Predsjednica u Vukovaru

Grabar– Kitarović: U zadnje tri godine u Vukovaru zaustavljeni svi projekti

Hina

Foto V. Kos / Cropix

Foto V. Kos / Cropix



VUKOVAR – Predsjednica Republike Kolinda Grabar– Kitarović nakon razgovora s vukovarskim gradskim čelnicima predvođenima gradonačelnikom Ivanom Penavom izrazila je žaljenje što su, kako je rekla, projekti u Vukovaru u posljednje tri godine bili zaustavljeni, a kao problem je izdvojila veliku stopu nezaposlenosti.


»Htjela sam u Vukovar doći na jedan običan dan, kada nije ni Dan grada, ni pad grada da razgovaramo o životu u Vukovaru. I zajedno s gradonačelnikom, županom i drugim Vukovarcima razgovarali smo o tome kako se živi danas u Vukovaru. Žao mi je da više od tri godine Vukovar stagnira kada je riječ o razvojnim projektima, da su oni zaustavljeni«, kazala je Kolinda Grabar


Kitarović u izjavi novinarima nakon sastanka. Izrazila je međutim zadovoljstvo što je, kako je kazala, čula da se grad trudi i da se puno ulaže na razvoj gospodarstva. Ocijenila je kako je u Vukovaru očito problem velika stopa nezaposlenosti, odnosno nedostatak zaposlenosti.




Najavila je skori ponovni posjet Vukovaru kako bi s gradskim čelnicima razgovarala o načinima pomoći Vukovaru, da se ubrza gospodarski razvoj.


Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izrazio je zadovoljstvo ovim radnim posjetom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, što po njegovim riječima, nije čest slučaj kada visoki uzvanici dolaze u Vukovaru.


Predsjednica Grabar-Kitarović posjetila »Sunčicu« i branitelje


Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u Klubu »Sunčica« sa ženama stradalnicama Domovinskog rata, a u Domu hrvatskih branitelja s predstavnicima braniteljskih udruga razgovarala je o problemima vukovarskih branitelja.


 Počašćeni smo što nas je predsjednica posjetila i što smo imale priliku iznijeti joj svoja očekivanja od zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u ratu, koji bi uskoro trebao na čitanje u Hrvatski sabor, i zahvalni smo joj na potpori koju nam je izrazila, rekla je novinarima Snježana Maljak iz Kluba »Sunčica« nakon sastanka s Kolindom Grabar-Kitarović.


 Poručila je kako ništa ne može nadoknaditi patnju kroz koju je prošao dio žena u Domovinskom ratu.


 »Nikakav novac ni bilo što drugo ne može nadoknaditi ono kroz što smo mi prošle, svu patnju i ostalo, ali je je ipak ovo neki oblik zadovoljštine koji nam daje snagu za dalje«, rekla je Maljak, koja je izišla pred novinare dok je Kolinda Grabar-Kitarović još razgovarala s članicama Kluba »Sunčica«. Ta udruga pruža psihosocijalnu pomoć ženama žrtvama silovanju u agresiji na Hrvatsku.


 Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u Domu hrvatskih branitelja s predstavnicima vukovarskih braniteljskih udruga ali ni tu, kao ni u »Sunčici«, nije željela davati izjave. Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić rekao je novinarima nakon sastanka kako su branitelji s predsjednicom razgovarali o mnogim problemima koji ih tište.


 »Imali smo jednu široku temu za razgovor i nadamo se da će nam uspjeti pomoći barem u nekim stvarima kako bismo došli do bolje i pravednije Hrvatske«, rekao je Josić, koji je predsjednici uručio prigodne darove, među kojima i popis strateških ciljeva Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, prije nekoliko dana predstavljen javnosti. Na pitanje novinara jesu li razgovarali o ćirilici, odgovorio je da se to pitanje nije moglo izbjeći.


 »Rekli smo joj kako se problematika ćirilice u Vukovaru vrlo lako može riještii. Jednostavno – napravite novi popis stanovništva i kada se bude utvrdilo da njih tu ima 22-23 posto, neće više uopće nitko postaviti temu ćirilice na stol«, rekao je, dodajući kako predsjednica ne može narediti da se načini novi popis stanovništva u Vukovaru, nego samo »negdje napomenuti da bi to bilo dobro učiniti«.


 Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom današnjeg boravka u Vukovaru razgovarala je i s gradskim čelnicima o stanju u Vukovaru. Nakon izlaska iz zgrade Gradskog poglavarstva, na trgu ju je dočekalo stotinjak građana koji su je burno pozdravili te su se neki s njom i fotografirali.


 Počast poginulima u obrani Vukovara predsjednica Grabar-Kitarović odala je polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata i na mjestu masovne grobnice na Ovčari.


 Boravak u Vukovaru Kolinda Grabar-Kitarović završit će posjetom tvrtkama »Yasenka« d.o.o. i »Gumix – elastor« d.o.o.