Nedozvoljena hrana

Gorko – slatka bitka: Europski propisi ograničili uzgoj stevije u Hrvatskoj

Irena Frlan Gašparović

Na OPG-u Ilije Jurića prvi su krenuli sa stevijom / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Na OPG-u Ilije Jurića prvi su krenuli sa stevijom / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Uzgoj stevije nije zabranjen, kao ni korištenje umjetnog zaslađivača koji se iz nje dobiva, ali nije dozvoljeno korištenje, odnosno prodaja lišća ili zelenog praha u trgovinama



U Velikoj Kosnici nedaleko Zagreba polja OPG-a Anto Jurić nekad su bila puna grmova stevije. U uzgoj ove južnoameričke biljke, čije je sušeno lišće do 40 puta slađe od šećera, na ovom su OPG-u svojevremeno uložili puno vremena i truda, potaknuti i interesom ljudi koji su tzv. zelenu steviju počeli koristiti kao prirodni zaslađivač. No, prije dvije godine na obiteljskom gospodarstvu odustali su od prerade lišća stevije i preusmjerili se samo na presadnice ove biljke. Razlog su europski propisi: sušeno mljeveno lišće stevije ne može se stavljati na tržište i prodavati jer se »zelena stevija« ne nalazi na europskom popisu tzv. nove hrane. Uzgoj stevije nije zabranjen, kao ni korištenje umjetnog zaslađivača koji se iz nje dobiva, ali nije dozvoljeno korištenje, odnosno prodaja lišća ili zelenog praha u trgovinama.


Nova hrana


»Mi smo prvi krenuli sa stevijom, prije pet ili šest godina. Ali prije dvije godine usmjerili smo se samo na sadnice«, kaže nam Ilija Jurić, napominjući da se »zelena stevija«, zbog propisa Europske unije, ne može stavljati na police trgovina, a nije im uspjelo niti da je u Hrvatskoj registriraju kao dodatak kupkama, kao što su to učinile neke druge članice EU-a. Zbog svega toga okrenuli su se uzgoju presadnica, nadajući se ipak da će se europski propisi u što skorije vrijeme promijeniti.


Za promjenu propisa zalažu se i pojedini zastupnici Europskog parlamenta, među kojima je i hrvatski eurozastupnik Tonino Picula koji je, uoči stupanja na snagu nove europske uredbe o novoj hrani, od Europske komisije zatražio da razmotri stavljanje zelene stevije na listu dozvoljene hrane.





Iz Hrvatske agencije za hranu (HAH) i Ministarstva zdravstva potvrđuju da se u Hrvatskoj, kao niti u drugim članicama EU-a, ne smije prodavati lišće ili prah stevije. »Trenutno je jedino dozvoljena upotreba steviol glikozida, temeljem nekoliko znanstvenih mišljenja i evaluacija koje je načinila Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) od 2010. do 2014. godine, a koja su ujedno bili i podloga za donošenje zakonske legislative na nivou Europske unije, vezano za navedenu problematiku«, odgovaraju iz HAH-a.


U Ministarstvu, pak, kažu da postoji velik broj upita od strane država članica na tu temu, pa je Europska komisija pokrenula raspravu o statusu lišća stevije kao nove hrane. Do objave stava Komisije, podsjećaju, u Hrvatskoj su obvezujuća postojeća EU pravila.



»Proizvođači ne mogu plasirati listove i prerađevine od listova stevije (prirodno uzgojene stevije) niti u Hrvatskoj ni na području cijele EU jer se stevija ne nalazi na popisu nove hrane, odnosno u katalogu nove hrane. To je popis koji sadržava netradicionalne europske proizvode koji se smiju koristiti za potrebe prehrane unutar Europske unije«, pojašnjava Picula, dodajući da je istovremeno ekstrakt koji se dobiva iz stevije odobren u EU kao aditiv i koristi se kao umjetno sladilo.


Odgođena procjena


»Svojim pitanjem Komisiji pozvao sam da se dozvoli upotreba i naravno, prodaja tzv. zelene stevije tj. same biljke koja je prirodno uzgojena«, ističe Picula. Stupanjem na snagu novih propisa o novoj hrani, što bi se trebalo dogoditi krajem ove godine, »očekujem od Komisije da ponovno razmotri stavljanje stevije na popis dozvoljene hrane, baš kao što su to dosad napravile zemlje poput SAD-a i Japana«, poručuje Picula koji je Komisiju podsjetio i da se, članstvom Hrvatske u EU, »niz poljoprivrednika suočio s nemogućnošću plasmana svojih proizvoda te neisplativosti održavanja nasada stevije«.


Kako na listu dozvoljene hrane?


Kako na listu dozvoljene hrane?



No, odgovor Komisije na njegovo pitanje o tome može li se očekivati promjena statusa spomenute biljke, nije ohrabrujući. »Status biljke Stevia rebaudiana Bertoni neće se promijeniti« u svjetlu nove uredbe, stoji u odgovoru Komisije otprije desetak dana. Komisija pritom podsjeća da su donijeli odluku od odbijanju stavljanja na tržište biljke i sušenih listova »nakon što su belgijska nadležna tijela provela procjenu rizika«. Ujedno, dodaju, njemačka nadležna tijela su 2007. godine zaprimila novi zahtjev za odobrenje biljke i sušenih listova kao hrane ili sastojka hrane. »Od podnositelja zahtjeva zatraženo je da dostavi dodatne informacije o sigurnosti te biljke, a 2010. na njegov je zahtjev procjena odgođena«, navodi Komisija u svom odgovoru.