Vremenska prognoza

Grmljavinsko nevrijeme: Obilna kiša poplavila Pulu i Labin. Istramet: Od ponedjeljka bura

Hina

Ilustracija Istramet

Ilustracija Istramet

S kišom ćemo se družiti još u nedjelju, ali u daleko manjim količinama i ne posvuda. Od ponedjeljka bura, najavljuej Istramet



PULA Grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom i jakim vjetrom zahvatilo je u subotu navečer istočni dio Istre, naročito Labinštinu i Pulu gdje su vatrogasci morali u nekoliko navrata intervenirati zbog ispumpavanja vode iz poslovnih prostora i stanova, doznaje se iz županijskog područnog ureda za zaštitu i spašavanje.


Prema podacima istarskog meteo portala Istramet, do 22 sata meteorološke postaje na jugu istarskog poluotoku zabilježile su obilnu količinu kišu, a na području rta Kamenjak u Premnturi zabilježeno je 61 mm kiše, u Medulinu 55 mm, Pomeru 53 mm a obilna kiša pada i u Puli gdje je izmjereno 47 mm kiše. Na Labinštini su pale još obilnije količine tako da meteorološka postaja u Juranima bilježi čak 105 mm kiše. Zbog kvara na trafostanici, tijekom večeri je dio općine Svetvinčenat bio bez struje.


»Vodostaj Raše večeras je naglo porastao, no tu nema nikakvih opasnosti. Nakon što je jutros zabilježen vodostaj od 320 cm, u 21 sat i 30 minuta Hrvatske vode javljaju o vodostaju od 606 cm na lokaciji Potpićan što je u zoni izvanrednog stanja. Tu je situacija najkritičnija pa su stoga uvedene izvanredne mjere obrane od poplava«, izvijestio je županijski državni zapovjednik Dino Kozlevac dodavši kako bi kiša trebala prestati padati oko jedan sat iza ponoći.




Tijekom večeri vatrogasci su na kritičnim područjima imali petnaestak intervencija zbog ispumpavanja vode, a po riječima zapovjednika pulske javne vatrogasne postrojbe Klaudija Karlovića, samo su pulski vatrogasci imali četiri intervencije i to dvije u Medulinu, jednu u Valturi te jednu u Muvoranu i to radi ispumpavanja vode iz prostora i stanova.



Unatoč opasnim uvjetima za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima, istarska policija javlja kako većih problema u prometu nema.


Prognoza Istrameta


S kišom ćemo se družiti još u nedjelju, ali u daleko manjim količinama i ne posvuda! Kišni val koji je trenutno prisutan na našem području napustit će nas za nekoliko sati. Od ponedjeljka bura, najavljuje Istramet.



NEDJELJA – Pretežno oblačno vrijeme uz mogućnost mjestimične kiše, naročito u unutrašnjosti Istre i oko Učke. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak, poslijepodne i navečer sjeverozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 5 do 9 °C, dnevne vrijednosti između 10 i 13 °C.



PONEDJELJAK – Još u noći oblačno vrijeme uz mogućnost slabe kiše. Danju će se vrijeme smiriti uz kidanje naoblake. U Gorskom kotaru prevladavat će oblačnije uz mogućnost slabog snijega. Zapuhat će umjerena i jaka bura, na poznatim lokalitetima s olujnim udarima. Jutarnje temperature zraka od 2 do 5 °C, dnevne vrijednosti između 8 i 10 °C.



UTORAK – Pretežno sunčano vrijeme uz malu, u gorju umjerenu naoblaku. Puhat će slaba do umjerena, lokalno jaka bura uz mogućnost olujnih udara. Jutarnje temperature zraka od -3 do 3 °C, dnevne vrijednosti između 8 i 10 °C, piše Istramet.