Prvi predsjednički potez biti iniciranje sjednice Vlade

Grabar-Kitarović: Neću dopustiti Milanoviću da vrijeđa građane; Kovač prozvao premijera zbog govora mržnje

Hina

D. Kovačević

D. Kovačević

Grabar Kitarović je u intervjuu za Hrvatski radio ponovila kako ju je predsjednik u odlasku Ivo Josipović nazvao u nedjelju navečer i čestitao joj na pobjedi, ali Milanović to još nije učinio.''On nije nazvao, ne znam iz kojih razloga. Nadam se da će nazvati i čestitati, a ako ne, ja ću inzistirati na razgovoru jer on se ne može ponašati tako prema hrvatskim biračima, hrvatskom narodu.''



ZAGREB – Novoizabrana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović osudila je u ponedjeljak oštre riječi premijera Zorana Milanovića u izbornoj noći, poručivši kako ne želi zaoštravati odnose ni s kim, ali mu neće dopustiti da vrijeđa hrvatske građane.


Milanović je, zamoljen da komentira moguće traženje prijevremenih parlamentarnih izbora, novinarima u Josipovićevu stožeru kazao kako će njegova Vlada trajati do kraja. »Uredili smo državu. Oni su hajdučija, mi smo država«, poručio je.


Grabar Kitarović je u intervjuu za Hrvatski radio ponovila kako ju je predsjednik u odlasku Ivo Josipović nazvao u nedjelju navečer i čestitao joj na pobjedi, ali Milanović to još nije učinio.»On nije nazvao, ne znam iz kojih razloga. Nadam se da će nazvati i čestitati, a ako ne, ja ću inzistirati na razgovoru jer on se ne može ponašati tako prema hrvatskim biračima, hrvatskom narodu. Neću dopustiti da dijeli i dalje ljude na naše i njihove i slično. Želim da iskaže poštovanje prema svim građanima Republike Hrvatske, ali isto tako da podnese račune što je i kako radio i zašto se zemlja nalazi na rubu takve duboke krize. Ne želim zaoštravati odnose ni s kim, ali isto tako neću dopustiti da se vrijeđaju hrvatski građani«, poručila je Grabar Kitarović.

Kohabitacija ovisi o Milanoviću


Na pitanje je li moguća kohabitacija s Milanovićevom vladom, odgovorila je kako će to ponajprije ovisiti o premijeru. »Uvijek sam isticala da sam spremna na suradnju. Suradnja i timski rad je prvo što želim. Hrvatska je moja prva stranka, moj prvi interes i dobrobit naših ljudi, a o njemu ovisi hoće li prihvatiti tu ruku suradnje ili će to biti odnos neproduktivan za hrvatsku državu«, kazala je.Za Josipovića je kazala kako je lijepo to što ju je nazvao u izbornoj noći. »On je nazvao sinoć, lijepo od njega, čestitao je i vidjet ćemo se danas poslijepodne«, kazala je Grabar Kitarović te naglasila kako s Josipovićem želi civiliziran odnos, dostojan uređenih država. Ponovila je da će joj prvi predsjednički potez biti iniciranje sjednice Vlade, od koje će zatražiti da podnese mjere za izlazak iz duboke gospodarske i socijalne krize.»Ako ih nema, onda idemo dalje razgovarati jesu li potrebni prijevremeni izbori, je li ova Vlada spremna i sposobna išta učiniti ili da prepusti posao nekom drugom, tko će znati izvući zemlju iz krize«, kazala je Grabar Kitarović.

Na pitanje kako namjerava potaknuti izlazak iz krize, s obzirom na skučene predsjedničke ovlasti, rekla je kako je to nemoguće u izravnom djelovanju, ali se, kad je Vlada bezidejna, može učiniti puno kroz različite inicijative, okrugle stolove i savjetovanja, u koja namjerava uključiti sve iz zemlje i inozemstva koji su spremni pomoći.


Summit o zapošljavanju


Najavila je i da će okupiti sve političke stranke u Hrvatskoj na raspravi o pitanjima bitnim za Hrvatsku za čije je rješavanje nužan nacionalni konsenzus, dodavši kako priprema i summit na kojem bi gospodarstvenici, predstavnici sindikata i drugi stručnjaci razmotrili pitanje zapošljavanja, jer je nezaposlenost jedan od najvećih problema u Hrvatskoj.Kad je riječ o problemu 320.000 građana s blokiranim računima, najavila je da će zatražiti ocjenu ustavnosti Ovršnog zakona, iako je to od Ustavnog suda već zatražila udruga Blokirani.»Držim da treba da treba ocijeniti njegovu ustavnost, da trebaju njegove promjene, da ga treba uskladiti s modernim zakonima koji poštuju dignitet obitelji i svakog pojedinca«, rekla je Grabar Kitarović.Novoizabrana predsjednica nada se da neće imati problema u suradnji s ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić, a kazala je kako želi energičniju vanjsku politiku, otvaranje Hrvatske prema svijetu, bolje pozicioniranje u EU-u i NATO-u i obnovu strateških partnerstava s Njemačkom i drugim državama, a kad je riječ o susjednim zemljama, ponovila je da će inzistirati na rješavanju svih otvorenih pitanja.

Prijevremeni izbori




Upitana je li njezina pobjeda vjetar u jedra HDZ-a i hoće li inzistirati na prijevremenim izborima, naglasila je da će biti predsjednica svih građana i prije svega voditi računa o interesu građana, države i naroda.


»Neću gledati ni stranački niti po bilo kojem drugom načelu. Ako se Milanović i njegova Vlada uistinu ne prihvate posla i ne počnu poduzimati mjere koje će doista dati rezultate, onda ću inzistirati na prijevremenim izborima«, kazala je.Ponovila je da se neće libiti uputiti kritiku ni HDZ-ovoj vladi, bude li trebalo, ali i napomenula da to ne očekuje, jer je njezin odnos s predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom »pun poštovanja i međusobnog uvažavanja«. »Dijelimo zajedničke ciljeve, ali isto tako, neću se libiti ako bude trebalo uputiti kritiku«, poručila je.

Kad je riječ o braniteljskim prosvjedima, Grabar Kitarović je kazala kako ih ne želi vezivati uz uspjeh svoje kampanje. »Oni su prosvjedovali kroz prizmu toga što žele poštovanje prema sebi i Domovinskom ratu«, kazala je Grabar Kitarović te ponovila kako neki u Hrvatskoj Domovinski rat žele prikazati kao građanski.


Dokazat ću građanima da su mi svi isti


Ustvrdila je da je spremna izdići se iznad stranačkih podjela i izaći iz stranačkog dresa, te ponovno pozvala na jedinstvo.»To će svakako biti izazov, ne zavaram se da će biti lako. To se ne može dogoditi preko noći, jer društvo je doista previše podijeljeno, ali učinit sve što je u mojoj moći da dokažem građanima da su mi svi isti, da je dobrobit Hrvatske na prvom mjestu, kao i dobrobit svih građana, i da ću raditi u njihovom interesu. Za to nam je potrebno jedinstvo kakvo smo iskazali početkom 90-ih kada smo obranili Hrvatsku«, poručila je.

Upozorila je da 80 posto branitelja ima mirovine do 2.400 kuna pa se s pravom bore za svoja prava. Razvoj događaja ovisi o Vladi, ali će posredovati između branitelja i Vlade te sa svoje strane učiniti sve kako bi braniteljima omogućila da se maknu s ulice i zime.


»Možete me ponovo očekivati u Savskoj na vrlo konkretnim razgovorima, meni neće biti ispod časti ići k njima u Savsku«, poručila je Grabar Kitarović.Ponovila je da će inzistirati na preseljenju Ureda Predsjednice s Pantovčaka u državnu rezidenciju u Visokoj ulici te najavila da će prepoloviti broj zaposlenih u Uredu.Na pitanje po čemu bi željela da se zapamti njezin mandat odgovorila je – »po tome da smanjimo na minimum broj nezaposlenih, da u potpunosti anuliramo broj blokiranih, da Hrvatska ostvari rast i razvoj i da obnovimo hrvatsko zajedništvo«.

Kovač prozvao Milanovića zbog govora mržnje


Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač prozvao je u ponedjeljak premijera Zorana Milanovića zbog, kako je rekao, govora mržnje na račun novoizabrane predsjednice Republike, ali i samog HDZ-a, što je, tvrdi, u konačnici rezultiralo noćašnjim demoliranjem njihovog stranačkog objekta u Sesvetama.Premijer Milanović sinoć je, umjesto da kao i predsjednik Josipović, čestita na izbornoj pobjedi Kolindi Grabar Kitarović, on se obrušio na nju i svojim ju je govorom omalovažavao, a omalovažavao je i vrijeđao i HDZ, rekao je Kovač na konferenciji za novinare. Slične je riječi, tvrdi, i uputila i članica stožera Ive Josipovića Željka Antunović koja je rekla da su svi normalni ljudi u Hrvatskoj glasovali za Josipovića.»To je sramotno i skandalozno i čini me tužnim. Hrvatskoj treba zajedništvo i jučer jest bila jedna teška utakmica koju smo dobili i utakmica je završena i sada treba početi raditi, a ne vraćati se govorima mržnje u prošlost«, rekao je Kovač. Osobno ga je Milanovićev nastup, tvrdi, podsjetio na govor iz kasnih 40-tih i obračun s Informbiroom.Noćašnji incident u Sesvetama gdje je demoliran HDZ-ov objekt rezultat je Milanovićevog govora mržnje, uvjeren je predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić. »Očito neki ne mogu podnijeti rezultate predsjedničkih izbora, ali to je njihov problem, no iz svega toga se može vidjeti tko je hajdučija, a tko nije«, poručio je Mikulić.

Milanović je nakon jučerašnjih izbora prozvao Kolindu Grabar Kitarović da je vodila »sektašku kampanju« i da joj se kampanja sastojala od sedam rečenica koje je ponavljala te između ostalog poručio – »Mi smo država, a oni su hajdučija«.