Zaštita građana

Grbin: SDP uputio Saboru prijedlog zakona o dopuni Ovršnog zakona

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

»Nama je potpuno neprihvatljivo da u hrvatskom pravnom sustavu postoji dokument na temelju kojeg se može plijeniti čitava plaća nekog našeg građanina. Odluka Ustavnog suda ima za posljedicu da se ovrha, na temelju prethodno dane isprave o suglasnosti zapljene plaće, može i nadalje provoditi na čitavom primanju ovršenika«, kazao je Grbin



PULA Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin izvijestio je u ponedjeljak kako je Klub zastupnika SDP-a uputio Saboru Prijedlog zakona o dopuni Ovršnog zakona nakon što je u srpnju odlukom Ustavnog suda ukinut Pravilnik koji je 2013. donio tadašnji ministar financija Slavko Linić, a kojim je osigurano da se za one kredite tj. dugove koji su nastali prije 2008., za koje su dužnici davali izjavu o zapljeni plaća, ne može plijeniti čitava plaća dužnika.


»Nama je potpuno neprihvatljivo da u hrvatskom pravnom sustavu postoji dokument na temelju kojeg se može plijeniti čitava plaća nekog našeg građanina. Odluka Ustavnog suda ima za posljedicu da se ovrha, na temelju prethodno dane isprave o suglasnosti zapljene plaće, može i nadalje provoditi na čitavom primanju ovršenika«, kazao je Grbin.


Upozoiro je kako na taj način ovršeniku za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba na raspolaganje ne ostaje niti onaj minimum sredstava.




S obzirom da je, kako je rekao Grbin, »Ustavni sud predmetni pravilnik ukinuo isključivo iz formalnih razloga«, Klub zastupnika SDP-a predlaže da se donese zakon koji bi, na potpuno isti način kao što je to bilo uređeno pravilnikom iz 2013. godine, uredio način na koji će se ovrha »sutra ili prekosutra provoditi na temelju te izjave o zapljeni plaća«.


»Imajući u vidu da su vladajući u postupku ocjene ustavnosti ovog pravilnika smatrali da je rješenje koje je bilo ponuđeno u pravilniku dobro, vjerujem da će isti stav zauzeti i sada kada se bude raspravljalo o zakonu odnosno vjerujem da će se taj zakon usvojiti«, poručio je Grbin koji je apelirao na vladajuće da ovu temu stave na raspravu čim prije kako bi već do nove godine novi zakon mogao stupiti na snagu.


Govoreći o zakonu o dodatku na mirovine saborski zastupnik Peđa Grbin istaknuo kako on i HSU-ov zastupnik Silvano Hrelja predlažu davanje vjerodostojnog tumačenja ovog Zakona koji bi omogućio i umirovljenicima koji mirovinu primaju iz prvog i drugog stupa da dobivaju dodatak od 27 posto na dio mirovine koji dolazi iz stupa međugeneracijske solidarnosti.


»Smatramo da se na taj način osigurava ravnopravan položaj između svih umirovljenika, jer smo došli u situaciju da će umirovljenici koji su mlađi primati daleko manje mirovine od onih starijih iako su radili na istom mjestu, primali iste plaće te imali iste uvjete rada. Smatramo da se radi o neravnopravnosti koji je potrebno otkloniti iz našeg pravnog sustava, ustvrdio je Grbin.