Rasprava u Saboru

Grmoja: Očekujem da vladajući podrže osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Peđa Grbin (SDP) ističe da će SDP podržati osnivanje Povjerenstva, ali ga zanima kakva je u svemu bila uloga Mosta. Znam da ste zdušno podržavali zakon, rekao je Grbin



ZAGREB Mostov Nikola Grmoja ustvrdio je u utorak kako osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, što je predložilo 16 oporbenih zastupnika na čelu s Mostom, ovisi o glasovima vladajuće većine, te poručio vladajućima kako očekuje da svojim glasovima podrži taj prijedlog.


Povjerenstvo bi, rekao je, moralo utvrditi sve okolnosti vezane za utvrđivanje stanja u koncernu Agrokor te pripremu i donošenje »lex Agrokor«, posebno tko je, kada, kako i zašto donio odluku o modelu rješavanja problema u Agrokoru, okolnosti formiranja grupe Borg u tzv. aferi Hotmail i ulogu državnih dužnosnika u tome, kako je ta grupa izradila zakon itd.


Istaknuo je da za djelovanje povjerenstva postoji javni interes. U pitanju je koncern koji je zbog veličine i utjecaja od sistemskog značaja za Hrvatsku, rekao je Grmoja.




Članovi povjerenstva bili bi devetoro zastupnika koji su već bili u istražnom povjerenstvu za Agrokor prošle godine. Radi se o opsežnoj materiji i kratkom roku, pa je praktično imenovati zastupnike koji su s tom materijom upoznati, kaže Grmoja.


Predsjednika Sabora Gorana Jandrokovića prozvao je zbog tajminga u kojem se raspravlja o osnivanju povjerenstva: u ponedjeljak je predstavljena knjiga bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić, pitanje je dana kada će bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić biti izručen Hrvatskoj, a svega je nekoliko dana od pravomoćnosti nagodbe za Agrokor.


Peđa Grbin (SDP) ističe da će SDP podržati osnivanje Povjerenstva, ali ga zanima kakva je u svemu bila uloga Mosta. Znam da ste zdušno podržavali zakon, rekao je Grbin.


»Uloga Mosta sasvim je jasna, sama Martina Dalić i vladajući promijenili su priču – od onih koji su sve znali sad smo diletanti«, uzvratio je Grmoja tvrdeći da Most nije »zdušno podržavao« taj model, to je bio model Martine Dalić.


Gdje je Božo Petrov, zašto ga nema na raspravi, zanimalo je Antu Babića (HDZ), koji odbacuje tvrdnje o smišljenom tajmingu za raspravu.


U Saboru je na sastancima, očekujem da dođe, a što se tiče uloge Petrova, ni od te uloge ne bježimo, odvratio je Grmoja.


Prvo istražno povjerenstvo za Agrokor prošle je godine zastalo s radom zbog sudskog postupka. HDZ neće podržati oporbeni prijedlog iz istih razloga kao i prošlog puta – vodi se postupak, a jasno je iz zakona da se ne može voditi postupak pred sudom i imati istražno povjerenstvo.