Predsjednica u Washingtonu

Grabar-Kitarović: Uložila sam ‘politički kapital’ u odnose sa Srbijom, a Beograd odgovara ‘zapaljivom retorikom’

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

»Dovoljna je jedna riječ da izazove nepopravljivu štetu«, dodala j



ZAGREB/WASHINGTON Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak da je svoj »politički kapital« uložila u poboljšanje odnosa Hrvatske i Srbije i upozorila da »zapaljive izjave« iz Beograda mogu nanijeti nepopravljivu štetu odnosima dviju susjednih zemalja.


Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nedavno je Hrvatsku usporedio s Hitlerovom Njemačkom, rekavši da je »Hitler htio svijet bez Židova, a Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba«.


»Uložila sam politički kapital u poboljšanje odnosa sa Srbijom, ali nisam sretna zbog zapaljive retorike koja dolazi s druge strane«, rekla je Grabar-Kitarović na institutu Brookings u Washingtonu.




»Dovoljna je jedna riječ da izazove nepopravljivu štetu«, dodala je.


Članica EU-a od 2013., Hrvatska je jedan od najgorljivijih zagovornika ulaska u EU zemalja jugoistočne Europe, uključujući Srbiju, kaže Grabar-Kitarović.


»Želimo da Srbija napreduje prema EU-u, ali mora ispuniti sve uvjete koje je ispunila Hrvatska«, istaknula je.


Na kraju višednevnog posjeta SAD-u, Grabar-Kitarović je na institutu Brookings govorila o NATO-u, odnosima sa SAD-om i stanju u jugoistočnoj Europi.


Makedonci bi na referendumu trebali glasati za EU i NATO


Makedonce, koji u nedjelju izlaze na ključan referendum za eurointegracije te zemlje, pozvala je da donesu »ispravnu odluku«.


»Znam da se ne bih smjela miješati u referendum, ali iskreno se nadam da će makedonski narod donijeti ispravnu odluku i krenuti putem EU-a i NATO-a«, rekla je Grabar-Kitarović.


Makedonci će 30. rujna na referendumu glasati o tomu hoće li se Makedonija preimenovati u Republiku Sjevernu Makedoniju.


Svrha dogovora je okončati razmirice između Atene i Skoplja u pogledu imena Makedonije koje traju već 27 godina. Pozitivan ishod dogovora mogao bi deblokirati put te zemlje prema članstvu u NATO-u i Europskoj uniji.


Grabar-Kitarović je odbacila kritike nekih političara, bošnjačkih i probošnjačkih, iz BiH da se miješa u unutarnje odnose u toj zemlji koja u listopadu izlazi na parlamentarne izbore.


Kandidat za hrvatskog člana predsjedništva BiH Željko Komšić optužio je u utorak hrvatsku predsjednicu zbog njene izjave tijekom posjeta New Yorku da je Hrvatska zabrinuta stanjem na jugoistoku Europe, uključujući činjenicu da u BiH nisu provedene nužne izmjene izbornog zakona.


Ističući da optužbe za miješanje u unutarnje stvari obično dolaze iz nedemokratskih država, Grabar-Kitarović je istaknula da je Hrvatska jamac Daytonskog mirovnog sporazuma i dužna je brinuti se za bosanskohercegovačke Hrvate.


»Neću se umoriti u zagovaranju ravnopravnosti svih triju naroda (Bošnjaka, Srba i Hrvata), i ako me optužuju za miješanje u unutarnje stvari BiH«, rekla je.


Međunarodnu je zajednicu pozvala da se više bavi stanjem u BiH »jer samo jedan incident može izazvati nestabilnost cijele regije«.