HTV-ova emisija "Javna stvar"

Grabar Kitarović: Spremna sam s premijerom razgovarati u bilo kojem trenutku i bilo gdje

Hina

Foto Darko JELINEK / NL arhiva

Foto Darko JELINEK / NL arhiva

"Što se tiče čestitke premijera Milanovića ona je proliveno mlijeko i o tome više ne razmišljam. Ja sam njemu pružila ruku suradnje i nadam se da će on tu ruku prihvatiti, a što se tiče našeg razgovora, ako on ne želi doći na Pantovčak ja sam spremna razgovarati bilo gdje drugdje", rekla je predsjednica



ZAGREB Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u petak kako je s premijerom Zoranom Milanovićem spremna razgovarati u bilo kojem trenutku i bilo gdje, zbog dobrobiti hrvatske države i njenih građana, jer je važno pronači rješenja za teško gospodarsko i socijalno stranje u Hrvatskoj.


Premijeru Milanoviću predsjednica je danas poslala prijedlog zakona o moratoriju na ovrhe kada je riječ o jednoj nekretnini.


»Neophodno je to učiniti jer je hrvatska socijalna država i socijalna jednakost ustavna je kategorija. Građani koji imaju jednu nekretninu, kao dom, ne smiju biti diskriminirani u odnosu na ostale. Određene članke ovršnog zakona također treba mijenjati kako bi se ostvarila ravnoteža«, rekla je Grabar Kitarović HTV-ovoj emisiji Javna stvar.




Naglasila je da je predložila privremenu mjeru kako bi Vlada pronašla način za moratorij dok se pronađe trajnije rješenje.


Vezano za njihovu suradnju predsjednica Republike Grabar Kitarović podsjetila je da je premijeru Milanoviću poziv za razgovor putila prvi dan, jer mu je htjela dati do znanja da s njim želi surađivati kao vođom Vlade, zbog pitanja bitnih za državu.


»Što se tiče čestitke premijera Milanovića ona je proliveno mlijeko i o tome više ne razmišljam. Ja sam njemu pružila ruku suradnje i nadam se da će on tu ruku prihvatiti, a što se tiče našeg razgovora, ako on ne želi doći na Pantovčak ja sam spremna razgovarati bilo gdje drugdje«, dodala je.


Predsjednica Republika naglasila je kako bi im cilj trebao biti zajednička suradnja na dobrobiti hrvatskih državljana, te da trebaju razgovarati o pitanjima bitnim za državu – a to su gospodarsko stanje, nezaposlenost, socijalno stanje, demografija, odlazak mladih, europski fonodovi, energetska učinkovitost, ali i pitanje Blokiranih, Udruge Franak i svih ostalih.


To su i teme koje predsjednica Grabar Kitarović predlaže za tematsku sjednicu Vlade.


Naglašava da tu sjednicu treba dobro pripremiti jer joj nije cilj doći na sjednicu i kritizirati Vladu jer prepucavanja neće pomoći ni građanima ni državi.


»Želim raspraviti tih konkretnih pet točaka i da nađemo rješenja na kojima možemo raditi zajednički« rekla je Grabar Kitarović, procijenivši da gospodarska kriza može dovesti do socijalne i sigurnosne krize.


Svjesna sam ustavnih ovlasti, ali i odgovornosti prema građanima. Tražim od premijera i Vlade da iznesu plan mjera do kraja mandata, dodala je.


»Ako se stanje ovako nastavi i ako Vlada ne počne raditi svoj posao i ne predoči mjere kojima će se izići iz krize i ako ne odgovore ni na moje zahtjeve ni na zahtjeve Europske komisije, onda ćemo morati razmisliti o koracima koje ćemo morati poduzeti, ali ja još uvijek dajem šansu ovoj Vladi«, rekla je Grabar Kitarović.


Na pitanje, misli li, kada spominje te korake, i na izbore, predsjednica je uzvratila: »Kad spominjem te korake mislim i na izbore!«


 Zadovoljna je, kazala je, s jučerašnjim sastankom s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom.


»Naša se mišljenja mogu razilaziti, ali ono što doista pozdravljam jeste njegova spremnost na suradnju i njegov stav da je ta suradnja potrebna za dobrobit države i naroda.


»Razmotrili smo niz pitanja i aktualnosti, a izvjestila sam ga i o jučerašnjem sastanku s braniteljima, a o tome ću isto tako izvijestiti i premijera«, rekla je Grabar Kitarović.


Nada se, kaže, da će se naći i s ministrom branitelja Predragom Matićem jer ono što želi je pokrenuti široki dijalog.


Kada je riječ o izlasku iz krize najavila je skori sastanak s liderima parlamentarnih stranaka, a rado će, ističe, poslušati gospodarski, socijalni i bilo koji drugi program bilo koje stranke u Hrvatskoj pa tako i onaj HDZ-a.


Komentirala je i postavljanje Josipa Buljevića za svog savjetnika za Nacionalnu sigurnost i obranu, a na pitanje zašto ga je imenovala jer, prema medijskim napisima, vuče hipoteku iz slučaja neovlaštenog prisluškivanja i ispitivanja novinarke Helene Puljiz, predsjednica Grabar Kitarović odgovorila je kako to nije točno jer je Buljević došao na dužnost operativnog šefa SOA-e nakon te afere.


»Aposlutno se to ne tiče gospodina Buljevića jer je on došao na dužnost operativnog šefa SOA-e nakon te afere«, naglasila je, dodavši kako je Buljević vrhunski profesionalac u svome poslu.


Spomenuti slučaj Puljiz predsjednica je osudila, dodavši kako se nada da se više neće ponoviti.


 Na pitanje o seljenju biste Josipa Broza Tita s Pantovčaka, Grabar Kitarović je kazala da trenutno ima druge prioritete.


”Poštujem činjenicu da u Hrvatskoj ima mnogo ljudi koji njega poštuju i ona će biti dostupna onima koji joj žele pristupiti”, kazala je predsjednica i dodala da će ona najvjerojatnije završiti u Muzeju Hrvatskog zagorja.


Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović najavila je svoj put idući tjedan u New York na Konferenciju o pravima žena tijekom kojeg će se susresti i s Hillary Clinton.


O nedavnom putovanju gospodarstvenika u Moskvu kazala je da u tome ne vidi problema, ali da politička nazočnost nije bila primjerena. ”Mislim da je to izaslanstvo trebalo biti isključivo na gospodarskoj razini”, rekla je na pitanje je li ministar trebao ići u Moskvu.


Inače, iz Ureda predsjednica Republike objavljeno je da će u svoj prvi službeni posjet izvan Hrvatske otputovati u utorak u BiH.