SDP-ovci odgovorili Željki Markić

Grbin: Inicijativa “U ime obitelji” ruši politički sustav i opasna je

Tihana Tomičić

Na pitanje da komentira izjave Željke Markić da predsjednik Republike blokira njezin novi referendum, Grbin je rekao da o tome nema saznanja, niti da mu se to čini mogućom. »Ne bih rekao da je gospođa Markić u pravu«, rekao je Grbin



KASTAV – Inicijativa udruge U ime obitelji o promjeni izbornog sustav je vrlo opasna. Referendum o preferencijskom glasanju koji traži Željka Markić doveo bi do posvemašnjeg  kaosa u političkom sustavu zemlje zbog prijedloga da se izborni prag snizi na dva posto, te da se zabrane predizborne koalicije. To je prijetnja političkom sustavu Hrvatske, a u situaciji kad imamo ekonomskih problema zadnje što nam treba jest i kriza političkog sustava – izjavio je SDP-ov saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za Ustav i poslovnik Peđa Grbin u Kastvu. 


On upozorava da javnost podržava ideju o preferencijskom glasanju, a zapravo se gubi iz vida što bi snižavanje praga i zabrana koalicija donijela Hrvatskoj i njenom političkom sustavu – apsolutni kaos, kako je rekao. Na pitanje da komentira izjave Željke Markić da predsjednik Republike blokira njezin novi referendum, Grbin je rekao da o tome nema saznanja, niti da mu se to čini mogućom. »Ne bih rekao da je gospođa Markić u pravu«, rekao je Grbin.


Najavio je da će i ovoga puta, ako udruga U ime obitelji sakupi dovoljno potpisa, Vlada provjeriti valjanost potpisa – a onda ih poslati na ocjenu Ustavnom sudu. Grbin je rekao i kako će prijedlog izmjena Ustava RH, s kojim izlazi predsjednik Ivo Josipović, komentirati kad on postane služben, no da Vlada nije odustala od izmjena Ustava i da je svatko tko u Saboru bude podržavao takve prijedloge, imati partnera u SDP-u. 




Kao odgovor na napade s desnice s novim referendumom, Grbin je najavio da će na jesenskom zasjedanju Sabora biti donesene izmjene Zakona o referendumu kojima će država na sebe preuzeti organizaciju svakog sljedećeg referenduma, i to na način da sve inicijative i udruge budu izjednačene.


– Neće više moćne udruge s tisućama članova i milijunima proračunskim kuna moći činiti što hoće. Sada će sve udruge, inicijative i grupe građana imati jednaku mogućnost prikupljanja potpisa, za što će im država dati tehničku podršku i infrastrukturu. Postojat će mnogo veća transparentnost u prikupljanju potpisa građana – rekao je Grbin, čime je potvrdio ranije najave da će se ubuduće potpisi sakupljati u uredima državne uprave. Također, najavio je – pokretači referenduma ubuduće će moći računati čak i na proračunsku državnu financijsku potporu, rekao je.


– Za nas svi građani i sve udruge moraju biti isti – rekao je Grbin.



Dijelu naših birača i simpatizera poljujao se optimizam, ali ja vjerujem u njihovo strpljenje i razumijevanje, uvjeren sam da će to strpljenje i razumijevanje, ali i spremnost na promjene, pokazati pametnim ulaganjem za našu prosperitetnu, stabilniju i ugodniju budućnost glasajući na predsjedničkim izborima za Josipovića, a na parlamentarnim za SDP! Optimizam je trenutno poljujan, ali nada u bolju Hrvatsku sa SDP-om sigurno nije – rekao je Jovanović.



Najavio je da će se paralelno krenuti i u izmjene Zakona o financiranju političkih stranaka i političke promidžbe, gdje će se također ići na još transparentnije financiranje, a promijenit će se i model izbora biračkih odbora i slično, čime će se smanjivati troškovi izbora za državu. 


Saborski zastupnik i koordinator za 7. izbornu jedinicu koja pokriva Gorski kotar, Damir Mateljan, najavio je da će zastupnici 7. jedinice od Vlade nastaviti tražiti donošenje posebnog zakona o Gorskom kotaru, nakon što se sada važeći brdsko-planinski zakon ukine. Ako i dalje postoji Zakon o otocima, može nastaviti postojati i zakon o goranskim područjima, rekao je Mateljan.


Najavio je i da će se novi Zakon o regionalnom razvoju (koji zapravo zamjenjuje sadašnji brdsko-planinski zakon, ali na štetu goranskih proračuna) neće na Gorski kotar početi primjenivati odmah kroz 100-postotno smanjenje prihoda koje taj zakon budžetima donosi, nego fazno, prvo s 10-20 posto smanjenja, a onda iz godine u godinu sve više. Rezultat je to dogovora nakon posjeta premijera Zorana Milanovića Gorskom kotaru u petak, rekao je Mateljan.


SDP-ovci su inače u Kastvu demonstrirali jedinstvo nakon što su prošloga tjedna na Glavnom odboru za koordinatore za izbore izabrani Damir Mateljan za 7. i Željko Jovanović za 8. izbornu jedinicu.