Natječaj

Gradovi i općine mogu dobiti EU novac za instalaciju pristupnih točaka za bežični internet

Irena Frlan Gašparović



ZAGREB Rijeka, Opatija, Matulji, Kastav, Čavle, Senj, Delnice i još više od 500 drugih hrvatskih općina i gradova mogu konkurirati za vaučer od 15 tisuća eura kako bi na javnim mjestima, poput knjižnica, muzeja, trgova, zdravstvenih ustanova, instalirali pristupne točke za bežični internet.


Da bi uopće mogli sudjelovati na prvom natječaju, koji će se otvoriti sredinom svibnja, zainteresirani gradovi i općine moraju se najprije registrirati na portalu www.WiFi4EU.eu, objavila je Europska komisija i pozvala općine u cijeloj Europi da se počnu prijavljivati.


Oni koji se registriraju moći će sredinom svibnja podnijeti zahtjeve za prvi paket od tisuću vaučera, svaki u vrijednosti od 15 tisuća eura. Vaučeri će se, napominje Komisija, dijeliti prema redoslijedu prijave. Komisija će potom, uzimajući u obzir ravnomjernu zemljopisnu zastupljenost, objaviti prvih tisuću općina koje će dobiti financiranje u sklopu tog prvog poziva. Ravnomjerna zastupljenost znači da će svaka država sudionica dobiti najmanje 15 vaučera. Vaučeri se mogu iskoristiti za kupnju i instalaciju bežičnih pristupnih točaka na javnim površinama, odnosno na mjestima koja su za neku općinu ili grad središte javnog života. Financiranje će se odobriti samo onim mrežama koje ne dupliciraju postojeće besplatne privatne ili javne mreže usporedive kvalitete na istim javnim mjestima, objašnjavaju u Komisiji, napominjući da će mreže koje će biti financirane kroz ovaj program biti besplatne, bez reklama i u njima se neće prikupljati osobni podaci korisnika. EU novcem, treba napomenuti, financira se kupnja i instalacija opreme, dok troškove održavanja mreže snose općine i gradovi.




Na portalu inicijative WiFi4EU objavljen je i popis, za svaku državu zasebno, gradova i općina koji mogu sudjelovati u tom programu. Popis je utvrđen u dogovoru s državama, u našem slučaju s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta. Gradovi i općine – a u Hrvatskoj ih je preko 550 – mogu tijekom trajanja inicijative iskoristiti samo jedan vaučer. Oni koji dobiju vaučer, ne mogu, dakle, sudjelovati na sljedećim pozivima. No, oni koji ne prođu na prvom pozivu, mogu se ponovno pokušati javiti na neki naknadni poziv. Komisija najavljuje da će tijekom naredne dvije godine objaviti još četiri poziva za podnošenje prijava.


U proračunu EU-a je do 2020. godine osigurano 120 milijuna eura za financiranje opreme za besplatne Wi-Fi usluge u osam tisuća općina u svim državama članicama te u Norveškoj i na Islandu. Prema riječima predsjednika Komisije Jean-Claude Junckera, cilj inicijative je da »svako europsko selo i svaki grad do 2020. dobiju besplatan bežični pristup internetu oko glavnih središta javnog života«.