Dužničko ropstvo

Građani ispred Državnog odvjetništva prosvjedovali protiv kreditnih Reiffeisen zadruga

Hina

Foto 	Tomislav Kristo / CROPIX

Foto Tomislav Kristo / CROPIX

Nekoliko desetaka ljudi prosvjeduje protiv kreditnih Reiffeisen zadruga koje, kako kažu, u dužničkom ropstvu drže 100.000 građana te tvrde da, unatoč više stotina podnesenih kaznenih prijava USKOK skriva kriminal i ne poduzima ništa, dok građani tri godine strepe pred ovrhama i deložacijama

ZAGREB Nekoliko desetaka nezadovoljnih građana okupilo se u srijedu ispred Državnog odvjetništva RH prosvjedujući protiv kreditnih Reiffeisen zadruga koje, kako kažu, u dužničkom ropstvu drže 100.000 građana te tvrde da, unatoč više stotina podnesenih kaznenih prijava USKOK skriva kriminal i ne poduzima ništa, dok građani tri godine strepe pred ovrhama i deložacijama.Neno Koljaja iz inicijative Oštećenici RBA zadruga kazao je da okupljeni, nezadovoljni pravosuđem i pravosudnim institucijama, pred DORH-om prosvjeduju zbog kreditnih ureda, tvrtki i zadruga koje su, tvrdi, nelegalno isplaćivale kredite na području Hrvatske, bez registrirane djelatnosti i potrebnih dozvola.

»Potom su austrijske zadruge ‘legalno’ provodile ovrhu nad imovinom hrvatskim građana, i uz pomoć sudskih odluka ostavljali bez imovine i izbacivali na cestu, ovršili račune, a sve na nezakonit i protuustavan način«, kazao je Koljaja. Upozorio je na pojavu da oštećeni rješenje problema traže i u samoubojstvu. »Koliko nas još treba umrijeti da se kriminal zaustavi«, upitao se.


Na transparentima se moglo pročitati »Moratorij na ovrhe Reiffeisen zadruga«, »Poništite nelegalne ugovore«, »Rješenje donijeto u nedjelju nije omaška nego produžena ruka mafijaška«,»Od dogovorenih sudskih odluka narodu je muka«, »USKOK i DORH – legla institucionalno organiziranog kriminala«…


Oštećenici vjeruju da su pravosudne institucije korumpirane i ispremrežene nepotizmom, te da skrivaju kriminal i kriminalne aktivnosti koje su uzrok teškog socijalno-gospodarskog stanja.




Stajališta su kako činjenica da više od tri godine DORH i USKOK nisu oštećenicima uputili odluku o kaznenim prijavama, podnesenim protiv nelegalnih aktivnosti austrijskih zadruga i kreditnih ureda na području Hrvatske, govori o nefunkcionalnosti tih institucija.


Oštećenici su već dugi niz godina izloženi nerazumnom teroru, troškovima i dugotrajnim sudskim parnicima, dokazujući nešto što je odavno dokazano, upozoreno je na prosvjedu.


Od DORH-a i USKOK-a su zatražili da se u zakonskom roku obavijeste svi oštećenici o poduzetim radnjama, te u slučaju odustajanja od gonjenja počinitelja kaznenih djela po službenoj dužnosti, to prepusti prijaviteljima kaznenih djela – oštećenicima.


Pozvali su institucije na rješavanje statusa ovršenika i blokiranih, donošenje Zakona o ništetnosti ugovora bez registrirane djelatnosti i potrebnih dozvola za obavljanje financijskih poslova.


Prosvjednici su potom krenuli prema Markovom trgu kako bi Vladi RH pismeno predali svoje zahtjeve.


U rujnu 2015. godine SDP-ova vlada donijela je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim su ugovori sklopljeni sa nelegalnim kreditorima proglašeni ništetnim. No pred hrvatskim sudovima vode se postupci radi dokazivanja ništetnosti ugovora, iako su navedenim zakonom već proglašeni ništetnim, a ništetnost takvih akata, protivnih Zakonu i Ustavu propisuje i Ustav RH i europska Konvencija i Deklaracija, podsjeća inicijativa Oštećenici RBA zadruga.