Tuđmanizator ili detuđmanizator

Gospodine Šeks, rekli ste da je Sanader moralno dno. I on je o meni tako govorio

Dražen Ciglenečki

snimio Nenad Reberšak

snimio Nenad Reberšak

Prisjetili smo se kako je Šeks u studenom 2010. godine, pred ulazom u sabornicu, izjavio da je »Sanader moralno dno, moralnog dna«. – A i on je tada slično o meni govorio, uzvratio je Šeks na našu opasku.



ZAGREB – Nekadašnji premijer Ivo Sanader već osam godina nije u politici. Otkad je u srpnju 2009. iznenadno podnio ostavku na sve državne i stranačke dužnosti u HDZ-u, uglavnom je zaokupljen sudskim procesima koji se protiv njega vode. Ali, Sanaderu je svejedno stalo do toga da ga se ne zapamti kao detuđmanizatora Hrvatske i zato je napisao knjižicu u kojoj negira da je kao premijer provodio taj proces.


– Ne vraćam se u politiku, ali se vraćam pisanju o politici, rekao je Sanader na sinoćnjoj promociji svojeg uratka »Doba politike – detuđmanizacija«.


Jedna omanja dvorana u hotelu Esplanade bila je potpuno ispunjena, ali od ljudi koji danas barem nešto znače u hrvatskoj politici u publici su bili jedino Vladimir Šeks i saborski zastupnik Goran Dodig. Bili su tu još Bianca Matković, Ratko Maček, Florijan Boras, Čedo Prodanović, Jadranka Sloković… Svima je Sanader zahvalio na dolasku, proglašavajući njihov čin gotovo aktom građanske hrabrosti.




Šeksov dolazak na Sanaderov poziv doista je zanimljiv. Ipak je on predsjednik Savjetodavnog vijeća HDZ-a i član predsjedništva stranke bez prava glasa. Neslužbeno se proširila informacija da je Šeks morao Andreja Plenkovića pitati za dopuštenje, budući da je njegovo prisustvo na promociji Sanaderove knjige ipak svojevrsna politička poruka.


– Nikad nikoga nisam tražio odobrenje ni za što, odriješito je Šeks demantirao da mu je Plenković morao upaliti zeleno svjetlo prije nego što je došao u Esplanade.


Prisjetili smo se kako je Šeks u studenom 2010. godine, pred ulazom u sabornicu, izjavio da je »Sanader moralno dno, moralnog dna«.


– A i on je tada slično o meni govorio, uzvratio je Šeks na našu opasku.


Onda je Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, koji je izdao Sanaderovu knjigu, uzeo Šeksa za ruku i, neposredno prije početka službenog programa, odveo ga do čovjeka s kojim je dugo bio u svađi. Šeks nije pružao otpor, mirno je stao pokraj Sanadera i zajedno su pozirali fotoreporterima. Kontinuitet

Na promociji je »Doba politike – detuđmanizacija« predstavljeno kao »prvorazredan politički esej«, s čak znanstvenom dimenzijom.


– Kad su me 1989. pitali u Metkoviću hoću li se pridružiti HDZ-u, HSLS-u ili HSS-u, svima sam odgovarao – ja sam za generala. Bio sam za Franju Tuđmana jer je bio Titov general, nositelj partizanske spomenice i mislio sam da će proći neko vrijeme dok ga ne okvalificiraju kao ustašu. Ja sam tuđmanovac. Sanader je nastavio Tuđmanovu politiku u uvjetima novih hrvatskih prioriteta, pristupanja NATO-u i EU-u, ustvrdio je Luka Bebić, jedan od promotora.Nedavno je u intervjuu za naš list Mario Kapulica, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a i Plenkovićev savjetnik, ocijenio da je Sanader bio detuđmanizator. Sam Sanader je jučer »likovima s desnice« pripisao optužbe za detuđmanizaciju koje su ga pratile dok je bio premijer, ali i kasnije. Na nekoliko je primjera, o čemu je opširnije pisao u knjizi, nastojao dokazati da je on isključivo nastavio tamo gdje je Tuđman stao.

– Nacionalne manjine sam kroz nekoliko gesti izvukao iz geta. Oni su dio hrvatske nacije, politički Hrvati. To je kontinuitet Tuđmanove politike, jer je on amnestirao Srbe koji su se pobunili protiv Hrvatske. Što se tiče odnosa s Haškim sudom, desnica me zbog toga kritizirala, ali za vrijeme Tuđmana svi koji su bili optuženi otišli su u Haag. Po tome je i Tuđman bio detuđmanizator, poentirao je Sanader. Svoju je prvu, od tri knjige koje namjerava napisati, nazvao »prilogom borbi protiv kultiviranje neznanja«.