Zastupnik 20 obitelji kojima je zemljište oduzeto

Gredelj zbog Prevlake traži razrješenje ministra Miljenića

Hina

Ustvrdio je da Ministarstvo pravosuđa do danas nije poduzelo ništa, unatoč brojnim obraćanjima ministru i činjenici da je Ustavni sud prije godinu dana ukinuo odluke upravnih tijela Ministarstva i prvostupanjskih tijela donesene u postupcima koji su se vodili zbog povrata zemljišta te ih je vratio na ponovni postupak



ZAGREB – Odvjetnik Vladimir Gredelj danas je u ime svojih klijenata kojima je za vrijeme komunističke vladavine bespravno oduzeto poljoprivredno zemljište na Prevlaci zatražio razrješenje ministra pravosuđa Orsata Miljenića i predsjednika splitskog Upravnog suda Silvija Čalića.


Ustvrdio je da Ministarstvo pravosuđa do danas nije poduzelo ništa, unatoč brojnim obraćanjima ministru i činjenici da je Ustavni sud prije godinu dana ukinuo odluke upravnih tijela Ministarstva i prvostupanjskih tijela donesene u postupcima koji su se vodili zbog povrata zemljišta te ih je vratio na ponovni postupak.


“Slučaj je pravomoćno okončan, Ustavni sud je donio odluku, ali kad to treba realizirati i vratiti ljudima zemlju onda izvršna vlast opstruira odluku Ustavnog suda i ne poštuje pravni poredak Republike Hrvatske”, kazao je na konferenciji za novinare Gredelj, koji zastupa 20 obitelji čije je zemljište oduzeto.




U zahtjevu za razrješenje naslovljenom na premijera Zorana Milanovića, Gredelj je zakjučio da je Miljenić ili nesposoban za obavljanje svoga posla ili ga svjesno obavlja protivno zakonu.


Oba slučaja, kazao je Gredelj, predstavljaju razlog za razrješenje jer bilo zbog svoje nesposobnosti ili svog nezakonitog rada Miljenić krši Zakon o općem upravnom postupku, Ustav i Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda kojima se jamči pravo da sud u razumnom roku donese odluku.


Gredelj je kazao da je zbog “propusta” Ministarstva da u roku od 60 dana donese odluku bio primoran zbog “šutnje administracije” pokrenuti postupke pred Upravnim sudom u Splitu.


Odvjetnik je od Visokog upravnog suda zatražio razrješenje predsjednika splitskog Upravnog suda Silvija Čalića kojemu se, kaže, triput obraćao radi što žurnijeg rješavanja već 20 godina neriješenih predmeta.


Čalić je u očitovanju na podneske Gredelja zaključio da ti predmeti nisu propisom određeni kao hitni te da će se na njima raditi prema zakonskom slijedu prioriteta. Čalić je takvim stavom, ustvrdio je Gredelj, povrijedio odredbe Zakona o sudovima, sudskog poslovnika, Ustava i Europske konvencije o ljudskim pravima.


Te su odredbe u konkretnim slučajevima od iznimne važnosti jer je, kaže Gredelj, Vrhovni sud u rujnu 2010. ustvrdio da je njegovoj stranci Ivi Đoviću povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku.