Slabo informirani građani ne bi se trebali upuštati u trgovanje špekulativnim financijskim proizvodima, jer će najvjerojatnije izgubiti daleko više novca nego što su ga isprva dali. To je na svojoj mrežnoj stranici upozorila Hrvatska agencija za nadzor finacijskih usluga (Hanfa), nakon što su joj se brojni građani požalili na novčane gubitke.


Primamljiva zarada


Budući da su kamate na štednju sve niže, neki neoprezno žele povećati zaradu. Već najmanje 500 hrvatskih građana, prema podacima Hanfe, upustilo se putem interneta u neizravno trgovanje dionicama, zlatom, naftom, stranim valutama. To funkcionira poput klađenja, jer je važno predvidjeti kako će se kretati cijene, tečajevi ili indeksi onoga čime se trguje. Pritom građani ulažu svoj novac i sklapaju ugovore s brokerima na određeno vrijeme. Radi se o CDF-ugovorima (Contract for difference), »rolling spot forex« te binarnim opcijama.


Mnogi građani ne znaju da takvi ugovori spadaju među najrizičnije financijske operacije. Ako pogrešno prognoziraju, posljedice su daleko gore nego kod običnog klađenja na rezultat sportske utakmice. Za ilustraciju, ako netko uloži tisuću eura, može nakon nekog vremena, recimo, zaraditi pet tisuća eura. No, može i izgubiti, ali tako da na kraju plati nekoliko puta veći iznos od onih tisuću eura koje je isprva uložio. Sve ovisi o ugovoru i o tome hoće li ulagatelj pogoditi, ili promašiti kretanja cijena na prevrtljivim burzama. Hanfa je već ranije upozorila na studiju francuskog regulatora, prema kojoj je 89 posto ulagatelja u te financijske derivate od 2009. do 2012. doživjelo gubitak. Drugim riječima, šansa za dobitak je jedan prema deset. No, oni koji nude takva klađenja na burzovne cijene vrlo su agresivni, pa građane nazivaju i telefonom.


Legalno, ali…




– Pazite na način kako vam se nude takvi financijski proizvodi i ne nasjedajte na prazne priče o jednostavnosti trgovanja i lake zarade, priopćila je Hanfa. »Za razliku od tipičnog ulaganja, od trgovanja običnim dionicama, tu se radi o trgovanju na tzv. online internetskim platformama kojima upravljaju brokerska društva.


Iako se radi o legalnim proizvodima, koje nude licencirana brokerska društva, mislimo da ti proizvodi nisu prikladni za male ulagatelje. Mali ulagatelj ne može predvidjeti kretanje tih cijena i zato će najčešće izgubiti uloženo«, upozorio je Damir Orešković, direktor iz Hanfe, prema Hini.


Gotovo sve brokerske kuće, koje nude takva rizična klađenja, imaju sjedište na Cipru. Gotovo sve dolaze iz EU-a, ili iz trećih zemalja svijeta, pa Hanfa kaže da na njih ne može utjecati. Cijeli taj biznis dobrim je dijelom i izvan dosega Europske unije. To nije problem samo Hrvatske, nego cijelog EU-a, a neopreznih građana, prema Hanfi, ima sve više.