Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Nezavisni saborski zastupnik uputio zahtjev državnim i crkvenim vlastima

Grubišić traži reviziju Ugovora RH i Svete Stolice

Snimio Roni BRMALJ
Snimio Roni BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 10. prosinac 2013. u 16:02 2013-12-10T16:02:00+01:00

Ivan Grubišić planira pokrenuti javnu raspravu koja bi na koncu mogla rezultirati još jednim referendumom, ali čak o tri pitanja: revizija ugovora s Vatikanom, uvođenje "crkvenog" poreza te vraćanje vjeronauka u crkvene prostore

SPLIT   Nakon inicijative da se vjeronauk iz škola vrati pod okrilje crkve iznesene na prošloj sjednici Gradskog vijeća, splitski gradski vijećnik i saborski zastupnik don Ivan Grubišić najavio je još interesantnih tema.

Planira pokrenuti javnu raspravu koja bi na koncu mogla rezultirati još jednim referendumom, ali čak o tri pitanja: revizija ugovora s Vatikanom, uvođenje "crkvenog" poreza te vraćanje vjeronauka u crkvene prostore.

- Hrvatska je svakim danom sve siromašnija, a jedina je zemlja koja sa Svetom Stolicom ima potpisana četiri ugovora. Na to nisu pristale čak ni Irska i Poljska, još u vrijeme kad je papa bio Ivan Pavao II.  U samim ugovorima stoji da se može pristupiti pregovorima ako jedna strana smatra da su nastupile izmijenjene prilike. S gotovo 360 tisuća nezaposlenih, velikim brojem umirovljenika, više ne možemo davati toliki novac. - svoj stav iznio je don Ivan Grubišić, dodajući kako prijedlog promijena poreza nije usmjeren protiv nikoga, najmanje Crkve.

- Crkvi je potreban novac, ali smatram da bi ga trebala dobiti od svojih vjernika, pa bi se onda vidjelo da li je u Hrvatskoj gotovo 90 posto katolika. Hrvatska trenutno izdvaja oko milijardu kuna godišnje iz proračuna, to nije pošteno i neki se s razlogom bune. Ako netko želi dati Crkvi svoju plaću ili mirovinu, ima na to potpuno pravo, ali nitko ga ne smije natjerati. - drži Grubišić, koji smatra model "crkvenog poreza" prema kojem bi građani davali vjerskoj zajednici kojoj pripadaju najkorektnijim.

Ponovio je i da se vjeronaukom u školama mladi distanciraju od Crkve, odnosno da vjeronauk u školama nije dobar ni za Crkvu ni za državu. Ukoliko ne dođe do dogovora državne i crkvene vlasti, Grubišić se zalaže za provođenje referenduma na kojem bi građani sami odlučili o ova tri pitanja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.