#izboriHR

Grabar-Kitarović: Prva sjednica Sabora 3. prosinca, drugi krug konzultacija 7. prosinca

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

"Držim da nema potrebe za odugovlačenje, neka se Sabor konstituira i počne sa radom", zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović



Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prima u četvrtak poslijepodne na Pantovčaku čelnike parlamentarnih stranaka izabranih u 8. saziv Hrvatskoga sabora na konzultacije o davanju mandata za sastavljanje Vlade.


Prema Ustavu, ona mandat za sastavljanje Vlade povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika, odnosno za dobivanje mandata potrebna je potpora najmanje 76 zastupnika.


 Konzultacije na Pantovčaku počinju nakon što su u utorak objavljeni službeni konačni rezultati parlamentarnih izbora, no s potpisima potpore natpolovične većine zastupnika u ovom trenutku najvjerojatnije nitko neće doći pred hrvatsku predsjednicu. 




 Naime, prema do sada poznatim informacijama, predsjednik SDP-a i čelni čovjek koalicije Hrvatska raste, Zoran Milanović kod Grabar-Kitarović će doći sa 67 potpisa podrške. Uz 56 osvojenih zastupničkih mandata koalicije, Milanović, naime, ima i sedam potpisa potpore od ukupno osam predstavnika nacionalnih manjina u Saboru, te tri IDS-a i jedan reformista.


 Čelnik HDZ-a i prvi čovjek Domoljubne koalicije, Tomislav Karamarko, pak, na Pantovčak će doći najmanje s 59 potpisa potpore, koliko je zastupničkih mjesta na izborima osvojila ta koalicija.  Hoće li imati veći broj potpisa iz Domoljubne koalicije javnosti nisu htjeli otkriti, poručujući da će se sve vidjeti na konzultacijama.


 Kako bi dobile natpolovičnu potporu za sastavljanje Vlade i Domoljubna i koalicija Hrvatska raste vode višednevne pregovore s Mostom nezavisnih lista koji je osvojio 19 saborskih mandata. U međuvremenu je Drago Prgomet, koji je na listi Mosta osvojio saborski mandat u 1. izbornoj jedinici te je iz Nacionalnog vijeća Mosta izbačen zbog tajnog sastanka s Milanovićem, osnovao političku stranku Hrid koja, kako je rekao, ostaje u okviru političke platforme Mosta.


 Tu su još sa po dva mandata HDSSB-a te stranka Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, Živi zid s jednim mandatom, a ne zna se ni kome će potporu dati zastupnica albanske nacionalne manjine.


Pvi će na Pantovčak doći IDS u 13.45 sati, a zatim pojedinačno slijede zastupnici nacionalnih manjina te potom Živi zid i Reformisti. Zbog službene spriječenosti na konzultacije neće doći Bandić. U 16 sati kod Grabar-Kitarović dolazi HDSSB, a u 17.30 predviđen je Most nezavisnih lista. Koalicija Hrvatska raste na Pantovčak dolazi u 18 sati, a Domoljubna koalicija u 18.45 sati. 


Na kraju će se novinarima obratiti predsjednica Grabar-Kitarović.


Potpredsjednik Vlade Branko Grčić potvrdio je u četvrtak medijske napise da koalicija Hrvatska raste na popodnevne konzultacije kod predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović ide sa 67 potpisa izabranih saborskih zastupnika.


NOVO 20:23 Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u četvrtak novinarima kako je Domoljubna koalicija na konzultacije s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović došla s jako puno vjerodostojnih potpisa, ne želeći precizirati njihov broj, te dodao kako sve ovisi o Mostu s kojim je Domoljubna koalicija bliska u reformskim stajalištima.


 ”Blizu smo jednog velikog broja potpisa. Sve ovisi o Mostu i oni će presuditi u ovoj priči. Vjerujem da smo bliski u našim stavovima i da smo bliski u reformskim stavovima”, kazao je Karamarko. Istaknuo je i da HDZ već tri godine govori o reformama, o potrebi smanjena plaća saborskih zastupnika, vladinih dužnosnika i drugih. 


 ”Čitav niz stvari koje se zahtjevaju kroz reforme mi već imamo razrađene i kroz provedbene dokumente”, kazao je.


