Predsjednica RH

Grabar Kitarović o zakonitosti pobačaja: Treba uložiti u edukaciju mladih i drugih koji ulaze u spolne odnose

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Predsjednica Republike smatra da treba više uložiti i u rješavanja pitanja posvojenja, da treba olakšati postupak posvajanja, pomoći ženama koje ne žele ili ne mogu zadržati dijete, te da treba mijenjati i društvenu klimu koja je vrlo negativna prema djeci rođenoj izvan braka



Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović rekla je u povodu odluke Ustavnoga suda koji je odbacio prijedlog da se neustavnim proglasi zakon koji regulira pravo na pobačaj, kako je njezin stav da se zabranom pobačaja ne rješava ništa i da treba uložiti puno više u edukaciju.


“Moj stav je da se zabranom pobačaja ne rješava ništa. Samo se gomilaju novi problemi. Mislim da treba uložiti puno više u edukaciju kako mladih ljudi tako i drugih koji ulaze u spolne odnose”, rekla je predsjednica Grabar Kitarović odgovarajući na pitanja novinara nakon posjeta Općoj županijskoj Bolnici u Požegi.


Smatra da treba više uložiti i u rješavanja pitanja posvojenja, da treba olakšati postupak posvajanja, pomoći ženama koje ne žele ili ne mogu zadržati dijete, te da treba mijenjati i društvenu klimu koja je vrlo negativna prema djeci rođenoj izvan braka.




Ustavni sud je odbacio prijedlog da se neustavnim proglasi zakon koji regulira pravo na pobačaj, a od Sabora je zatražio da u roku od dvije godine donese novi zakon.


U Općoj bolnici je predsjednicu Grabar Kitarović posebno interesirao odjel rađanja, trudnoće i porodništva budući da, kazala je, nastoji da se u Hrvatskoj više humaniziraju uvjeti rađanja. “Porod treba biti sretan događaj u kojem mogu sudjelovati i drugi članovi obitelj. Naravno da se i u prvim danima nakon porođaja što više pomogne trudnici da se može nositi s postporođajnim posljedicama”, rekla je.


 


Ravnatelj Željko Glavić je rekao da je broj poroda u 2016. godini pao ispod 500 poroda, što je manje nego u vrijeme osnivanja odjela ginekologije, naime, 1961., kazao je, bilo je 686 poroda. “To je slika većine slavonskih bolnica”, rekao je Glavić.


Iz Bolnice su, dodao je, otišla četiri liječnika i da to za sad nije zabrinjavajuće, ali će ako se trend nastavi za nekoliko godina problem manjka liječnika bit će veliki.


Predsjednica je ocijenila da treba učiniti puno više na poboljšanju uvjeta za liječnike i drugo medicinsko osoblje. “Vidi se veliki napredak, kako se hrvatsko zdravstvo razvija, ali i veliko zalaganje i ulaganje u ljude. Činjenica je da veliki broj liječnika odlazi u Zagreb i u inozemstvo. Definitivno trebamo učiniti puno više kako bismo omogućili bolje uvjete za liječnike, medicinske sestre i drugo medicinsko osoblje”, rekla je Grabar Kitarović.


Odgovorila je i na pitanje o traženju Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa podataka od fakultete u vezi s njezinim studijem.


“To je privatni studij. Imam pravo na privatnost, drago mi je da se Fakultet tako postavio. Naravno ako postoji osnovana sumnja da mi netko drugi plaća, to je druga stvar. Uostalom ako ja ne dolazim na predavanja, ne polažem ispite neću dobiti svoj doktorat. Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa treba se držati zakona”, rekla je.


Večernji list je objavio da je Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu (FPZG) odbio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa dati podatke o tome s kojeg je računa predsjednica Grabar-Kitarović uplatila fakultetu doktorski studij, kao i podatke o tome kada i koliko dolazi na predavanja u sklopu studija.t.


Predsjednica Republike posjetila je danas u Požegi i Kaznionici i zatvor, gdje ju je zanimalo u kakvim uvjetima ondje borave osuđeni maloljetnici, te se susresti s pacijentima.