Posjet Skoplju

Grabar-Kitarović Hrvatima u Makedoniji poručila kako se radi na ostvarivanju njihovih prava

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Danas smo s dužnosnicima Makedonije razgovarali i o vama, a nastavit ćemo te razgovore i dalje kad je riječ o ostvarivanju svih vaših prava, posebno onog na očuvanje vaše nacionalne baštine, jezika, kulture i drugih stvari, rekla je predsjednica u Skoplju



SKOPLJE Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u četvrtak zajednici Hrvata u Makedoniji kako će Hrvatska nastaviti djelovati u svrhu ostvarivanja njihovih prava.


»Danas smo s dužnosnicima Makedonije razgovarali i o vama, a nastavit ćemo te razgovore i dalje kad je riječ o ostvarivanju svih vaših prava, posebno onog na očuvanje vaše nacionalne baštine, jezika, kulture i drugih stvari«, rekla je predsjednica u Skoplju na susretu s predstavnicima hrvatske manjine nakon što se sastala s predsjednikom Gjorgeom Ivanovim i predsjednikom Sobranja Talatom Džaferijem.


Na popisu stanovništva iz 2002. Hrvatima se u Makedoniji izjasnilo 2686 ljudi, no neslužbeno se procjenjuje da ih ima oko 4 tisuće, najviše u prijestolnici, Bitoli i Štipu, a u manjim skupinama i u Kumanovu, Ohridu i Tetovu, rečeno je iz ureda predsjednice.




U nekoliko makedonskih gradova se održava i hrvatska nastava za oko 70 učenika, a u posljednje četiri godine se njihov broj povećao za 40 posto.


S druge strane, u Hrvatskoj živi oko 4100 Makedonaca. Najviše ih je u Zagrebu, a slijede Primorsko-goranska i Istarska županija.


Predsjednica je ranije u četvrtak, na susretu s Ivanovim, naglasila kako su manjine »most poveznica« između dvije države, podsjetivši da je makedonska manjina priznata u hrvatskom ustavu, da ima svoju zastupnicu u parlamentu, te da Hrvatska financira aktivnosti makedonskih udruženja.


Ivanov je tom prilikom naglasio i kako je Hrvatska prva država »koja je uvela Makedonce u Europsku uniju« uvrštavanjem u svoj ustav, što je »velika pomoć koju rijetko tko ističe«.


Grabar-Kitarović je na susretu s Hrvatima izrazila zadovoljstvo što će se uskoro održati i treća sjednica Mješovitog odbora za provedbu sporazuma o zaštiti manjina koji su Skoplje i Zagreb potpisali 2007., izrazivši nadu da će biti postignuti konkretni pomaci. Dodala je kako je to dužnost svih onih država u regiji koje žele postati članice EU-a, kao što je to bilo i Hrvatskoj.