 Predsjednik HDZ-a smatra i da će kroz desetak dana pregovori s Mostom biti završeni, jer kako je rekao, svaki dan otežava situaciju u zemlji. “Moramo imati čvrstu vladu s gotovim programima, a mi ih imamo. Tu je jako bitan gospodarski ali i sigurnosni aspekt”, naglasio je.


 Karamarko je kazao i da je Domoljubna koalicija u pregovorima s Mostom pristupila otvoreno, pošteno i principijelno te su prezentirali sve svoje programe.


 Naglasivši kako je HDZ-ova Domoljubna koalicija relativni pobjednik parlamentarnih izbora Karamarko je rekao kako se nada da će Most prepoznati razliku između njih koji imaju reformske programe, i onih koji četiri godine upropaštavaju hrvatsko gospodarstvo.


 Na ponovni upit koliko Domoljubna koalicija ima potpisa, odgovorio je kako će ih biti dovoljno, napomenuvši da im neće biti potrebni ni svi potpisi zastupnika Mosta, iako se nada da će Most ostati homogen. 


 ”Nadamo se da ćemo se s njima dogovoriti i da će oni biti homogeni u maksimalnom broju, ali i to će nam biti višak. Očekujemo s njima dogovor, ali s njima ćemo ih imati puno više od potrebnih 76 potpisa”, istaknuo je Karamarko. 


Karamarko: Nije dobro da se Raškovića pritišće


 Upitan kako komentira da u SDSS-u pritišću svog zastupnika Mirka Raškovića vezano za njegovu potporu za mandatara vlade, Karamarko  je naglasio kako to nije dobro.


 ”Nije dobro ako ga pritišću. Čuli smo da postoje pritisci razno-raznih vrsta i to nije dobro. Osam zastupnika nacionalnijh manjina trebaju zastupati interese svojih nacionalnih manjina, a ne se postavljati  kao stranka”, kazao je.


  Karamarko je upitao i zašto bi zastupnici nacionalnih manjina a priori trebali podržavati tzv. lijevu opciju koja je bila neuspješna u svom mandatu i gospodarski upropastila Hrvatsku.


 ”Prestanimo onda govoriti o lijevima i desnima, prestanimo govoriti onda o manjinama i većinskom narodu. Hajdemo govoriti o kvaliteti života, i je li ova vlada u svom mandatu zaista podigla njegovu kvalitetu. Nije, upropastila je Hrvatski. Zašto onda a priori davati glas i potporu takvima”, istaknuo je Karamarko.


 Ponovio je da nije dobro ako se zbog toga vršio pritisak na Raškovića ili nekog drugog.


 Karamarko nije želio odgovoriti je li zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj dala potpis HDZ-u, rekavši da koliko zna, nije.


 Na konzultacijama s predsjednicom Republike, koje su večeras trajale više od pola sata, uz Karamarka su bili i predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, predsjednik HSP dr. Ante Starčević Ivan Tepeš, predsjednik HSS-a Branko Hrg, Blok umirovljenici zajedno Milivoj Špika i predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić.


NOVO 19:57  Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila je u četvrtak navečer da će prvu sjednicu 8. saziva Hrvatskoga sabora sazvati za 3. prosinca, a drugi krug konzultacija o davanju mandata za sastavljanje Vlade za 7. prosinca, izrazivši pritom zabrinutost činjenicom da su neki od izabranih zastupnika bili izloženi političkim i institucionalnim prijetnjama, te pozvavši sve političke aktere na punu odgovornost.


 ”Hrvatice i Hrvati, građani Republike Hrvatske, upravo sam završila prvi kurg konzultacija s predstavnicima političkih stranaka i saborskim zastupnicima, uključujući i zastupnike nacionalnih manjina izabranih u Hrvatski sabor. One su pokazale da u ovome trenutku nitko ne raspolaže dostatnom potporom zastupnika u Saboru kako bi postao mandatar”, kazala je Grabar-Kitarović u javnom obraćanju nakon provedenog prvog kruga konzultacija na Pantovčaku.


 Najavila je da će drugi krug konzultacija biti 7. prosinca.


 ”U cilju potpune transparentnosti s hrvatskom javnošću želim podijeliti zabrinutost činjenicom kako su me neki novoizabrani zastupnici obavijestili o prijetnjama i pritiscima kojima su izloženi, kako političkim tako i insitucionalnim”, naglasila je predsjednica Republike.


