Premijer ignorirao, šef HDZ-a se odazvao

Grabar Kitarović ljuta zbog nedolaska Milanovića: ‘Ovako nešto je u civiliziranim državama nezamislivo’

Irena Frlan Gašparović

"Žao mi je što Zoran Milanović nije došao, to govori nešto o njegovoj odgovornosti. To je čovjek koji vodi vladu i koji je dužan predsjednici, opoziciji i javnosti reći što namjerava učiniti zadnjih par mjeseci svoje vlasti", kazao je Karamarko



ZAGREB – Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izašla je 10 minuta prije 10 sati pred novinare, kazavši da je sve dosad čekala da se na razgovor u njenom uredu pojavi predsjednik SDP-a Zoran Milanović.



Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u utorak je izrazio bojazan da reformske mjere koje potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar financija Boris Lalovac predstavljaju u Bruxellesu neće zadovoljiti Europsku komisiju te je ustvrdio da problem u javnim poduzećima nisu državna jamstva već političko kadroviranje.»Teško je biti Nostradamus i predvidjeti, a možda čak i nije teško. Bojim se da te reforme mjere neće zadovoljiti zahtjeve Bruxellesa«, izjavio je Karamarko odgovarajući na upit novinara nakon sastanka s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović.Potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar financija Boris Lalovac razgovaraju u Bruxellesu s povjerenikom Europske komisije za ekonomske i financijske poslove Pierreom Moscovicijem i predstavljaju mu reformske mjere koje se poduzimaju i namjeravaju poduzeti. (Hina)


“Nije došao, niti je itko iz Vlade ili od njegovih suradnika nazvao, ispričao se ili zatražio drugi termin. Takvo postupanje predsjednika Vlade u normalnim, civiliziranim i uljuđenim državama, da se uopće ne odaziva pozivu predsjednice, sasvim je nezamislivo. Time je gospodin Milanović dovodi u pitanje institucije države kao i volju građana”, kazala je Grabar Kitarović.




Ona smatra da su moguća dva razloga njegovog nedolaska – ili osobna sujeta ili da “zapravo nema što reći o izlasku iz krize”.


“Ne znam što je gore”, kazala je predsjednica.


Milanoviću je poručila da “interese države stavi ispred vlastitih”, a dok je javnosti poručila da “nijednom pojedincu neće dopustiti da iz vlastitog hira dovodi u pitanje ustavnopravni poredak Hrvatske i smjer u kojem Hrvatska ide”.


Tomislav Karamarko se u 10 sati pojavio na zakazanom sastanku. U idućim danima predsjednica bi trebala primiti šefove ostalih parlamentarnih stranaka.


Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kazao je da je s predsjednicom razgovarao o gospodarskoj situaciji “za koju su ocijenili da je vrlo teška, o zabrinjavajućim podacima o brou iseljenih, zatvaranju radnih mjesta, nedostatku investicija”.


Na pitanje novinara smatra li da je njegov sastanak s predsjednicom besmislen, obzirom da premijer nije došao na svoj, Karamarko je poručio da nije. Kaže da ga veseli da se predsjednica bavi pravim problemima koji muče Hrvatsku i to na početku svog mandata.


“Odlična inicijativa, da razgovara s čelnicima stranaka. Nadam se da će ostali predsjednici stranaka doći razgovarati s predsjednicom, jer smatram da je to korisno. Žao mi je što Zoran Milanović nije došao, to govori nešto o njegovoj odgovornosti. To je čovjek koji vodi vladu i koji je dužan predsjednici, opoziciji i javnosti reći što namjerava učiniti zadnjih par mjeseci svoje vlasti”, kazao je Karamarko, ocijenivši Milanovićev nedolazak nedostatkom odgovornosti, koji nije prihvatljiv.