Nije se odazvao pozivu

Gredelj: Vjerovnik nije došao na dogovor s obitelji Cvjetković

Hina

Snimio Darko JELINEK / Nl arhiva

Snimio Darko JELINEK / Nl arhiva



ZAGREB  Odvjetnik obitelji Cvjetković, Vladimir Gredelj, izvijestio je u četvrtak da je se vjernovnik, kao ni njegov odvjetnik, nisu odazvali pozivu obitelji Cvjetković na razgovor oko uvjeta za mirnu predaju u posjed sporne nekretnine iz koje bi ih u petak trebali deložirati, niti su objasnili svoje razloge za takav postupak.


Gredelj je u četvrtak pozvao vjerovnika na sklapanje nagodbu temeljem koje bi obitelj Cvjetković »simbolično predala posjede svoga doma, ali nastavila u njemu živjeti idućih godinu dana uz dragovoljno plaćanje najamnine vlasniku«.


Nakon što se vjerovnik i njegov odvjetnik nisu odazvali pozivu Gredelj je u priopćenju medijima kazao da je vjerovnik postupio nehumano, sebično i neodgovorno s obzirom na sve okolnosti koje prate deložaciju Cvjetkovićevih. Za njegova je odvjetnika ustvrdio da je postupio nekolegijalno i suprotno Kodeksu odvjetničke etike.




»U ime obitelji Cvjetković, uoči sutrašnjeg, još jednog u nizu nasrtaja na dom Cvjetkovićevih, želim izraziti nadu da će nakon najnovijeg poniženja gospodina Žibrata, unatoč svega i nakon svega, ipak pobijediti vjera u pravdu, humanost i demokraciju«, naveo je Gredelj. Dodao je i da »demokraciju nitko nema pravo gušiti pa ni Ustavni sud RH«.


I odvjetnica obitelji Cvjetković Zvjezdana Znidarčić Begović poslala je priopćenje u kojem odbacuje tvrdnje da obitelj Cvjeković svojim postupcima potiče neizvršenje sudskih odluka. Ističe da obitelj svojim podnescima samo moli da se njihova deložacija odgodi dok sudovi, u parnicama koje su pokrenute pred više od 20 godina, »donesu zakonite presude koje će biti pravomoćne i ovršne«.


Članovi obitelji Cvjetković objavili su u utorak da je sud za petak u devet sati zakazao novu deložaciju iz njihova doma na zagrebačkom Bukovcu pa su zajedno s predstavnicima sindikata, Živog zida i udruga pozvali građane da ih dođu podržati.


Općinski sud u Novom Zagrebu, pred kojim se vodi ovršni postupak u pravnoj stvari »Croatia banka – Tomislav Cvjetković«, izvijestio je u utorak kako ovršenik Tomislav Cvjetković i njegova obitelj usprkos pravomoćnim sudskim odlukama više od pet godina odbijaju predati u posjed nekretninu njezinom vlasniku koji ju je kupio na javnoj dražbi i na čije pravo vlasništva ne može utjecati ishod brojnih parnica koje ta obitelj vodi protiv ovrhovoditelja.


Ustavni sud odbio je ustavne tužbe koju su podnijeli članovi zagrebačke obitelji Cvjetković i njihovi odvjetnici kako bi osporili odbijanje njihova prijedloga za odgodu ovrhe i spriječili deložaciju iz njihova doma te je upozorio da poticanje na neizvršavanje sudskih odluka vodi u bezakonje.