 Pozvala je sve aktere u političkom procesu odabira mandatara “na punu odgovornost”, te najavila da će prvu sjednicu sabora sazvati za 3. prosinca.


 ”Pozivam sve da poštuju volju birača, zakone Republike Hrvatske, demokratske uzuse i dignitet formiranja vlasti.  Tome u prilog odlučila sam prvo zasjedanja 8. saziva Hrvatskoga sabora sazvati za dan 3. prosinca. Držim da nema potrebe za odugovlačenje, neka se Sabor konstituira i počne sa radom”, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.


 Prema Ustavu, predsjednica Republike mandat za sastavljanje Vlade povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika, odnosno za dobivanje mandata potrebna je potpora najmanje 76 zastupnika.


 Čelnik koalicije “Hrvatska raste” Zoran Milanović kazao je novinarima nakon konzultacija na Pantovčaku da ima 66 potpisa potpore, dok je čelnik Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko izjavio da ima “jako velik broj vjerodostojnih potpisa”.


NOVO 19:18 Predsjednik SDP-a i čelnik koalicije “Hrvatska raste”, Zoran Milanović u četvrtak je nakon konzultacija s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović na Pantovčaku izjavio da kao kandidat za mandatara Vlade ima nedovoljnih  66 potpisa potpore, te će stoga nastaviti razgovore s Mostom nezavisnih lista, kojem je poručio – “ne trebate se priklanjati, uključite se”.


U izjavi novinarima nakon konzultacija s predsjednicom Republike, koje su trajale tek 10-ak minuta iako je prema protokolu bilo predviđeno pola sata, Milanović je najavio i da će nastavak konzultacija uslijediti 7. prosinca, a da će predsjednica Grabar-Kitarović prvu sjednicu Hrvatskoga sabora sazvati nekoliko dana prije ustavnoga roka koji je 13. prosinca.


 Uz Milanovića, na Pantovčak su došli i predsjednica HNS-a Vesna Pusić, čelnica Laburista Nansi Tireli te predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.


 ”Sve je jasno za sada; ja kao kandidat za mandatara imam 66 potpisa a to nije dovoljno. Vidjet ćemo što imaju drugi, tko su drugi kandidati. I idemo dalje s pregovorima, s razgovorima. Sve je jasno za sada, drugi krug konzultacija je 7. prosinca i to je to”, kazao je Milanović dodavši  – “Naravno, bez Mosta ne možemo”.


 Mandataru je potrebna potpora natpolovične većine izabranih saborskih zastupnika, odnosno 76 potpisa te Milanoviću treba još 10 potpisa. Vjeruje da će u tom smislu razgovori s Mostom dobro završiti.  ”Mi bismo htjeli cijeli Most i to sam rekao u izbornoj večeri, da krenemo razgovarati o budućnosti Hrvatske”, rekao je Milanović, potvrdivši da bi Most bio dio Vlade ako on bude premijer.


 ”Ne trebate se priklanjati, uključite se”, poručio je Mostu, a na pitanje novinara rekao je kako ne može reći koliko će trajati ti razgovori.


 ”Sabor će biti sazvan nekoliko dana prije ustavnoga roka, a on je 13. prosinca i to je nedjelja. Dakle, Sabor će biti sazvan par dana ranije, a to će vam reći i predsjednica, to nije nikakva tajna. Sabor se konstituira izborom predsjednika običnom većinom, mada je to uvijek bila aklamacija, a vidjet ćemo hoće li i sada biti tako”, dodao je Milanović.


 Nije htio nagađati hoće li se neki od članova Mosta prikloniti koaliciji Hrvatska raste, kao ni hoće li neki članovi odustati od potpore.


 Milanović se pritom osvrnuo i na pitanje manjinskih zastupnika, odnosno činjenicu da Mirko Rašković iz SDSS-a nije dao potporu njegovoj koaliciji te naglasio da on ni na koga nije vršio pritisak. Rašković je nakon razgovora s predsjednicom Republike novinarima potvrdio da je na njega vršen pritisak unutar SDSS-a kako bi dao potporu za mandatara.


  “Ja nemam politiku da pecam, kao moji prethodnici, jednog po jednog predstavnika manjina. Šest predstavnika manjina je potpisalo, ne želim prejudicirati hoće li još tko potpisati. Ja ni na koga ne vršim pritisak”, kazao je Milanović.  Naglasio je da Raškovića nije poznao do prije tjedan dana.


