Reorganizacija pravosudne mreže

Građani sa suda odlazili praznih ruku: Sudska služba u Krku dobila novu ploču, ali ne i pečate

Mladen Trinajstić

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Dobar dio dana u Krku se nisu mogli izdavati nikakvi službeni dokumenti jer se nisu imali čime ovjeravati. U  drugim sudskim službama kažu da su imali  povremene tehničke poteškoće, ali da su ih riješili



Općinski sudovi u Crikvenici, Delnicama, Opatiji,  Krku, Malom Lošinju i Rabu izgubili su status sudova i postali Stalne službe Općinskog suda u Rijeci, odsad jedinog općinskog suda u Primorsko-goranskoj županiji, a u Crikvenici suci više neće procesuirati kaznene predmete. Promjene su to što su s jučerašnjim danom stupile na snagu u riječkoj regiji, u sklopu reorganizacije pravosudne mreže na razini države. Novom podjelom Hrvatska ima 15 pravosudnih područja, s 15 županijskih sudova i 24 općinska suda, a jučer su status općinskog  izgubila 43 suda u Hrvatskoj.


U Primorsko-goranskoj županiji odsad će se samo u riječkom Općinskom sudu rješavati kazneni predmeti. Dva crikvenička suca preraspoređena su u Rijeku, gdje će raditi na kaznenim spisima. Sve sudske stalne službe u šest gradova u PGŽ-u bavit će se samo građanskim predmetima, što je, u biti, i dosad bio slučaj, osim u Crikvenici.


– Što se mijenja za običnog građanina reorganizacijom pravosuđa? Prije svega, to je ubrzanje postupka. Sudske odluke, presude, trebale bi se donositi u kraćem vremenu. Ali, ništa se bitno ne mijenja u smislu pristupačnosti, s otočnih sudova neće se prenositi spisi u druge centre – objašnjava Veljko Miškulin, predsjednik Županijskog suda u Rijeci.




No, da je sa »zaživjelim« preustrojem sudstva, barem što se otoka Krka i njegova dojučerašnjeg Općinskog suda tiče, prije svega zadovoljena forma, ali ne i smisao reformskih mjera svjedočili su svi koji su se tijekom jučerašnjeg prijepodneva zatekli u toj pravosudnoj ustanovi. Naime, iako su na zgradi suda jučer uredno bile postavljene nove ploče na kojima umjesto dosadašnjeg naziva »Općinski sud u Krku« sad stoji »Općinski sud u Rijeci – Stalna služba u Krku«, svi koji su jučer ondje trebali dobiti neki službeni dokument iz suda su odlazili – praznih ruku.


Razlog tome ležao je u zapravo tragikomičnoj činjenici da tamošnjim sucima i službenicima nisu pravovremeno dostavljeni odgovarajući pečati! Zbog toga se, dobar dio dana, u toj otočnoj pravosudnoj instanci nisu mogli izdavati nikakvi službeni dokumenti pa su mnogi otočani jučer odlazili neobavljena posla i to nakon što bi, primjerice, »poljubili vrata« gruntovnice u kojoj se zemljišno-knjižni izvatci, zbog tako »upečatljivog« propusta, nisu mogli niti imali čime ovjeravati.


Da je problem pečata tek kratkotrajne prirode, potvrđeno nam je iz novopečene Stalne službe odakle nam je preneseno da je pitanje »dobave« odgovarajućih službenih pečata tek pitanje sata, odnosno brzine rada djelatnika kurirske službe koji – samo što nisu stigli!


Opširnije u tiskanom izdanju Novoga lista