Ključ izbora

Grabar Kitarović ne može biti sigurna u Škorine glasove: ‘Nije mi dala nijedan razlog da je podržim’

Dražen Ciglenečki

Ruža Tomašić kaže da više ne vrijedi njezina podrška Kolindi Grabar-Kitarović / Foto I. IVANOVIĆ/PIXSELL

Ruža Tomašić kaže da više ne vrijedi njezina podrška Kolindi Grabar-Kitarović / Foto I. IVANOVIĆ/PIXSELL

Propustila je veliku šansu da vrati moje povjerenje, ali, nažalost, ništa nije rekla. Samo je ponavljala Hrvatska, Hrvatska, ali ne pokazuj mi domoljublje riječima, nego djelom, kaže europska zastupnica



ZAGREB  Praktično sve što znamo o raspoloženju birača vezano za drugi krug predsjedničkih izbora su (ne)pouzdane ankete objavljene prošli tjedan. Agencije IPSOS puls i Promocija plus procijenile su da bi u slučaju sraza Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića tijesno pobijedila aktualna predsjednica Republike.


U anketi Promocije plus za HTV njezina bi prednost, u slučaju da se njih dvoje susretnu u drugom krugu, iznosila 2,1 postotni poen, a u istraživanju što su ih radili za RTL televiziju 3,1 postotni poen.


Nova TV je imala anketu IPSOS pulsa i u njoj je razlika u korist Kolinde Grabar-Kitarović bila 2,2 postotna poena. Međutim, obje ankete Promocije plus prognozirale su da u prvom krugu pobjeđuje kandidatkinja HDZ-a, a IPSOS puls je u petak dao Milanoviću tek 0,1 postotni poen više. Znamo da su u nedjelju rezultati ipak bili drukčiji, Milanović je u osjetnijoj prednosti.


Neizvjesno natjecanje




Dakle, sve što se može reći je da dvoje preostalih kandidata ne kreću od nule, ali da ih u iduća dva tjedna očekuje novo natjecanje, koje će biti sasvim neizvjesno. I spomenute ankete, kakve god bile, upućuju na to da je krajnje pojednostavljeno i netočno zbrajati glasove Kolinde Grabar-Kitarović i Miroslava Škore, jer su to kao desni birači koji će se prirodno prebaciti u tabor kandidatkinje HDZ-a. Zašto bi svi oni, nakon što su se opredijelili za Škoru, koji je zazivao političke promjene, sada glasovali za postojeću vlast?


Sam Škoro u nedjelju navečer nije rekao ništa što bi moglo poslužiti za zaključak da mu je stalo da se njegovi birači 5. siječnja masovno »vrate materi«. Štoviše, istaknuo je da su se dvije trećine birača izjasnile protiv vlasti, znači i Kolinde Grabar-Kitarović. I jučer su njegovi suradnici upozoravali da predsjednica nikako ne može računati na Škorinu pomoć.


– Budući da je Škoro najavio sudjelovanje na parlamentarnim izborima, naravno da sada ne može biti s HDZ-om. Neće on osobno ništa učiniti kako bi pridonio pobjedi kandidatkinji stranke koja ga je tako napadala proteklih tjedana. Degutantno je bilo u nedjelju navečer kako su se pojedini HDZ-ovi dužnosnici dodvoravali Škori, takvim bi pristupom mogli samo dodatno odbiti njegove birače od Kolinde Grabar-Kitarović, analizirao je jučer bliski Škorin suradnik.​


Kada je ljetos Hrvatska konzervativna stranka odlučila podržati kandidaturu Miroslava Škore, njihova europska zastupnica Ruža Tomašić kazala nam je da će u drugom izbornom krugu, ako njega ne bude tamo, kao i 2014. glasovati za Kolindu Grabar-Kitarović. No, kad smo je na to jučer podsjetili, Ruža Tomašić nam je otkrila da više ne vrijedi ta njezina podrška predsjednici s odgodom.


Izgubljena prilika


– Prošlo je od tada dosta vremena, a Kolinda je napravila puno gafova. Imala je u nedjelju navečer idealnu priliku da vrati moje povjerenje, ali u svojem dugačkom govoru ona zapravo ništa nije rekla. Nekako sam se nadala da bi mogla priznati da je politički griješila i obećati da će u drugom mandatu biti potpuno neovisna od HDZ-a i sukreirati hrvatsku politiku. Ali, ništa od toga nisam čula od nje. Žao mi je, ali nije mi dala razlog da joj čiste savjesti dam svoj glas. Ne mogu to i ne znam što bi se moralo dogoditi u sljedeće dva tjedna, čime bi me ipak mogla pridobiti. Pričam s mnogim ljudima i svi se slažu da je predsjednica u nedjelju propustila veliku šansu. Samo je ponavljala Hrvatska, Hrvatska, ali ne pokazuj mi domoljublje riječima, nego djelom, jasna je Ruža Tomašić. Ona smatra da predsjednica »uopće nije ono što je bila prije pet godina«.


I Hrvoje Zekanović je 2014., kao koalicijski partner HDZ-a, bio za Kolindu Grabar-Kitarović, a sada je podržavao Škoru. Ni on se neće angažirati u drugom krugu za HDZ-ovu kandidatkinju.


Dva krila Partije


– Naš je kandidat bio Miroslav Škoro, jedino on. Nemamo rezervnog kandidata. Što se, pak, tiče glasača Miroslava Škore, oni su politički mudri i željni promjena jer shvaćaju koji su to problemi u hrvatskoj državi. Siguran sam da će oni, sukladno svojoj savjesti, mudro odlučiti i u drugom krugu izbora, rekao nam je Zekanović.


Uz Škoru je bila politička platforma Hrvatski suverenisti, kojoj pripadaju i Ruža Tomašić i Hrvoje Zekanović, ali i Most, stranka koja ustraje na svom samostalnom putu. Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja jako je zadovoljan Škorinim rezultatom, s nikad u Hrvatskoj jedan predsjednički kandidat s čak 24 posto glasova nije ušao u drugi krug.


– Jedna od ključnih stvari za koju se Most zalaže jest sloboda. Ljudi imaju slobodu izbora i nitko nema nekakvo ekskluzivno pravo na nečije birače za dva tjedna u drugom krugu. Svatko će od onih koji su glasovali za Škoru procijeniti što je najbolje, neki će dati glas jednom od dvoje kandidata, netko će vjerojatno prekrižiti glasački listić, treći možda neće niti otići do birališta. Stav je Mosta da su Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović kandidati dva krila Partije, predsjednica koja ništa nije napravila i najgori premijer. Osobno ću ih 5. siječnja najvjerojatnije oboje prekrižiti, rekao nam je Grmoja.