Predsjednica gostovala na HRT-u

Grabar-Kitarović: Lozančić je bio Milanovićev osobni obavještajac; SDP: Predsjedničin stav suprotan premijerovim riječima

Hina

NL arhiva

NL arhiva

Kolinda Grabar-Kitarović optužila je u razgovoru za HRT bivšeg ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića da je bio »osobni obavještajac« Zorana Milanovića, a iz SDP-a uzvraćaju kako je takav stav suprotan riječima Tihomira Oreškovića da nije vidio »nikakve podatke i rezultate« koji bi potvrdili da je Lozančić kršio zakon



ZAGREB Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović optužila je u srijedu, u razgovoru za HRT, bivšeg ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića da je bio »osobni obavještajac« bivšeg premijera Zorana Milanovića, a iz SDP-a uzvraćaju kako je takav stav suprotan riječima premijera Tihomira Oreškovića da nije vidio »nikakve podatke i rezultate« koji bi potvrdili da je Lozančić kršio zakon.


Grabar-Kitarović je Lozančićevo razrješenje zatražila krajem siječnja, a prije nešto više od mjesec dana svoj supotpis na tu odluku stavio je i premijer Orešković. Predsjednica i premijer za novog su šefa SOA-e predložili Daniela Markića.


Predsjednica je tada u svojoj odluci navela da je Lozančić izgubio njezino povjerenje te da se ogriješio o Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu, a premijer je u intervjuu za Media servis danas kazao da nije vidio »nikakve podatke i rezultate koji su to potvrdili«.




Lozančić je ostavku na mjesto šefa SOA-e podnio proši tjedan i tako omogućio da o imenovanju novog šefa SOA-e raspravlja saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji je danas većinom glasova podržao imenovanje Markića, uz izdvojeno mišljenje HDZ-ova Miroslava Tuđmana i HSLS-ova Darija Hrebaka.


»Ostavka jest dobrodošla, međutim ja pratim njegov rad puno dulje nego što to prati gospodin Orešković. Gospodin Lozančić dobro zna da o nekim razlozima ne mogu govoriti jer je riječ o nacionalnoj sigurnosti, o stabilnosti države i to je on i koristio. Ali ono što mogu reći jest da je gospodin Lozančić bio privatni, odnosno osobni obavještajac gospodina Milanovića, i tu ću stati«, kazala je tim povodom Grabar-Kitarović HRT-u, a razgovor će u cijelosti biti objavljen u večerašnjem Dnevniku.


Predsjedničinu izjavu u SDP-u nisu željeli službeno komentirati dok intervju ne bude emitiran u cijelosti, no neslužbeno poručuju kako je to što je rekla predsjednica dijametralno suprotno onome što je u intervjuu za Media servis kazao premijer Orešković.


U SDP-u podsjećaju i da je saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost pozitivno mišljenje na imenovanje Markića na čelo SOA-e dao na temelju Lozančićeve ostavke te kako ni Odbor nije dobio nikakvu potvrdu da je Lozančić kršio zakon.


»Ako je doista bilo teških kršenja zakona o kojima govori predsjednica, kako je moguće da nikakav dokaz o tome nije stigao ni do premijera Oreškovića ni do nadležnog saborskog odbora«, pitaju se u SDP-u.