Odbacio prozivke

Grčić: Nisam »šampion sporosti« u povlačenju EU fondova

Hina

Ustvrdio je da je u mandatu ove vlade ugovoreno 127 posto više novca nego u prethodnih pet godina te da je ova vlada i u drugim pokazateljima u povlačenju novca iz EU fondova uspješnija od HDZ-ove



ZAGREB – Potpredsjednik Vlade Branko Grčić odbacio je danas prozivke HDZ-ove europarlamentarke Ivane Maletić, koja ga je nedavno nazvala »šampionom sporosti« u povlačenju novca iz europskih fondova, te ustvrdio da je Vlada na tom planu napravila »ogromne pomake«.


Grčić je to rekao na saborskom aktualnom prijepodnevu, odgovarajući na zastupničko pitanje Marina Jurjevića (SDP), koji je rekao da je Hrvatska izbjegla opasnost gubitka novca iz europskih fondova, »čime su neki tako uporno, reklo bi se udarnički pokušavali zastrašivati hrvatsku javnost«.


Grčić je odgovorio kako ni u jednom trenutku nije postojala opasnost da se novac ne povuče. »Ono što zabrinjava je neodgovoran pristup u davanju izjava, jer ovo je vrlo ozbiljno područje koje ne ovisi samo o trenutnoj vladi i onima koji trenutno vode državu, kao što ne ovisi ni o onima koji trenutno vode jedinice lokalne samouprave koje u tome sudjeluju«, rekao je Grčić.




Ocijenio je da je riječ o ozbiljnom poslu u kojem bi »svi trebali stati za isti štap«, a tvrdnje o slabom povlačenju novca iz EU fondova nazvao je deplasiranima.


Naveo je da je ugovoreno 74 posto od 1,12 milijardi eura predviđenih za Hrvatsku, što je više od europskog prosjeka.


Ustvrdio je da je u mandatu ove vlade ugovoreno 127 posto više novca nego u prethodnih pet godina te da je ova vlada i u drugim pokazateljima u povlačenju novca iz EU fondova uspješnija od HDZ-ove.


Ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras najavio je da će Vlada do kraja godine provesti još jedan natječaj za regionalnu konkurentnost, vrijedan 230 milijuna eura.


Odgovarajući na zastupničko pitanje Tatjane Šimac Bonačić (SDP), Maras je kazao kako se na prvi natječaj iz strukturnih fondova EU, vrijedan 255 milijuna kuna, javilo više od 1000 poduzetnika, kojima Vlada kroz radionice pomaže da se pripreme za taj projekt.


»Drago mi je da mogu najaviti novi natječaj koji će ići odmah nakon ovoga, znači do kraja godine. Bit će otvoren za proizvodnju i za hrvatske izvoznike, a riječ je o najvećem natječaju u povijesti RH«, rekao je.


Premijer Zoran Milanović odbacio je prozivke HDZ-ova Željka Reinera da je njegova Vlada dovela Hrvatsku u strašnu gospodarsku situaciju. »To nije istina, naša vlada je preuzela državu u stanju teške recesije i vjerujem da ćemo je ove godine izvući iz te recesije«, uzvratio je premijer.


Strategija nacionalne populacijske politike bit gotova ove godine, odgovorio je premijer Reineru, koji ga je prozvao da u dvije godine mandata nije ni spomenuo pronatalitetnu politiku i brigu o demografskom trenutku države.


Milanović podsjeća da problem demografije mori velik dio Europe, pa i bogatu Njemačku, a države koje su ga uspjele »riješiti« su to skoro bez iznimke učinile aktivnom imigracijskom politikom, za što je potreban široki društveni konsenzus.