Nepromijenjena stajališta

Grabar-Kitarović odgovorila Kavazoviću da ostaje pri izjavama o terorizmu u BiH

Hina

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ostaje pri svojim stajalištima o potencijalnoj opasnosti od radikaliziranih pojedinaca u regiji koji mogu predstavljati terorističku prijetnju, objavila je u utorak MINA, agencija Islamske zajednice u BiH. MINA prenosi da je predsjednica odgovorila poglavaru bosanskohercegovačkih muslimana Huseinu Kavazoviću koji je nedavno tražio da pojasni svoje izjave da su Bošnjaci teroristička prijetnja za susjedne države i Europu.

»U pismu se predsjednica (Hrvatske) zahvaljuje na upućenom pismu, uvažavanju i iskrenim riječima, ali i dalje ostaje pri izrečenim stavovima«, objavila je MINA.


Agencijsku vijest na Pantovčaku nisu željeli komentirati rekavši da se radi o privatnom pismu.Kavazović je zahvalio Grabar-Kitarović na odgovoru, ističući da se sa njom slaže kako je »iskrena komunikacija najbolji put da se otklone bilo koje i bilo kakve dvojbe koje bi mogle naštetiti odnosima država i naroda kojima pripadamo«, dodaje agencija.

Poglavar Islamske zajednice u BiH je prošli tjedan uputio hrvatskoj predsjednici pismo u kojemu ju je optužio da zlonamjerno pokušava diskreditirati Bošnjake povezujući ih s terorizmom.


Zatražio je da radi očuvanja dobrosusjedskih odnosa objasni dokaze na temelju kojih iznosi svoje tvrdnje da su muslimani u BiH i okruženju opasnost po Hrvatsku i Europu, objavljeno je na mrežnim stranicama Rijaseta IZ u BiH.


Kavazovićevo pismo uslijedilo je nakon tvrdnji iz ureda hrvatske predsjednice da u BiH ima između pet i deset tisuća radikaliziranih osoba koje predstavljaju potencijalnu sigurnosnu prijetnju na tragu islamskog terorizma.Utemeljnost takvih tvrdnji ranije su opovrgnuli visoki bosanskeohercegovački dužnosnici te ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, no nisu naveli koji su pravi razmjeri terorističke prijetnje u BiH.