 ”Što se događa ja ne znam. (…) Gospodin Rašković je član SDSS-a, na kraju krajeva mandat je njegov i on će objasniti sebi i javnosti, ako to želi, o kakvim je pritiscima riječ. Od mene sigurno nije bilo pritisaka. Ne poznamo se”, rekao je čelni čovjek koalicije “Hrvatska raste”.


 Milanović je u izjavi novinarima najavio i kako očekuje da će sutra biti objavljene povoljni gospodarski pokazatelji, odnosno, kako je rekao, gospodarski rast u 3. kvartalu znatno veći nego u 2. kvartalu.


NOVO 18:56  Most nezavisnih lista izvijestio je u četvrtak na konzultacijama predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović kako u sadašnjem trenutku ne daju potporu za sastavljanje vlade niti jednoj koaliciji -  ni HDZ-ovoj Domoljubnoj niti SDP-ovoj Hrvatska raste, izjavio je na Pantovčaku čelnik Mosta nezavisnih lista, Božo Petrov.


 Petrov je novinarima kazao da Most u ovom trenutku ima 16 glasova, dok će “dodatna dva glasa biti odlučena do kraja vikenda”.


 ”Iznijeli smo stavove kakve s medijima komuniciramo zadnja dva tjedna i to smo potvrdili i predsjednici Grabar – Kitarović. Od jedne i druge strane (HDZ i SDP) očekujemo da nam odgovore na dio koji se do sada stručno ispregovarao, a nakon toga na naše zahtjeve koji će biti vrlo skoro dostavljeni, nadam se da će ih prihvatiti obje strane pa ćemo moći sjesti za zajednički stol”, kazao je Petrov.


 Ponovio je da Most trenutno nema nikakvo opredjeljenje ni prema lijevoj niti prema desnoj koaliciji. 


 ”Imamo naše zahtjeve za reformama, stručnom vladom i zajedništvom”, rekao je Petrov. Dodao je da sada čekaju pismene odgovore, a onda će se nastaviti razgovori dalje. Petrov je također kazao kako dužina pregovora ne ovisi o Mostu jer su oni iznijeli svoje stavove te trenutno čekaju HDZ i SDP da se izjasne. 

 Izrazio je i uvjerenje da će se zbog situacije u zemlji postići konsenzus vezan uz njihove zahtjeve.


 ”Očekujem da će i jedni i drugi moći prepoznati taj dio. Ako je već na nižoj razini postojala suradnja između HDZ-ova Davora Ivana Stiera i SDP-ova Tonina Picule onda ne vidim zašto bi sadašnja situacija mogla biti drugačija. Tu očekujem dovoljno razuma i mudrosti i da će se moći sjesti za zajednički stol”, kazao je Petrov nakon polusatnih konzultacija s predsjednicom Republike.


 U izaslanstvu  Mosta, uz Petrova, bili su Robert Podolnjak, Stipe Petrina i Ivan Lovrinović.


NOVO 17.54  HDSSB i Živi zid u četvrtak na konzultaciji s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović na Pantovčaku, nisu dali potporu niti jednoj koaliciji, a Narodna stranka – reformista za mandatara je podržala Zorana Milanovića.


 Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin izjavio je kako je njegova stranka u novom sazivu Hrvatskog sabora spremna biti i u opoziciji, istaknuvši kako niti jednoj opciji nisu dali potpise svojih zastupnika.


 »Ako bude bilo potrebe za sklapanjem parlamentarne većine spremni smo preuzeti odgovornost i razgovarati. Naš program je vrlo jasan – Slavonija čeka«, kazao je Vulin.


 Smatra kako je još uvijek sve u rukama Mosta, da je situacija još nestabilna i ako se to u nekoliko idućih dana ili tjedana ne promjeni, HDSSB je spreman razgovarati i preuzeti odgovornost, rekao je. Vulin je napomenuo da su spremni razgovarati s onima koji imaju šansu sastaviti parlamentarnu većinu bez nekog dugog oklijevanja i klauzura od nekoliko dana, jer, dodao je, njihov je program vrlo jasan.


 Upitan hoće li u Saboru HDSSB osnovati klub zastupnika sa strankom Milana Bandića odgovorio je da ništa nije konkretno dogovoreno, te kako ima mogućnosti za suradnju i u tom smislu.


