Konačno u plusu

Građevinu podigao turizam i energetska obnova javnih zgrada

Jagoda Marić

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj

U ožujku je rast, i to od 3,2 posto,  ostvaren isključivo na zgradama, dok su na ostalim građevinama, primjerice cestama, radovi pali



ZAGREB  Prvi put nakon dvije godine u Hrvatskoj su u jednom mjesecu porasli građevinski radovi. Rast u građevini dogodio se u ožujku ove godine i koliko god njegova stopa od 1,2 posto, u odnosu na ožujak prošle godine, nije visoka, pogotovo nakon šestogodišnjeg pada, ako  podaci za travanj pokažu da je rast nastavljen bio bi to prvi put od 2008. godine da su se u Hrvatskoj dogodila dva uzastopna mjeseca rasta u građevinarstvu. Posljednji put rast na godišnjoj razini Hrvatska je u građevinarstvu zabilježila u veljači 2013. godine.


Podaci Državnog zavoda za statistiku kažu da je u ožujku rast i to od 3,2 posto  ostvaren isključivo na zgradama, dok su na ostalim građevinama, primjerice cestama, radovi pali.  U ožujku je povećan i fizički obujam građevinskih radova i to za 2,5 posto.


Pokazatelji za prvo ovogodišnje tromjesečje govore da je fizički obujam građevinskih radova u Hrvatskoj u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, prema kalendarski prilagođenim indeksima, pao za 1,2 posto. No, to je znatno manji međugodišnji pad od svih prethodnih kvartala. Nešto bolje brojke u graditeljstvu za koje  analitičari tada nisu znali vjerojatno su i razlog zbog kojeg je rast BDP-a u prvom tromjesečju bio nešto veći nego što je to većina tih analitičara krajem svibnja predviđala.




Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kaže da  treba veseliti svaki rast u građevinarstvu, koje je godinama snažno padalo, ali istovremeno upozorava i na to da velikih stopa rasta više neće biti jer  više neće ni biti radova poput onih u cestogradnji.


– Tvrtke koje su ostale na životu u građevinarstvu su stabilne i ne ovise o eksploziji javnih radova i one će  dugoročno opstati.  Ovaj rast temeljen je između ostalog na energetskoj obnovi javnih zgrada i obiteljskih kuća, na obnovi u Gunji, ali i na izgradnji POS stanova. No, ništa od toga više neće rasti stopama kako je to bilo prije krize, nemaju se za koga više graditi tisuće stanova  niti nam trebaju stotine kilometara autoceste, kaže ministrica. Dodaje i da  su za rast u građevinarstvu zaslužne i investicije u turizmu.


Opširnije u tisaknom izdanju