O Karamarku i komemoraciji

Grbin: Žalovanje u Bleiburgu nije za žrtvama nego za propalom NDH

Hina

 »Oni koji doista žele žalovati za žrtvama strašnog zločina odlaze u Tezno, odlaze u Macelj ili odlaze na Kočevski rog. Oni koji idu na Bleiburg žele iskoristiti današnji dan kako bi dobili jeftine političke poene, a u osnovi ne razmišljaju o tome da relativiziraju zločine koje su počinjene upravo u ime te NDH«, istaknuo je Grbin



PULA – Saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin izjavio je u subotu u Puli, komentirajući komemoraciju u povodu Bleiburške tragedije, kako to nije žalovanje za žrtvama, već je to žalovanje za propalom državnom tvorevinom, NDH.


 »Oni koji doista žele žalovati za žrtvama strašnog zločina odlaze u Tezno, odlaze u Macelj ili odlaze na Kočevski rog. Oni koji idu na Bleiburg žele iskoristiti današnji dan kako bi dobili jeftine političke poene, a u osnovi ne razmišljaju o tome da relativiziraju zločine koje su počinjene upravo u ime te NDH«, istaknuo je Grbin koji je, odgovarajući na pitanje novinara na koga konkretno misli, istaknuo kako govori o saborskom zastupniku i predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku.


»Kada Angela Merkel odlazi u Dachau, kada mi odlazimo u Jasenovac, mi ne kopamo po prošlosti prije 70 ili 80 godina, već želimo poručiti kako se zločin dogodio i da se zločin može ponovno dogoditi ponovno«, rekao je Peđa Grbin.




Dodao je kako smo u nažalost u Hrvastkoj imali prilike prije 25 godina vidjeti jedan takav zločin.


Stoga, dodao je, »moramo uporno ponavljati da je svaki zločin za osudu, kako žrtve treba uzdizati, a NDH ostaviti tamo gdje joj je mjesto, odnosno u ropotarnici povijesti«.


Grbin: Ako HDZ ne želi sučeliti stavove o budućnosti onda je bolje da šuti


»Ako kolege iz HDZ-a mogu govoriti samo o prošlosti, ako ne mogu govoriti o budućnosti i ne žele doći na sučeljavanje te s nama sučeliti stavove o tome kakvu Hrvatsku vide u budućnosti, onda im je bolje da šute«, poručio je SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin.


Na pitanje novinara ne smatra li to uvredljivim prema onima koji su danas bili na komemoraciji u Bleiburgu, prvenstveno prema zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozanić koji je predvodio misu, predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Grbin je odgovorio kako su predstavnici Crkve, predstavnici određenih institucija, a da je saborski zastupnik Karamarko ipak predstavnik jedne državne institucije


»Predstavnici Crkve su predstavnici određenih institucija i s njima možemo razgovarati, ali kolega saborski zastupnik Karamarko je ipak predstavnik jedne državne institucije, a u Ustavu Republike Hrvatske vrlo jasno piše kako je samostalnost Hrvatske očuvana unatoč NDH«, izjavio je Grbin.


Odgovarajući na pitanje zašto Hrvatska kao jedina članica Europske unije nema poseban ured za istraživanje komunističkih zločina, Grbin je kazao kako se u Hrvatskoj istražuju svi zločini.


»Zločini za nas nemaju ime i prezime, za nas nemaju ideologiju. Da li su počinjeni u ime jedne ili druge države, oni su za nas zločini. Kod nas postoje tijela koja ih istražuju i istraživat će ih te se nadam da će istraživanja uroditi plodom i da će oni koji su krivi za pojedini zločin biti sankcionirani«, zaključio je Peđa Grbin.