Sinčić: Živi zid ne podupire ni jednu koaliciju


 I predsjednik Živog zida Ivan Sinčić izvijesti je kako je predsjednici Grabar-Kitarović, na upit hoće li dati potporu HDZ-ovoj ili SDP-ovoj koaliciji, odgovorio da to nije moguće jer ostaju iza one politike koju su obećali svojim biračima.


 »Ako bilo koja stranka ili koalicija u Saboru predloži mjere za koje se Živi zid zalaže – ukidanje valutne klauzule, kazneni progon guvernera HNB-a Borisa Vujčića, smjene korumpiranih sudaca i slično, mi ćemo mjere korisne hrvaskom narodu podržati u Saboru bez obzira od koga dolazile«, naglasio je Sinčić.


Čačić podupro Milanovića za mandatara


 Predsjednik Narodna stranka – reformista, Radimir Čačić, na konzultacijama je podupro Zorana Milanovića za mandatara.


 Pedsjednicu Republike izvijesti je kako smatra da su novi izbori najgore rješenje u ovom trenutku za zemlju, ne samo zbog cijene, već i zbog ukupne situacije u kojoj se Hrvatska nalazi, rekao je.


 No, ako Milanović uz potporu reformista i svih drugih koji su mu je dali, ne uspije formirati parlamentarnu većinu, Čačić je najavio i da je spreman – ako desni centar formira većinu, njihovoj vladi dati podršku.


 »Ne mislim da treba izigravati demokratsku volju građana na bilo kakav način. Svaka stranka u parlamentarnoj demokraciji dužna je za svoje programe, projekte i uvjerenja zalagati se i na taj način da preuzme odgovornost i u izvršnoj vlasti, primjereno podršci koju je dobila«, kazao je.


 Čačić je zaključio da je u sadašnjoj situaciji potpuno jasno kako samo Most odlučuje ide li se na nove izbore ili ne. Dodao je da ne zna što će se desiti, i da će prvi test biti pokušaj konstituiranja Sabora.


NOVO 17.38 Izabrani zastupnik SDSS-a Mirko Rašković izjavio je u četvrtak popodne na Pantovčaku da ga više osoba iz njegove stranke politički pritišće u pogledu davanja potpore mandataru Vlade, a koju on još uvijek nikome nije dao te je zbog tih pritisaka od predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović zatražio da ga politički zaštiti.


»Došao sam osobno tražiti pomoć kod predsjednice države«, rekao je Rašković novinarima te potvrdio da on još nikome nije dao potpis potpore za sastavljanje Vlade.


 Kod predsjednice je Rašković bio nakon potpredsjednika SDSS-a Milorada Pupovca, a novinarima je rekao da je od Grabar-Kitarović tražio političku zaštitu »od pritisaka koji su stvoreni u javnosti«. »Od mene se traži ono što moja savjest ne prihvaća«, rekao je Rašković.


Potvrdio je da ga pritišće više osoba. »Pritišće me puno njih da preuzmem odgovornost mimo svoje savjesti, mimo odluke svoje stranke, pa i mimo odluke onih birača koji su me birali za zastupnika«, rekao je.


 Svoj će potpis, naglasio je, dati onog trenutka kada ‘kao manjinac’ »osjeti da netko ima većinu«.


Kazao je kako ga ne pritišću ni HDZ niti SDP, a na novinarski upit potvrdio je da je pritisak iz njegove stranke.


»Moguće da da, moguće. Eto, valjda tako«, kazao je Drašković na novinarsko pitanje pritišću li ga iz SDSS-a.


 Kazao je i da ga »pritišću različiti«. »Traže da se priključim jednoj ili drugoj opciji. Različiti ljudi, različite osobe«, rekao je.


Nije htio komentirati Pupovčeve riječi nakon konzultacija s predsjednicom Republike da su sva tri SDSS-ova zastupnika dala potpis potpore koaliciji »Hrvatska raste«. »Ja nisam dao«, kratko je rekao.


NOVO 16.54 Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u četvrtak na Pantovčaku, nakon konzultacija s predsjednicom Republike, da je SDSS jedinstven i u prvome krugu konzultacija podržava čelnika koalicije Hrvatska raste Zorana Milanovića kao mandatara, upozorivši da su neke stranke prije i nakon parlamentarnih izbora pritiskale SDSS u pogledu tog političkog izbora, no nije rekao koje.


