Pilot projekt

HAC postavio prvu 3D prometnu signalizaciju u Hrvatskoj: ‘Ovako nešto imaju samo u Austriji’

Portal Novilist.hr

Foto HAC

Foto HAC

Horizontalna prometna signalizacija pomoći će vozačima vizualizaciju dvije sekunde, a koje znače razmak od 70 metara. Time će se osigurati sigurna udaljenost između vozila



Hrvatske autoceste javljaju da je u utorak postavljena prva 3D horizonalna signalizacija u Hrvatskoj: nova signalizacija postavljena je na autocesti A4 Zagreb-Goričan, u čvoru Popovec, a vozače upozorava na pogrešan smjer.


Radovi su izvedeni tijekom noći kako ne bi ometali promet na tom dijelu autoceste. Postavljanje ove signalizacije je pilot projekt koji provode Hrvatske autoceste, a prema našim saznanjima jedino se u Austriji provodi sličan projekt, ističu u HAC-u.


Tijekom noći s četvrtka na petak izvest će se i druga 3D horizontalna prometna signalizacija također na autocesti A4 na odmorištu Ljubešćica, u smjeru Zagreba.




Tijekom sljedećih dana planira se izvedba 3D horizontalne prometne signalizacije na autocesti A1 Zagreb – Split – Dubrovnik, na čvorovima Gornja Ploča i Zagvozd te na autocesti A3 Bregana – Zagreb – Lipovac, na čvoru Rugvica kao i na autocesti A5 Beli Manastir – Osijek – Svilaj, na čvoru Đakovo i odmorištu Ivandvor u smjeru Osijeka.


3D oznake na kolniku stvaraju optičku varku nailaska na “šiljke” ili umjetne izbočine, odnosno “uzdignute plohe” s ciljem dodatnog upozorenja vozačima koji su krenuli u pogrešnom smjeru.


Također, u narednom razdoblju postavit će se dodatna prometna signalizacija za poštivanje sigurnosnog razmaka između vozila i to na dijelovima autocesta gdje se događa najviše naleta na vozilo ispred.


Sigurnosni razmak na autocesti, pri najvišoj dopuštenoj brzini definiran je s dvije sekunde.


Horizontalna prometna signalizacija pomoći će vozačima vizualizaciju dvije sekunde, a koje znače razmak od 70 metara. Time će se osigurati sigurna udaljenost između vozila.


Pored navedenog, bit će postavljeni i znakovi “Držite razmak” te informativne ploče “Budite odgovorni” s izmjenjivim porukama upozorenja o važnosti držanja razmaka, opasanosti korištenja mobitela u vožnji te opasnosti vožnje pod utjecajem alkohola i opijata.


Sve navedene aktivnosti izvode se isključivo s ciljem dodatnog upozorenja i edukacije korisnika kako bi se povećala sigurnost, smanjio broj prometnih nesreća, ali i utjecalo na podizanje svijesti o važnosti praćenja prometne signalizacije kao i odgovorne vožnje, navode u HAC-u.