Ministarstvo vanjskih poslova

Grlić Radman: Zabrinjavajući su tonovi koji stižu iz BiH

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Predsjednica je to demantirala. Mi stojimo iza toga«, rekao je u četvrtak novi ministar vanjskih i europskih poslova pred Banskim dvorima. »S druge strane, zabrinjavajuće je kakvi su tonovi i reakcije na to, što nije uobičajeno«, dodao je Grlić Radman



ZAGREB Ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman u četvrtak je rekao kako su zabrinjavajući tonovi koji stižu iz Bosne i Hercegovine zbog teksta koji je objavio, pa povukao izraelski list Jerusalem Post u kojem stoji da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla da je BiH pod kontrolom militantnog islama.


Greer Fay Cashman, novinarka izraelskog lista Jerusalem Post, napisala je kako je Grabar-Kitarović na zatvorenom sastanku s izraelskim kolegom Reuvenom Rivlinom kazala da je BiH pod kontrolom militantnog islama te da ljudi povezani s Iranom i terorirstičkim organizacijama diktiraju politiku te zemlje.


Hrvatska predsjednica je snažno odbacila te napise, u novoj verziji teksta izbačen je sporni dio, no to nije zaustavilo niz žestokih reakcija koje su stigle iz BiH.




»Predsjednica je to demantirala. Mi stojimo iza toga«, rekao je u četvrtak novi ministar vanjskih i europskih poslova pred Banskim dvorima.


»S druge strane, zabrinjavajuće je kakvi su tonovi i reakcije na to, što nije uobičajeno«, dodao je Grlić Radman.


Istaknuo je da je Hrvatska »odgovorna europska zemlja kojoj je svakako stalo do europske perspektive BiH« i da želi rješavati sva kompleksna pitanja između dvije zemlje.


»U Daytonskom sporazumu stoji ravnopravnost svih naroda, tako da biraju svog člana predsjedništva i to treba zadovoljiti«, rekao je Grlić Radman.


»BiH treba biti u duhu Daytonskog sporazuma, kako je konstituirana – dakle kao cjelovita, suverena država tri jednakopravna, konstitutivna naroda«, rekao je i zaključio kako se »mora graditi dijalog«.


Najoštrije komentare u BiH zbog pisanja Jerusalem Posta imao je bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović. On je u četvrtak rekao kako neće Hrvatskoj dopustiti »paternalistički odnos« prema njegovoj zemlji.


On je ranije, na temelju medijskih navoda koji su kasnije povučeni, ustvrdio kako hrvatska predsjednica provodi »agresivnu i ksenofobnu politiku zvaničnog Zagreba prema BiH i Bošnjacima koja ima sve elemente fašizma« te je poručio kako bi se Grabar Kitarović trebala pozabaviti neofašističkim pojavama u svojoj državi.