Novinare je zanimalo je li SDSS jedinstven s obzirom na sumnje koje je u tom pogledu danas iznio predsjednik HDZ-a i čelni čovjek Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko, ali i s obzirom na to da je na konzultacije na Pantovčak odvojeno došao izabrani zastupnik SDSS-a Mirko Rašković.


 »SDSS i rukvodstvo nemaju dvojbe oko odluka koje donose«, rekao je Pupovac, a na pitanje novinara otkud onda današnje sumnje Karamarka da SDSS nije složan, Pupovac odgovara: « Ako Karamarko zna nešto više, što ja kao predstavnik stranke ne znam, onda to pitajte njega. Ja o njegovoj stranci ne znam ništa što ne trebam znati«.


 Mirko Rašković tražio je od Ureda predsjednice da na konzultacije dođe sam te ga je Grabar-Kitarović primila i s njime odvojeno razgovarala, kao što je to napravila i s izabranim saborskim zastupnikom Dragom Prgometom koji je u Sabor ušao na listi Mosta nezavisnih lista, a potom osnovao stranku Hrid.


 Pupovac je novinarima kazao da izabrani zastupnici SDSS-a, u prvom krugu konzultacija, podržavaju koaliciju »Hrvatska raste« i mandatara Zorana Milanovića, a na pitanje novinare kako komentira kritike iz Domoljubne koalicije da se manjine ne bi trebale opredijeliti »ovako rano«, odgovorio je kako je u razgovoru s predsjednicom rekao »da neće dopustiti nikakve pritiske i prijetnje i ograničavanje mandata izabranih zastupnika, SDSS-a niti bilo koje političke grupacije«.


 »Predsjednici sam rekao da nikakva prisila, nikakve javne poluprijetnje i nikakvi pokušaj prijetnji ogrančavanja mandata zastupnika nacionalnih manjina u pogledu njhovog političkog izbora nisu u skladu s Ustavom i nisu u skladu s najboljom političkom praksom koju je Hrvatska imala«, rekao je Pupovac.


Podsjetio je pritom na potporu koju je SDSS dao HDZ-u 2003. i 2011. te kazao kako ih nitko na to nije prisiljavao. »To je bila stvar naše političke procjene i izbora«, dodao je.


 Na pitanje novinara potvrdio je da je tijekom predizborne kampanje »bilo stranaka koje su htjele utjecati na političke odluke SDSS-a i izbor kandidata za zastupnike u Sabor«, a pritisaka je, kazao je, bilo i nakon izbora. No, Pupovac nije htio otkriti o kojim se strankama radi, poručivši im da – griješe. »Rekao sam predsjednici što sam trebao reći. A svima koji me čuju, a koji to rade, poručujem da griješe oni koji žele ograničavati mandate zastupnika nacionalnih manjina«.


Poručio je takvima da neće uspjeti u toj prisili. »Ako će koristili sredstvo prisile, pritiska prema bilo kojem od zastupnika nacionalnih manjina, u tome neće uspjeti, nego će se ozbiljno kompromitirati i teško kompromitirati mogućnost međusobne suradnje«, naglasio je.


Sasvim je neuobičajeno i nedopustivo i nedemokratski da se to radi, upozorava Pupovac.


Dodaje pritom kako nitko ne osporava »dijaspori da glasa i izabere odmah«, a istodobo se to pravo nastoji ograničiti zastupnicima manjina koji su birani u zemlji u kojoj žive i rade. »Zašto je moj mandat manje vrijedan sa skoro 15 tisuća glasova od nekog mandata HDZ-a i SDP-a koji je izabran s 300 glasova. S kojim pravom? I tko toj gospodi daje pravo da ograničavaju moju ustavnu ovlast i obvezu kao zastupnika koji je peti, šesti put prisežem na Ustav RH? Koja je to demokracija?«, upitao je Pupovac.


NOVO 15.54 Izabrani zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin izjavio je, nakon konzultacija s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, da su manjine složne te da je sedam zastupnika nacionalnih manjina preliminarne potpise potpore za sastavljanje nove Vlade dalo čelniku koalicije Hrvatska raste Zoranu Milanoviću.


»Manjine su složne. Sedam zastupnika nacionalnih manjina ima isti stav o prethodnoj podršci mandataru Zoranu Milanoviću za sastavljanje vlade«, kazao je Radin novinarima nakon konzultacija s predsjednicom Grabar-Kitarović upitan jesu li manjine složne oko potpore Milanoviću.


