Sporni TV-intervju u emisiji kontroverznog Velimira Bujanca

Grabar Kitarović hvali se da je nudila NATO pomoć za poplave, na Zrinjevcu to negiraju

Dražen Ciglenečki

NATO može ući na teritorij suverene zemlje samo uz poziv, a Hrvatska je odbila tu pomoć, kazala je Kolinda Grabar Kitarović. U MVP-u kažu da NATO nema fondova ni sredstava za pomoć u slučaju prirodnih katastrofa, te da pomoć nije ni nuđena



ZAGREB  Predsjednička kandidatkinja HDZ-ove koalicije Kolinda Grabar Kitarović konačno je punom snagom krenula u kampanju. Svoj prvi veliki televizijski intervju, premda se deklarira kao konzervativka i vjernica, dala je Velimiru Bujancu, čovjeku koji je prije nekoliko mjeseci uvjetno osuđen jer je kupovao kokain kako bi njime, prema vlastitom priznanju, plaćao seksualne usluge.


  Kolinda Grabar Kitarović je u ponedjeljak navečer gostovala u emisiji »Bujica«, koju emitira desetak lokalnih televizija, a tom je prilikom tvrdila da su hrvatske vlasti odbile pomoć u borbi s poplavama, koju im je ona punudila uime NATO-a, gdje je pomoćnica glavnog tajnika.  

  – Istog trenutka sam nazvala hrvatsku misiju pri NATO-u i ponudila NATO pomoć. No, iz Zagreba je stigao odgovor da Hrvatska može sama riješiti situaciju i da ta pomoć nije potrebna. Ponuda ostaje i nadam se da će Hrvatska iskoristiti tu priliku, izjavila je predsjednička kandidatkinja desnice.  


  Grabar Kitarović je pojasnila i kakva bi to bila pomoć.


  – NATO ima snage za brzo djelovanje koje imaju pumpe za crpljenje vode, šatore i ostali materijal. Ali, NATO može ući na teritorij neke suverene zemlje samo uz poziv, a Hrvatska je odbila pomoć. Za to su odgovorni ljudi koji hijerarhijski snose odgovornost, zaključila je Kolinda Grabar Kitarović.    


Gostovanje Kolinde Grabar Kitarović u »Bujici« vrvilo je neobičnim detaljima. Tako je, primjerice, otkrila kako je još u vrijeme Jugoslavije odavala počast himni »Lijepa naša«.   – Televizija Zagreb tada je svoj program završavala »Lijepom našom«. Često bih zato do ponoći čekala kraj programa i onda bih u tišini svojeg doma ustajala i slušala našu himnu. A kad su se začuli stihovi »dok mu živo srce bije«, ja bih ruku stavila na srce, ispričala je predsjednička kandidatkinja. Objašnjavala je i kako pored kontejnera stavlja za potrebite »male kutijice s hranom«, ali o susretu s kardinalom Bozanićem nije puno rekla.   – Informirala sam ga o stavovima koje ću zastupati u kampanji i kako ću obnašati dužnost predsjednice Republike. Kazala sam mu da namjeravam biti državnica, a ne političarka, ustvrdila je Kolinda Grabar Kitarović.


Centar kao platforma


Iz Ministarstva vanjskih poslova doznajemo da je ona doista zvala Stalno predstavništvo Republike Hrvaska pri organizaciji Sjevernoatlantskog saveza, ali u vrijeme svibanjskih poplava i tada se tek raspitivala o stanju na terenu i tome treba li kakva pomoć. Međutim, ovih dana, kad je Hrvatsku zahvatio drugi poplavni val, kolinda Grabar Kitarović nije zvala.


U MVP-u nam je također rečeno da Hrvatska pomoć NATO-a ni u svibnju, ni u rujnu nije odbila, a ona joj »nije ni nuđena«. NATO nema nikakvih ni fondova ni sredstava za pomoć u slučaju prirodnih katastrofa, poput poplava, u državama članicama ili drugim Unutar organizacije postoji Euro-atlantski koordinacijski centar za odgovor na katastrofe i u taj su Centar uključene države članice NATO-a i 41 partnerska država.


 Taj Centar služi kao platforma zahtjeva za pomoć i ponuda za pružanje pomoći od država članica i partnerskih država. Za vrijeme katastrofalnih poplava u svibnju tom se Centru sa zahtjevom za pomoć obratila vlada Bosne i Hercegovine nakon čega je susjednoj državi u pomoć priskočila 21 država, članica ili partnerska zemlja, među njima i Hrvatska. Pomoć pružena kroz Centar isključivo je bilaterlane naravi koju pojedine države mogu dati (primjerice hrana, medicinska i sanitetska oprema, tehnička oprema, deke, šatori) i ne radi se o pomoći NATO-a kao organizacije.    

Teška vremena


O poplavama se jučer izjašnjavao i predsjednik Ivo Josipović, ali NATO nije spominjao.


  – Riječ o ozbiljnim klimatskim promjenama, teška vremena i poplave ugrožavaju živote, imovinu, gospodarstvo i na kraju krajeva budućnost mnogih. Naša dosadašnja infrastruktura i organizacija, koje su bile dosta dobre, više ne udovoljavaju zahtjevima sigurnosti, izjavio je Josipović. Pozvao je nadležne institucije, od Vlade na dalje, da osmisle novi plan obrane od poplava.


  – Ja u ime Oružanih snaga mogu reći da će one biti na usluzi ugroženim ljudima i nastojat ćemo im pomoći da svladaju poteškoće, rekao je Josipović u Muzeju Mimara, gdje je svoju knjigu predstavljao Božo Skoko.