Manifestacija

Gusarsku bitku u Omišu pratilo tisuće ljudi

Hina



 Nekoliko tisuća ljudi u petak navečer u Omišu u gradskoj je luci sa zanimanjem pratilo Gusarsku bitku, jednu od najvećih scenskih manifestacija na Jadranu i u Hrvatskoj, koja se održala nakon mimohoda vojnih postrojbi gradskim ulicama.


U bitci koja je upriličena u omiškoj luci i u kojoj su posebice uživala djeca, »Mlečani« su na velikom jedrenjaku uplovili u gradsku luku, a onda su ih s malih brodica napali »gusari«. Bez obzira što su se Mlečani nalazili na velikom jedrenjaku i pod zapovjedništvom Akoncija, pobjedu su izvojevali omiški gusari i gubitnicima zapovjedili da prolaz Bračkim kanalom plate zlatnim dukatima.


Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella izjavio je za Hinu da za Gusarsku bitku vlada veliki interes gostiju i domaćih jer je to jedna od najvećih scenskih manifestacija na Jadranu i u Hrvatskoj.


»To je besplatna, efektna i fascinantna manifestacija. Svake godine, a ovo nam je 11., imamo nešto novo. Ove godine prvi put imamo službeno postrojavanje svih vojnih postrojbi, a isto tako ubacujemo i neke nove elemente u bitku kako bi gledateljima bila zanimljivija«, izjavio je Stella.Ustvrdio je da su se na omiškom području nekad davno odvijale bitke između Mlečana i gusara i to na ušću Cetine, no budući da zbog vjetra tamo nije moguće uprizoriti bitku, sve se odvija u gradskoj luci što se pokazalo kao pravi pogodak. Još je rekao da su gusari u 13. stoljeću svojim lukavstvom i domišljatošću svladavali brojnije i jače Mlečane.

»Gusari su bili mudriji i spretniji pomorci koji su imali brža plovila«, dodao je.


Središnjoj svečanosti prethodio je »Gusarski gastro tjedan« koji je počeo još u ponedjeljak u odabranim ugostiteljskim objektima u Omišu.


U Omišu i Dan malih gusara


Na platou Toreta za djecu je održan »Dan malih gusara«, a na Platou iza Narodne knjižnice u organizaciji Centra za kulturu Kazalište »Ivana Brlić Mažuranić« iz Slavonskog Broda i Dramska družina Vis izveli su predstave »Ribar Palunko i njegova žena«, te »Emocionalna prtljaga«.Mali i veliki gusari sudjelovali su i u gusarskim sportskim igrama pod vodstvom sportskog društva »Sanus vita«. Pridružili su im se i Kliški uskoci koji su gledatelje učili pomoću luka i strijele gađati metu.

Organizator Gusarske bitke je Turistička zajednica Grada Omiša, pokrovitelji Grad Omiš, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatska turistička zajednica.


Gusarska bitka se u omiškoj gradskoj luci održava 11 godina i postala je centralni ljetni događaj u Omišu pa i u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Svake godine u »bitki« sudjeluje više od stotinu »gusara« i »Mlečana«, pripadnika povijesnih postrojbi Kumpanjija iz Blata na Korčuli, Trombunjera iz Dubrovnika, te Uskoka s Klisa.


Taj jedinstven događaj predstavlja rekonstrukciju stvarne povijesne bitke između omiških gusara i Mlečana u 13. stoljeću. Slavni gusari, vladari obale i otoka od rijeke Cetine do Neretve od 12. do 15. stoljeća izborili su mnoge pobjede na moru. Temelji se na povijesnim činjenicama i doprinosi stvaranju prepoznatljivog brenda Omiša kao gusarskog grada.