Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. studenoga 2019.
Predsjednica o presudi

Grabar-Kitarović: Hrvatska je branila BiH, nije sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu

Foto: N. REBERŠAK
Foto: N. REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 2. prosinac 2017. u 13:10 2017-12-02T13:10:12+01:00

Povijesna je istina da je hrvatski narod u BiH bio prva žrtva velikosrpske agresije u susjednoj državi i prvi joj se odupro, rekla je Grabar-Kitarović

Hrvatska nije sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu, nego je kroz pune četiri godine sudjelovala u obrani Bosne i Hercegovine, istaknula je u subotu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom prijema na Pantovčaku za Hrvate iz te države.

Predsjednica je Hrvate iz Bosne i Hercegovine primila u sklopu Dana otvorenih vrata na kojima tradicionalno ugošćuje predstavnike raznih dijelova hrvatskog društva. Na susretu u subotu, dogovorenom prije haške presude šestorici bivših političkih i vojnih čelnika Herceg-Bosne, sudjelovalo je 240 predstavnika Hrvata iz BiH.

»Nažalost, na ovaj naš susret pala je sjena tragičnih događanja u haškoj sudnici prije tri dana, u kojima smo u punoj mjeri vidjeli koliko su krhka očekivanja od ljudske pravde, proživjevši moralnu dramu šestorice naših sunarodnjaka i životnu dramu generala Slobodana Praljka«, poručila je na početku svečanosti Grabar-Kitarović.

»Kao hrvatska predsjednica želim još jednom posve jasno reći: povijesna je istina da je hrvatski narod u BiH bio prva žrtva velikosrpske agresije u susjednoj državi i prvi joj se odupro.

Povijesna je istina da je Hrvatska tijekom rata u BiH zbrinula stotine tisuća bošnjačkih i hrvatskih prognanika i izbjeglica te omogućila humanitarnu pomoć i naoružavanje svih obrambenih snaga, pruživši, sukladno međunarodnom pravu, i svu drugu pomoć radi obrane teritorijalnog integriteta i opstojnosti te države«, naglasila je predsjednica.

Ponovila je kako Hrvatska nije sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu, nego je kroz pune četiri godine branila BiH, podsjetivši i da je hrvatski narod pristao na stvaranje Federacije BiH kao zajedničkog entiteta s Bošnjacima, »kako bi pridonio miru i pomirenju«.

»S punim pokrićem u povijesnoj istini možemo reći da je hrvatski narod, organiziran u postrojbe Hrvatskog vijeća obrane, dao presudan doprinos obrani i opstojnosti BiH u prvim mjesecima velikosrpske agresije, a potom i u daljnjim operacijama njezine obrane i oslobađanja«, poručila je Grabar-Kitarović.

Osim vojnog, Hrvatska je u suglasju s legalnim državnim tijelima BiH pružila i najveći mogući politički i vojni doprinos njezinoj obrani, a konstruktivnim i odgovornim sudjelovanjem u postizanju Washingtonskoga i Daytonsko-pariškog sporazuma pružila je ključnu pomoć za završetak rata i uspostavu političkog dogovora za mirnodopski razvoj te države, rekla je predsjednica.

»Sve ovo što se dogodilo na Haškome sudu nas još više motivira da, s jedne strane, inzistiramo na utvrđivanju i promicanju povijesne istine, a, s druge strane, da se okrenemo budućnosti hrvatskoga naroda u BiH«, zaključila je.

Upozorila je kako Hrvati u BiH nisu gosti, nego su njezin konstitutivni narod koji »u konzumiranju svojih suverenih prava ne želi ništa drugo nego mir i ravnopravnost s Bošnjacima i Srbima«, te da oni »nisu bili i neće biti nacionalna manjina«, niti su ičim zaslužili da ih itko takvima smatra.

»Hrvati su u Bosni i Hercegovini stoljećima živjeli, žive i živjet će i dalje!«, ustvrdila je Grabar-Kitarović.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija