Oporba

Grbin o novoj Vladi: ‘Nevjerojatno je da će Most opet tražiti pomoć opozicije’

Dražen Ciglenečki

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Oni će imati Vladu koju će podržavati više od 90 zastupnika i bilo bi zaista nevjerojatno da unatoč tome traže pomoć oporbe za prihvaćanje nekih zakona, rekao je Grbin o najavi Bože Petrova da će Most slati u Sabor, predlažući hitnu proceduru, zakonske prijedloge neovisno o partnerima iz HDZ-a



ZAGREB Nevjerojatno, nevjerojatno – bila je jučer prva reakcija člana predsjedništva SDP-a Peđe Grbina na najavu Bože Petrova da će Most slati u Sabor, i to predlažući hitnu proceduru, zakonske prijedloge neovisno o partnerima iz HDZ-a i da im je zato nužno u Klubu imati najmanje 15 zastupnika. Grbin je, čini se, mislio da Most neće nastaviti praksu iz raspuštenog saziva Sabora u kojem su također s opozicijom pokušavali izglasati nekoliko zakona.


Borba za fotelje


– Objektivno, to što su predlagali bile su notorne gluposti. Ne znam s kakvim bi to novim zakonskim inicijativama mogao ići Most, ali oni će imati Vladu koju će podržavati više od 90 zastupnika i bilo bi zaista nevjerojatno da unatoč tome traže pomoć oporbe za prihvaćanje nekih zakona – rekao nam je Grbin.


O tome će rasprave unutar opozicije ipak biti više ako se Most opet bude služio metodama primjerenim jednoj oporbenoj stranci. Zasad u SDP-u u prvi plan ističu dogovor HDZ-a i Mosta.– Već smo u izbornoj noći rekli da Hrvatska što prije treba dobiti Vladu koja će imati mandat građana za upravljanje državom. Stoga mi je drago da su ovi pregovori brzo završili – naglašava Grbin. Njemu nije jasno na osnovi čega su zapravo Andrej Plenković i Božo Petrov postigli dogovor o formiranju nove Vlade.– Prvo su razgovarali o Mostovim jamstvima da bi se potom isključivo koncentrirali na kadrovska pitanja, ponajviše na to tko će biti predsjednik Sabora. I onda su se dogovorili kome će koja fotelja pripasti. A što je s programima, reformama? Nema više nikakve dvojbe da je Most prije izbora čvrsto odlučio koalirati s HDZ-om i sada im je samo bitno bilo izboriti se za što više fotelja, program im nije ništa značio. Petrov u tom smislu nije realizirao sve što je htio, ali dobili su od HDZ-a dovoljno da bi mogli biti zadovoljni – pita se Grbin.

Počinje »šamaranje«


Jednako misli i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.




– HNS je u kampanji jasno govorio da će Most biti partner HDZ-a, oni okupljaju birače koji su nezadovoljni HDZ-om. Mostova je pozicija klerikalna, kazao nam je Vrdoljak. I on tvrdi da se iskreno nada da će Hrvatska dobiti Vladu koja će odraditi uspješan četverogodišnji mandat, jer »državi su potrebni mir i stabilnost«.


– Ali, ključan čimbenik (ne)stabilnosti bit će Most, koji se dosad ponašao kao parazit, nisu donosili ništa novo, nego su se hranili supstancom drugih političkih stranaka. Što je sada s reformama koje su ranije obećavali? Ako Most nastavi s dosadašnjom praksom, Vlada neće dugo trajati – procjenjuje Vrdoljak.


Vijest da će Petrov iduće dvije godine biti predsjednik Sabora, izazvala je veselje u oporbenim redovima.


– Kako to on misli voditi Sabor bez da je ijedan dan prethodno proveo u njemu? Zato se odmah počinjemo pripremati kako bismo Petrova »šamarali« s proceduralnim pitanjima. Jao, kad na njega krenu Stazić, Beus Richembergh i ostali koji vole te stvari – rekao nam je jučer jedan oporbeni zastupnik koji s uzbuđenjem iščekuje prve saborske rasprave.