Zakon u saborskoj proceduri

Građanima pravo na “walk away” klauzulu: Od 1. srpnja prestaje plaćanje kredita za stan koji je ovršen

Jagoda Marić

Novi Zakon o potrošačkom kreditiranju Vlada je jučer uputila u saborsku proceduru  / snimio S. DRECHSLER

Novi Zakon o potrošačkom kreditiranju Vlada je jučer uputila u saborsku proceduru / snimio S. DRECHSLER

Građani koji budu podizali kredit, s bankom mogu dogovoriti tzv. »walkaway« klauzulu, što znači da će u trenutku kad više ne budu mogli plaćati kredit, predati stan banci i time zatvoriti svoju obvezu



Građani koji nakon 1. srpnja budu podizali stambeni kredit, moći će sa svojom bankom dogovoriti takozvanu »walkaway« klauzulu, što zapravo znači da će u trenutku kad više ne mogu plaćati kredit predati stan banci i time će zatvoriti svoju obvezu. Trenutno vrijede pravila po kojima i nakon ovrhe nekretnine, građani nastavljaju otplaćivati kredit, ako se banka njezinom prodajom nije namirila. Nova pravila predviđena su novim Zakonom o potrošačkom kreditiranju koji je Vlada jučer uputila u saborsku proceduru, a na takvu klauzulu u ugovoru morali bi pristati i banka, i onaj tko podiže kredit te vrijedi samo za nove kredite.


Precizirani rokovi


Ministar financija Zdravko Marić objasnio je da Vladin prijedlog znači veću zaštitu potrošača, pa je tako banka, i u slučaju kad je dana obvezujuća ponuda, dužna potrošaču ostaviti rok od najmanje 15 dana za usporedbu ponuda, procjenu njihovih učinaka i donošenje informirane odluke.


Potrošač ima pravo u roku od 14 dana od dana sklapanja ugovora o stambenom potrošačkom kreditu odustati od ugovora bez navođenja razloga. Banka je dužna obavijestiti potrošača koji ima stambeni kredit u stranoj valuti ili vezan uz stranu valutu svaki put kad se vrijednost ukupnog nepodmirenog iznosa ili redovitih obroka promijeni za više od 20 posto zbog tečajnih promjena. Dok traje ugovor o kreditu, banka je dužna jednom, na zahtjev potrošača, omogućiti konverziju kredita i to bezuvjetno i ne smije mu zaračunati troškove konverzije, dok sve ostale troškove, poput troška javnog bilježnika, snosi potrošač.


Demografska obnova




Vlada je jučer osnovala još jedno savjetodavno tijelo, Vijeće za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske koje bi, kako je objasnila ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić trebalo davati prijedloge i preporuke iz područja demografske politike, a pratit će sve Vladine mjere koje se tiču demografske politike.


Premijer Andrej Plenković kazao je da će u Vijeću biti zastupljeni svi resori, a nada se da će Vijeće pomoći u demografskoj revitalizaciji zemlje.