Predstavljane programa

Grabar Kitarović žestoko napala Milanovića: ‘To je bilo normalno? Ne smijemo se vratiti u to teško razdoblje’

P. N.

Foto Igor Soban / PIXSELL

Foto Igor Soban / PIXSELL

Vlada koja nas je zadužila za 70 milijardi kuna, viši PDV, vanjska politika koja nas je stalno vraćala u region. Je li to ono što je normalno, ali samo onima koji se usude reći da je Hrvatska slučajna država? Hrvatska se ne smije vratiti u teško razdoblje koje je proživljavala



Kolinda Grabar Kitarović u utrku za drugi mandat na Pantovčaku ide sa sloganom “Predsjednica. Jer Hrvatska zna”. Plakati s tim natpisom istaknuti su u dvorani Globus na Velesajmu, gdje je od 11 sati započela s predstavljanjem programa. Također su istaknuti i plakati s natpisom “Optimizam za Hrvatsku”.


Na predstavljanju programa je kompletan vrh HDZ-a i Vlade, među kojima su Andrej Plenković i Gordan Jandroković. Tu je i Milan Bandić, dok program vodi Oliver Mlakar koji joj je poručio da je “uvijek pobijedio onaj koga je on najavljivao”.


Na početku je zahvalila HDZ-u na ponovnoj potpori.




Bez vas dragi moji ne bi danas bila predsjednicom, kao ni bez potpore hrvatskih državljana. Čvrsto držim da svi članovi HDZ-a žele da budem čimbenik okupljanja i spajanja u Hrvatskoj, zamašnjak hrvatskog zajedništva. Mnogima je danas dan kao i svaki drugi, a meni ima posebnu simboliku. Točno prije pet godina predstavila sam izborni program za bolju Hrvatsku. Tada sam rekla da neću biti predsjednica nijedne političke stranke već svih građana i da neću bježati od odgovornosti. Duboko vjerujem da sam to i ostvarila. Danas kao i tada, razlog zašto stojim tu pred vama je zato što vjerujem u Hrvatsku. Vjerujem u svakog našeg čovjeka, u naše vrijednosti i potencijale. Vjerujem u sve što krasi našu domovinu, posebno naše branitelje i sve koji su dali život i zdravlje za Hrvatsku. Bila sam svjesna ozbiljnosti trenutka. Znala sam da taj put neće biti lak. Uvjerena sam da samo zajedno možemo ostvariti bolju budućnost za sve nas. Proputovala sam cijelu Hrvatsku, bila u svim krajevima naše domovine i svijeta i slušala vas. Željela sam biti jedna od vas, vjerujem da i vi prepoznajete da sam jedna od vas i da se borim za vas, rekla je Kolinda Grabar Kitarović na početku i dodala da je bolja Hrvatska doista moguća.


Žestoko se, iako ga nije imenovala, obrušila na Zorana Milanovića i njegov slogan “Normalno”.


– Prije pet godina je u Hrvatskoj vladala malodušnost i beznađe. Bilo je to stanje društvene apatije i razočaranja, države bez ozbiljnog razvoja i uređenog sustava. Vlada koja nas je zadužila za 70 milijardi kuna, viši PDV, vanjska politika koja nas je stalno vraćala u region. Je li to ono što je normalno, ali samo onima koji se usude reći da je Hrvatska slučajna država? Hrvatska se ne smije vratiti u teško razdoblje koje je proživljavala. Hrvatska zna istinu i tko je za to bio odgovoran. U Hrvatsku se ne vjeruje prema potrebi, kako to rade neki od danas do sutra. Za Hrvatsku se živi svakim danom, rekla je.


FOto Igor Soban PIXSELL


FOto Igor Soban PIXSELL



Na slogan “normalno” se osvrnuo i Plenković.


– Njima je normalno bilo zadužiti građane za 70 milijardi kuna, srušiti kreditni rejting, izgubiti 40 tisuća radnih mjesta. Normalno je za njih bilo zalediti plaće i ne koristiti europske fondove. Normalno im je bilo donijeti lex Perković i posvađati nas s Europom. Normalno im je bilo smatrati hrvatske branitelje teretom. To smo zajedničkim radom promijenili, dodao je Plenković i rekao da je položaj Hrvatske u svijetu danas bolji nego ikad prije.


Za predsjednicu je rekao da je postala “hrvatski brend na globalnoj razini”, a utjelovljuje izvrnost, radišnost i optimizam.


FOto Igor Soban PIXSELL


FOto Igor Soban PIXSELL



Na predstavljanju programa je oko tisuću uzvanika među kojima će biti brojni političari, gospodarstvenici, sportaši. Dnevnik Nove TV objavio je koje su ključne točke programa, kojeg je, uz konzultacije stručnjaka, pisala sama.


Naglasci su na sigurnosti društva, blagostanju obitelji, Inicijativi triju mora i demografiji. Pričat će kako je sudjelovala u rješavanju problema plinifikacije Slavonskog Broda, izmještala ured po Hrvatskoj, održala 60-ak gospodarskih foruma, Gospodarskih vijeća. Također će istaknuti da je rezovima u uredu u 5 godina uštedjela 25 milijuna kuna.