O lažima i bajkama

Grabar-Kitarović: Predsjedničke ovlasti su mi dovoljne da promijenim lice zemlje

Hina

Grabar Kitarović je ponovila da neće dopustiti da se govori da smo mala zemlja, a pogotovo da to govore premijer ili predsjednik države, koji kažu da nikada nećemo biti bogata država



Istaknula je kako predsjednik na odlasku kaže da nije mogao ništa jer su mu ovlasti ograničene Ustavom.


To je bajka, to nije točno. Šutio je da bi ga izabrali za novi mandat. Ovih dana predstavio je novi program. Moram reći da u njega ne vjeruje ni SDP, a kamoli on sam, ustvrdila je Grabar-Kitarović. Također je ocijenila da je Josipovićeva nova pravednost samo pravednost za privilegirane.


Ponovila je kako neće dopustiti da se govori da smo mala zemlja, a pogotovo da to govore premijer ili predsjednik države, koji kažu da nikada nećemo biti bogata država.




“To je laž. Imamo sve preduvjete, resurse, vrijedne seljake, ribare, poljoprivrednike, poduzetnike, umirovljenike, žene… Nema nikakvog razloga da smo na dnu EU i da imamo ovakvu nezaposlenost. Vladaju čemer, jad i sivilo. Dosta je toga”, istaknula je. Prozvala je Vladu za nesposobnost jer desetci tisuća mladih odlaze ‘trbuhom za kruhom’, umirovljenici ‘krpaju kraj s krajem’, a radnici ne rade i svaka je druga mlada osoba nezaposlena. Posebice je istaknula pitanja branitelja kojima je vlast, kako je rekla, oduzela dostojanstvo i sve ih ponizila.


“Završit ćemo ono što smo počeli s prvim predsjednikom Tuđmanom. Povest ćemo Hrvatsku u prosperitet i blagostanje zajedno! Program mi je vrlo jednostavan, nema floskula, ne želim docirati i biti profesor, već jedna od vas, žena iz naroda”, poručila je HDZ-ova kandidatkinja.


Vladu je posebno kritizirala zbog poljoprivrede. Ocijenila je da nije u stanju napraviti plan ruralnog razvoja zbog kojeg smo ove godine izgubili 2,2 milijarde kuna iz fondova EU, a čini se, dodala je, da bismo isto tako mogli proći u sljedećoj godini. “Iz kohezijskih fondova u 2014. od mogućih 1,53 milijarde eura iskoristili smo nula kuna. To je pronevjera i zato moraju odgovarati i otići”, rekla je, dodajući da je to je pola iznosa koji žele dobiti od monetizacije autocesta.


“Ceste bi dali strancima, a nisu znali uzeti novac na pladnju”, poručila je Grabar-Kitarević. Ponovila je da će se zauzimati za nultu stopu protiv korupcije, neovisniju i bržu državnu upravu te jačanje vanjske politike.”Treba obnoviti strateška partnerstva s pojedinim zemljama u NATO-u i EU i voditi dobru politiku prema susjedima, dobrosusjedsku i čistih računa te rješavati otvorena pitanja, pogotovo u vezi s nestalima kako bi njihove obitelji mogle zatvoriti taj dio povijesti”, rekla je Grabar-Kitarović.


Koprivničko-križevački dožupan i predsjednik županijskoga HDZ-a Darko Sobota pozvao je stanovnike tog dijela Hrvatske da iskažu domoljublje i svoj glas daju, uvjeren je, budućoj predsjednici.


U sklopu predstavljanja programa prikazan je dokumentarni film “Kolinda – sjećanje”.