Nepokolebljiv

Grbin ne odustaje u borbi protiv “desetog travnja”: Najavljuje ići i na sud

Tihana Tomičić

Peđa Grbin u borbi protiv 10. travnja / Foto Nenad REBERŠAK

Peđa Grbin u borbi protiv 10. travnja / Foto Nenad REBERŠAK

Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin najavio je da će problem veličanja simbola NDH u Gradu Zagrebu, ako ne bude išlo drugačije, a posebno nakon najnovije odluke Ustavnog suda, riješiti – na sudu



RIJEKA – Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin najavio je da će problem veličanja simbola NDH u Gradu Zagrebu, ako ne bude išlo drugačije, a posebno nakon najnovije odluke Ustavnog suda, riješiti – na sudu.


Kako je objavio, 20. rujna ove godine je od Ministarstva uprave tražio oglašavanje ništavim niza rješenja Gradskog ureda za upravu Grada Zagreba, kojim su rješenjima odobrene promjene statuta raznih udruga proizašlih iz HOS-a. Razlog: zlouporaba i veličanje simbola endehazije i ustaškog režima, a Grbin reagira potom na odgovor ministarstva, datiran s 18. listopada, u kojem se, u najkraćim crtama, kaže da za njih u tim statutima nema ničeg spornoga.


– Zanimljivo, odgovor Ministarstva napisan je samo 8 dana nakon odluke Ustavnog suda u kojoj piše: »Polazeći od navedenog, pod zaštitom Ustava i Konvencije ne može biti ni obilježavanje datuma 10. travnja 1941. kao dana osnivanja NDH, na bilo koji način, uključujući davanje imena ulicama ili trgovima po tom datumu. Naime, ‘dobro poznata povijesna istina’ je da je NDH bila nacistička i fašistička tvorevina i kao takva predstavljala je apsolutnu negaciju legitimnih težnji hrvatskog naroda za vlastitom državom i tešku povijesnu zlouporabu tih težnji. Stoga, sukladno izvorišnim osnovama Ustava, Republika Hrvatska nije sljednica NDH ni po kojoj osnovi. Ustavni sud naglašava da navedena ustavnopravna stajališta nisu vezana samo uz imena ulica, naselja, simbola i sl., već predstavljaju i načelna stajališta Ustavnog suda o karakteru NDH kao negaciji temeljnih vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske«. Imajući navedeno u vidu, od Ministarstva ću ponovo zatražiti razmatranje zahtjeva za oglašavanjem ništavih spornih rješenja Gradskog ureda za upravu Grada Zagreba, a ako tom zahtjevu Ministarstvo ne udovolji, idemo na sud, objavio je Peđa Grbin.