Pojasnio je kako će manjine, nakon što Milanović postane mandatar, sastavljati posebne sporazume te će se nakon toga ići na potpise. Nakon potpisa sporazuma, dodao je, doći će i do konačnog potpisa potpore mandataru.


Upitan zašto zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj nije došla na jučerašnji sastanak kazao je da im je na posredan način rekla »kako nije našeg mišljenja« te da nije još odlučila.


Na pitanje ako Milanović ne uspije sastaviti vladu, može li predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko računati na njihovu potporu odgovorio je kako su prijevremeni izbori najgora solucija. Hipotetski smatra kako će, ako se ne sastavi vlada, doći do razdoblja »koraka natrag sa svih strana i nakon toga koraka naprijed kako bi se mogao usuglasiti jedan eventualni program s novim mandatarom, za kojeg sada ne možemo reći tko bi mogao biti«.


NOVO 15.16  Izabrani zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladmir Bilek izjavio je nakon konzultacija s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, da je preliminarni potpis potpore za sastavljanje nove Vlade dao čelniku koalicije Hrvatska raste Zoranu Milanoviću.


»Kao zastupnik za češku i slovačku manjinu osnovao sam savjet saborskog zastupnika u kojem su predstavnici krovnih organizacija obiju manjina i zajednički smo donijeli odluku da ćemo preliminarno podržati Zorana Milanovića za mandatara«, rekao je Bilek novinarima po završetku razgovora s hrvatskom predsjednicom.


 Na upit novinara objasnio je da preliminarni potpis ne znači izravno i dizanje ruke u Hrvatskome saboru za Vladu.


»Preliminarni potpis ne znači izravno i dizanje ruke u Saboru za vladu, već znači pomoć mandataru da dobije mandat za sastavljanje Vlade«, kazao je Bilek.


Predsjednica Grabar-Kitarović primila je i zastupnika mađarske nacionalne manjine Šandora Juhasa, ali on, kao i nešto ranije zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj, nije dao izjavu novinarima.


NOVO 15.04 Zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi izjavio je novinarima nakon konzultacija kod predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da će romska nacionalna manjina, kao i drugih 11 manjina koje on zastupa, podržati SDP-ovu koaliciju Hrvatska raste, jer je bivša Vlada za njih učinila najviše.


»Ono što je prošla Vlada učinila romskoj nacionalnoj manjini nije sigurno učinjeno u posljednjih 60 do 70 godina. To je bio i jedan od razloga zbog čega za mandatara podržavamo Zorana Milanovića i SDP-ovu koaliciju Hrvatska raste«, rekao je Kajtazi novinarima.


Kajtazi nije odogovorio na novinarski upit zašto među »manjincima« koji podržavaju Milanovića za mandatara nije i predstavnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj.


Upitan kako ocjenjuje stajalište HDZ-ove Domoljubne koalicije da nacionalne manjine ne bi unaprijed trebale davati potporu nekome od mandatara već se prikloniti većini, odgovorio je kako, imajući u vidu da Klub nacionalnih manjina može donijeti proračun i donosi više zakona, manjine mogu biti i dio Vlade. Naveo je kako o tome nije razgovarao s predsjednicom Grabar-Kitarović.


NOVO 14:16  Ermina Lekaj Prljaskaj, zastupnica Albanaca, otišla je bez izjave. Jedino njen potpis od svih manjinaca Zoran Milanović, navodno, nije dobio. 

NOVO 14:00 “Naš stav je i prije kampanje bio jasan. Spremni smo podržati vladu lijevog centra pod uvjetom decentralizacije. IDS je dao potpise Zoranu Milanoviću. Vjerujemo da Hrvatskoj što prije treba vlada. Mislim da ta koalicija ima sedamdesetak zastupnika, ali to će vam reći budući mandatar”, kazao je novinarima Miletić.


Zadovoljan je, kaže, što je tema decentralizacije postala najbitnija tema te je ustvrdio kako bi za državu bilo najgore da se ponove parlamentarni izbori. »Mislim da je Hrvatskoj potrebna čim prije nova vlada s punim ovlastima. Mislim da bi za državu najgore bilo ići u nove izbore«, rekao je.


