Hoće li posjet trajati predugo?

Grabar Kitarović ostaje u Švedskoj pet dana; Josipović: Kad sam išao u Finsku i baltičke zemlje ostao sam tamo tri dana

Zdenko Duka

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

"Predugo je, obično se ide u dvodnevni posjet u neku europsku zemlju. I, ili, obično se prilikom takvih posjeta ide u dvije ili tri zemlje u regiji. Na primjer, Švedska, Norveška, Danska", kaže nam iskusni bivši diplomat dr. Ivica Maštruko



ZAGREB Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović od ponedjeljka je u službenom posjetu Kraljevini Švedskoj i ostaje tamo punih pet dana, u Stockholmu, Goteborgu, Malmeu i Lundu. Istina, program je bogat ali ne sjećamo se kada je neki hrvatski predsjednik ostajao tako dugo u samo jednoj europskoj zemlji.


– Predugo je, obično se ide u dvodnevni posjet u neku europsku zemlju. I, ili, obično se prilikom takvih posjeta ide u dvije ili tri zemlje u regiji. Na primjer, Švedska, Norveška, Danska, kaže nam iskusni bivši diplomat dr. Ivica Maštruko.


Kolinda Grabar Kitarović razgovarat će u utorak ujutro sa švedskim kraljem Carl Gustafom XVI. i kraljicom Silvijom a poslije podne s premijerom Stefanom Lofvenom. U sljedećim danima primit će je predsjednik parlamenta Urbanom Ahlinom a u vojnom centru razgovarat s ministrom obrane Peterom Hultqvistom. Švedska ima namjeru uvesti obvezni vojni rok od čak 11 mjeseci.


Švedska je ukinula vojnu obvezu 2010. jer se činila nepotrebnom, ali se na ponovno uvođenje odlučila ove godine zbog pogoršanja sigurnosne situacije u Europi, posebno demonstracije ruske vojne moći.Od državnika RH u posjetu Švedskoj bio je samo bivši predsjednik Stipe Mesić 2003.godine.

U predsjedničinom uredu najavili su i sastanak s Marcusom Wallenbergom, suvlasnikom velikih kompanija kao što su Electrolux, Ericsson i Saab. Navodno je on tražio taj susret. U četvrtak je švedsko-hrvatski gospodarski forum, a u petak će predsjednica održati predavanje na Sveučilištu Lund. Vozit će se vlakom Stockholm-Goteborg te Goteborg-Malmo.


Maštruko komentira da je program dosta bogat, ubačeno je predavanje na Sveučilištu, tu je i gospodarski forum, no iskustva govore da takvi forumi uglavnom ne daju efekta. Kaže da je njezini savjetnici ne savjetuju kako bi trebali, jer ih je ona ionako birala po svom ukusu, to su osobe istog mentaliteta kao i ona.


Bivši predsjednik RH Ivo Josipović rekao je da mu je teško procijeniti je li pet dana puno za dolazak u samo jednu europsku zemlju, jer ne zna cijeli program posjeta i stoga to ne bi želio komentirati. Ali, kaže, kad je on išao u Finsku i baltičke zemlje ostao je tamo ukupno tri dana.  


Za razliku od novogodišnjeg posjeta predsjednice SAD-u, koji je proglašen državnom tajnom, sada okvirno znamo s kim bi se Kolinda Grabar Kitarović trebala sastati. No, da je predugo i da jednim dijelom vuče na jedno lijepo turističko putovanje – istina je.