Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
23. veljače 2020.
Predsjednica RH

Grabar-Kitarović za švicarsku televiziju o migrantima: "Naravno da je potrebno malo nasilja"

Kolinda Grabar-Kitarović / Foto: D. JELINEK
Kolinda Grabar-Kitarović / Foto: D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 10. srpanj 2019. u 16:41 2019-07-10T16:41:01+02:00

Naravno da je potrebno malo nasilja kada provodite pushback, ali morate vidjeti i kakav je to teren”, odgovorila je hrvatska predsjednica švicarskim novinarima

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravi u Švicarskoj, a tamošnje novinare zanimao je odnos hrvatske policije prema migrantima.

Kako prenosi Index, njen razgovor s novinarom SRF-a emitiran je sinoć u središnjoj informativnoj emisiji tamošnje javne televizije

"Na početku se ističe da je SRF nedavno snimio kako hrvatska policija ilegalno protjeruje migrante iz Hrvatske preko zelene granice u BiH, tj. provodi tzv. pushback te da postoje brojne optužbe o nasilju hrvatske policije prema migrantima.

“Moje kolege su snimili ilegalni pushback migranata koji je počinila hrvatska policija. Što mislite o tome?” pitao je švicarski novinar Georg Hässler Sansano Kolindu.

“Ilegalni pushback?” pita skeptično Kolinda pa nastavlja: “Zašto mislite da su ilegalni? Govorimo o ilegalnim migrantima, ljudima koji ilegalno žele ući u Hrvatsku i policija ih šalje nazad u Bosnu i Hercegovinu. Postoje otvoreni granični prolazi koji su otvoreni za sve koji žele doći u Hrvatsku i zatražiti azil.”

Nakon toga se u prilogu prikazuju krvavi migranti i njihove izjave kako ih je hrvatska policija istukla, pa slijedi još jedno pitanje novinara Kolindi.

“Što je s izvještajima nevladinih udruga i migranata o nasilju hrvatske policije. Je li to netočno?”

“Raspitala sam se kod ministra unutarnjih poslova, ravnatelja policije i policajaca na terenu i oni su mi potvrdili da ne koriste silu koja bi bila pretjerana. Naravno da je potrebno malo nasilja kada provodite pushback, ali morate vidjeti i kakav je to teren”, odgovorila je hrvatska predsjednica.

Opširnije pročitajte OVDJE

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.