Izvješće međunarodne organizacije rada

Gotovo polovina starijeg stanovništva u svijetu nema mirovinu

Gabrijela Galić

Rezovi u mirovinama zajedno s ustrajnom nezaposlenošću, niže plaće i viši porezi pridonijeli su povećanju siromaštva i socijalne isključenosti, ističe Međunarodna organizacija rada



ZAGREB  Gotovo polovina, ili 48 posto osoba u svijetu koje su u dobi za umirovljenje, ne prima mirovinu. Istovremeno, mnogi umirovljenici od svoje mirovine ne mogu na odgovarajući način pokriti zdravstvene i ostale potrebe vezane uz starost.


Pokazalo je to nedavno izvješće Međunarodne organizacije rada (MOR) o socijalnoj zaštiti starijeg stanovništva. Pravo na dohodovnu sigurnost u starosti utemeljeno je u instrumentima ljudskih prava i međunarodnih radnih standarda.


Ono podrazumijeva i odgovarajuću mirovinu. No, u mnogim zemljama s visokim udjelom neformalne ekonomije, mirovine su dostupne samo manjini, pa se mnoge starije osobe mogu osloniti samo na podršku obitelji.




  To što gotovo 48 posto svjetske populacije koja bi po godinama života trebala biti u mirovini tu mirovinu nema, a za mnoge koji je primaju ona nije dovoljna za pokriće svih potreba, zapravo znači da mnogi radnici rade toliko dugo koliko mogu na poslu izdržati. Oni su, ističe MOR, vrlo često loše plaćeni i rade u nesigurnim uvjetima rada.


 


Više možete pročitati u tiskanom izdanju!