Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 6
Sutra: 5° 5° 6
22. siječnja 2019.
Predsjednica u Lisabonu

Grabar-Kitarović ocijenila odličnim odnose Hrvatske i Portugala

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 11. svibanj 2018. u 22:18 2018-05-11T22:18:53+02:00

»Razgovori koje sam danas imala, i koje ću imati, svjedoče o odličnim političkim odnosima naših zemalja«, rekla je Grabar-Kitarović nakon susreta s Fernandom Medinom, predsjednikom skupštine glavnog grada Portugala

LISABON Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja se nalazi u dvodnevnom posjetu Portugalu, susrela se u petak s predsjednikom gradske skupštine Lisabona i tom prigodom istaknula kako su odnosi Hrvatske i Portugala odlični.

»Razgovori koje sam danas imala, i koje ću imati, svjedoče o odličnim političkim odnosima naših zemalja«, rekla je Grabar-Kitarović nakon susreta s Fernandom Medinom, predsjednikom skupštine glavnog grada Portugala.

Od kada je Hrvatska stekla samostalnost, a 1992. uspostavljeni diplomatski odnosi dviju zemalja, ona je prvi hrvatski predsjednik države koji je službeno posjetio Portugal i Lisabon.

»Upravo u ovoj gradskoj vijećnici je održana, za Hrvatsku i tadašnji trenutak, posebno važna izložba Frutos do Mal (plodovi zla). Izložbom Damira Fabijanića su prvi put portugalskoj javnosti predstavljena stradanja Dubrovnika za vrijeme agresije na Hrvatsku«, rekla je Grabar-Kitarović.

Prošle godine je ondje obilježeno 40 godina suradnje i prijateljstva između Zagreba i Lisabona. Glavni hrvatski grad je bio prvi strani grad s kojim je Lisabon potpisao takav sporazum nakon obnove demokracije 1974. Riječ je o suradnji u gospodarstvu, inovacijama, urbanizmu, kulturi i turizmu.

»Vjerujem kako će se plodna kulturna suradnja naših zemalja, predvođena prijateljstvom naših glavnih gradova nastaviti i razvijati«, poručila je hrvatska predsjednica. »Intenzivna kulturna suradnja i promocija Hrvatske nastavljena je 2017. kada su odnosi naše dvije zemlje podignuti na najvišu moguću razinu, prvim posjetom jednog portugalskog predsjednika Hrvatskoj«, dodala je.

U svibnju 2017. u državnom posjetu Hrvatskoj boravio je predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa s kojim se Grabar-Kitarović susrela ranije u petak. Ona je upozorila i na rastuću razmjenu turista posljednjih godina, kao i na suradnju u kulturi ali i gospodarstvu.

»Jedan od najštovanijih svetaca u Hrvata je Sveti Ante koji se rodio u Lisabonu i koji je zaštitnik vašeg grada«, zaključila je predsjednica nakon prvog dana posjete Portugalu, domu za 10 milijuna stanovnika na obali Atlantskog oceana.

U subotu će posjetiti marijansko svetište u Fátimi, gradiću udaljenom stotinjak kilometara sjeverno od Lisabona.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka