Predsjednička kandidatkinja HDZ-a

Grabar Kitarović: Josipovićeva inicijativa je bijeg od stvarnosti

Hina

Hrvatska se nalazi u dubokoj krizi, ali nije riječ o ustavnoj krizi jer se ona ne može se rješavati ustavnim promjenama, pogotovo ne dva mjeseca prije izbora«, izjavila je novinarima



TINJAN – HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović danas je bijegom od stvarnosti i zamagljivanjem stvarnih problema u državi nazvala inicijativu predsjednika Republike Ive Josipovića za ustavnim promjenama, ističući da Hrvatska nije u ustavnoj, nego u dubokoj gospodarskoj i socijalnoj krizi.


Prilikom posjeta Sajmu pršuta u Tinjanu, Grabar Kitarović je komentirala Josipovićevo predstavljanje istraživanja javnog mnijenja, kojim predsjednik potkrjepljuje potrebu za ustavnim promjenama i uvođenjem preferencijalnog glasovanja, te ocijenila nevjerojatnim da »netko iz izvršne vlasti zove zakonodavnu vlast u svoj ured i predstavlja rezultate jedne ankete«.


»Inicijativa predsjednika Josipovića je bijeg od stvarnosti, to je zamagljivanje stvarnih problema. Hrvatska se nalazi u dubokoj krizi, ali nije riječ o ustavnoj krizi jer se ona ne može se rješavati ustavnim promjenama, pogotovo ne dva mjeseca prije izbora«, izjavila je novinarima. Naglasila je kako se u ovom slučaju radi o dubokoj gospodarskoj i socijalnoj krizi, krizi proračuna »koji nam je pred kolapsom«, te o činjenici da je opet preko 300 tisuća nezaposlenih.




»Dakle, ne možemo bježati od tih problema, a to je ono što predsjednik Josipović uporno čini posljednjih pet godina i što ga čini suodgovornim za stanje u državi«, istaknula je Grabar Kitarović. Ustvrdila je kako će kao predsjednica Hrvatske neprestano upozoravati na ključna pitanja i svaku Vladu, bez obzira tko joj je na čelu, upozoravati na ono što je problem u državi.


»Da se doista usredotočimo na život ljudi, životni standard, gospodarstvo, na gospodarsko i socijalno stanje, na ono što tišti ovu državu«, kazala je. »Ne možemo si dopustiti da naposljetku Europska unija, MMF i drugi, da nam stranci rješavaju te probleme u državi«, dodala je.


Osvrčući se na ostale predjedničke kandidate (Milan Kujundžić i Ivan Ruda), rekla je kako je Hrvatska slobodna zemlja u kojoj je dobrodošao svaki predsjednički kandidat, ističući kako »ne dijeli ljude ni na ljevicu ni na desnicu, ni po kakvom drugom opredjeljenju«. »Vjerujem da će građani prepoznati moj program, ja se doista želim usredotočiti na ono što je ključno za razvoj Hrvatske, za bolji život u Hrvatskoj«, poručila je Grabar Kitarović. Upitana kada će predstaviti svoj program, odgovorila je kako će to učiniti ovih dana, kada će »progovoriti vrlo jasno i glasno o ovim pitanjima gospodarskog i socijalnog stanja, ali i o vanjskoj politici koja je nepostojeća«.


»Nje jednostavno nema. Mi smo bili svjedoci prije nekoliko dana u Beogradu kada je Nikolić izjavio da Srbija nije nikada vodila agresivnu politiku ni prema kome drugome. Je li se netko od hrvatskih vlasti oglasio o tome? Ta izjava ne pridonosi bilateralnim odnosima između Hrvatske i Srbije, niti regionalnim odnosima, niti dobrosusjedstvu«, naglasila je. Hrvatsku vlast prozvala je da nema politiku ni prema BiH, ni prema Srbiji, niti prema EU, »i konačno je vrijeme da se tome stane na kraj«.


Upravo zbog toga, najavila je, ovih će dana žestoko progovoriti o vanjskoj politici, nacionalnoj sigurnosti, gospodarskom, socijalnom i drugom stanju i svemu ostalom što ulazi u ovlasti hrvatskog predsjednika, odnosno predsjednice, te o svemu onome »što smo mi dužni, kao moralna verikala, govoriti u ovome društvu«.


Ponovila je kako ne podupire monetizaciju autocesta, koju smatra potpuno pogrešnom. »Hrvatski narod je platio te ceste, mi smo znali upravljati i znat ćemo upravljati, moramo pronaći modele. Ako se strancima isplati preuzeti autoceste, onda se isplati i nama. Dugoročno je to ulaganje u hrvatsku privredu, gospodarstvo, jer one mogu samo rasti na cijeni kako se bude izgrađivala i završavala jadransko-jonska autocesta«, kazala je Grabar Kitarović. Upitana o mogućnosti monetizacije od strane domaćih fondova, odgovorila je kako se o raznim odnosima može raspravljati, ali da hrvatske autoceste moraju ostati u hrvatskom vlasništvu. »Dakle, nema nikakve monetizacije, nikakvih koncesija, to je nešto što nam može nositi čisti dobitak«, ustvrdila je.


Na upit je li bila upoznata s pregovorima Hrvatske s UBS švicarskom bankom, koji su se vodili u vrijeme njezina mandata kao ministrice vanjskih poslova, naglasila je kako ministarstvo nije pregovaralo o tome, već su to radila relevantna državna tijela, a »politika Vlade je bila koordinirana kako je bila koordinirana«. »Što se tiče tih iznalaženja, nemojmo tražiti greške u prošlosti, osvrtati se i tražiti tko je krivac. Jednostavno treba sagledati realno stanje kakvo je danas, koncentrirajmo se na budućnost, složimo se zajedno, jer ova zemlja nikad više nije bila podijeljena nego što je danas. Ujedinimo se i nađimo zajednički odgovor na pitanja od nacionalnog interesa«, poručila je Grabar Kitarović.