Kako je potvrdio glasnogovornik Ureda predsjednice Luka Đurić, predsjednica Grabar-Kitarović već je telefonski razgovarala s Milanom Bandićem koji je u inozemstvu, a čija stranka ima dva mandata u Saboru, a tijekom dana telefonski će razgovarati i s Dragom Prgometom koji je u Sabor ušao na listi Mosta, a nakon toga osnovao novu stranku Hrid.


NOVO 13:55  Na konzultacije je stigao je predsjednik IDS-a Boris Miletić. Njegova je stranka na izborima osvojila tri mandata


NOVO 10.38 ”Ono što ste pročitali u medijima je istina, u ovom trenutku imamo 67 potpisa. Iznenađenja su uvijek moguća, ali se ne događaju često”, rekao je Grčić novinarima uoči sjednice Vlade.


 Upitan što očekuje od konzultacija na Pantovčaku ustvrdio je kako su one dio procesa koji ide dalje, a pregovori s Mostom teku. “Vjerojatno ćemo danas finalizirati dio koji smo pregovarali u smislu naših stajališta po svim točkama po pojedinim područima, a nadopunit ćemo ih sa stajalištima vezanima uz današnje pregovore. Idemo prema Mostu s jasnom ponudom”, istaknuo je.


 Na pitanje je li provediv zahtjev Mosta za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu Grčić je odgovorio kako ne zna točno o kakvim je zahtjevima riječ, te da će se zaključak o tome  donijeti nakon što se obave pregovori.


 Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na isto je pitanje odgovorio kako “treba razmotriti sve što doprinosi poboljšanju stanja u okolišu i to podržati, ali i sagledati sve druge implikacije”.


 Grčić i Zmajlović nisu željeli komentirati izjavu bivšeg premijera Ive Sanadera, koji je u srijedu navečer pušten iz istražnog zatvora, da pravosuđe radi protiv njega. “Mi se kao vlada ne miješamo u posao pravosuđa”, istaknuo je Grčić.


NOVO 10.43 Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u četvrtak kako je tvrdnja da je sedam od osam manjinskih zastupnika potpisalo podršku Zoranu Milanoviću “mala obmana”.


“To je mala obmana zbog koje će gospodin Milorad Pupovac morati objasniti kako se to radi da jedan čovjek potpisuje za tri osobe. I još jedna stvar koja mi se nije dopala u njegovoj izjavi – da su diskriminirane nacionalne manjine ako ne sudjeluju u kreaciji. Nacionalne manjine nisu stranka. To je klub od kojeg se očekuje da bude konstruktivan prije svega prema interesima svojih nacionalnih manjina”, rekao je Karamarko ispred središnjice stranke.


Novinarima je potvrdio da će na današnjim pregovorima s Mostom podržati njihov zahtjev za proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa koji Most postavlja kao uvjet za podršku novoj vladi.


“Mi već tri godine o tome pričamo u stranci i to je bila i naša ideja s kojom smo htjeli ići nakon izbora”, rekao je Karamarko.


Veseli se, kaže i današnjim pregovorima s Mostom jer “svako daljnje odugovlačenje nije dobro za Hrvatsku , gospodarstvo i sigurnost”.


Veseli se, ističe, i poslijepodnevnim konzultacijama s predsjednicom o davanju mandata za sastavljanje vlade. “Vjerujem da će uskoro doći do raspleta pozitivnog za nas”, ustvrdio je.


Komentirajući sinoćnju izjavu nekadašnjeg predsjednika HDZ-a Ive Sanadera kako je njegov politički progon počeo tek kada je pokušao doći na mjesto počasnog predsjednika HDZ-a, Karamarko je kazao kako mu je to teško komentirati jer “nije bio akter u stranci” u smislu da je imao nekakvu dužnost. “Ne znam te detalje, pratio sam medijski isto kao i svi ostali”, rekao je Karamarko.


Za najnovije rezultate istraživanja agencije Ipsos prema kojem je HDZ sada druga stranka po jačini kazao je kako je to “komedija”.


“Hajdemo ukinuti izbore, neka Ipsos puls određuje tko će pobjeđivati i tko će biti u parlamentu većina, neka kreira vladu. Mi smo pobijedili na izborima i tjedan dana nakon toga gledamo kako baš i nismo mi pobijedili i cijelo vrijeme se neki upiru gubitnike proglasiti dobitnicima, a nas dobitnike gubitnicima”, rekao je Karamarko. Dodao je također i kako “narod ne treba zavaravati”.